Hozzávalók:
- 1.5 kg befőző paradicsom
- 4 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 0.5 mokkáskanál kakukkfű
- 3 mokkáskanál konyhasó
- 5 kisebb babérlevél
Elkészítés hagyományos fazékban:
A hagymát
zsíron üvegesre pároljuk. A paradicsomokat paradicsompasszírozón átnyomjuk. A
hagymákat és a fokhagymákat pedig zöldségaprítón pépesítettük, majd a
fűszerekkel együtt egy lábasba takaréklángon jól összefőzzük. A kívánt állagot
nagyjából két óra főzés után éri el.
Ha készen
van, halásszuk ki a babérleveleket a szószból, majd forrón töltsük előzőleg
alaposan kimosott üvegekbe, zárjuk le, és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Mivel
nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben.
Elkészítés ELLA kuktában:
Mivel időm
és kedvem sem volt 2 órát a tűzhely mellett állni, így megkértem ELLA
szakácsnőmet, hogy segítsen be nekem.
Tehát a
szószhoz már a paradicsomot egyenesen Ella barátnőm edényébe passzíroztam.
Hagymákat 3 ek zsíron, aprítás után üvegesre pároltam, majd késes gépben
krémesre kevertem. Így ment a paradicsomhoz, amihez a fűszereket is hozzáadtam.
Én friss kakukkfűvel készítettem, mert még nem volt időm azt szárítani. A többi
fűszer szárítottan került bele.
Jól összekevertem,
lezártam a kuktát és kézi beállításon 90 percig főztem.
Ezalatt az
idő alatt elmentem a kislányomért a suliba. Bőven hazaértünk.
Mikor
lejárt a kukta, kikapcsoltam és megvártam, amíg a gőz magától eltávozik.
Levettem a
fedőt, kiszedtem a kakukkfüvet és a babérleveleket a szószból.
Ezután kézi
beállítást kapcsoltam újra és fedő nélkül 30 percig forraltam a szószt, néha
megkevergetve, hogy sűrűsödjön be.
Üvegekbe
szedtem. Minden megtöltött üvegek azonnal lezártam és fejre állítottam. Miután
visszaforgattam őket, beletettem egy kis hűtőtáskába (száraz dunsztba), és ott hűltek
ki.
Címkézés
után mentek a polcra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése