2018. január 28., vasárnap

Pizza szósz készítése házilag


Hozzávalók:

  • 1.5 kg befőző paradicsom
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál bazsalikom   
  • 1 teáskanál oregánó
  • 0.5 mokkáskanál kakukkfű
  • 3 mokkáskanál konyhasó
  • 5 kisebb babérlevél

Elkészítés hagyományos fazékban:
A hagymát zsíron üvegesre pároljuk. A paradicsomokat paradicsompasszírozón átnyomjuk. A hagymákat és a fokhagymákat pedig zöldségaprítón pépesítettük, majd a fűszerekkel együtt egy lábasba takaréklángon jól összefőzzük. A kívánt állagot nagyjából két óra főzés után éri el.
Ha készen van, halásszuk ki a babérleveleket a szószból, majd forrón töltsük előzőleg alaposan kimosott üvegekbe, zárjuk le, és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Mivel nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben.

Elkészítés ELLA kuktában:
Mivel időm és kedvem sem volt 2 órát a tűzhely mellett állni, így megkértem ELLA szakácsnőmet, hogy segítsen be nekem.

Tehát a szószhoz már a paradicsomot egyenesen Ella barátnőm edényébe passzíroztam. Hagymákat 3 ek zsíron, aprítás után üvegesre pároltam, majd késes gépben krémesre kevertem. Így ment a paradicsomhoz, amihez a fűszereket is hozzáadtam. Én friss kakukkfűvel készítettem, mert még nem volt időm azt szárítani. A többi fűszer szárítottan került bele.

Jól összekevertem, lezártam a kuktát és kézi beállításon 90 percig főztem.
Ezalatt az idő alatt elmentem a kislányomért a suliba. Bőven hazaértünk.
Mikor lejárt a kukta, kikapcsoltam és megvártam, amíg a gőz magától eltávozik.
Levettem a fedőt, kiszedtem a kakukkfüvet és a babérleveleket a szószból.
Ezután kézi beállítást kapcsoltam újra és fedő nélkül 30 percig forraltam a szószt, néha megkevergetve, hogy sűrűsödjön be.

Üvegekbe szedtem. Minden megtöltött üvegek azonnal lezártam és fejre állítottam. Miután visszaforgattam őket, beletettem egy kis hűtőtáskába (száraz dunsztba), és ott hűltek ki.


Címkézés után mentek a polcra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...