2019. július 20., szombat

Egyben sült tarja előpárolva




Hozzávalók:
  • Tetszés szerinti súlyú tarja egyben (lehet csontos, csont nélküli, ahogy tetszik
  • 1 db vöröshagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • bors
  • víz
  • sertés fűszerkeverék

Elkészítés:
A tarját sózzuk, borsozzuk. Beletesszük ELLA kuktába. Hozzáadjuk a megtisztított, darabolt vöröshagymát, a megtisztított fokhagymát és kb. 1-1,5 dl vizet.


A kuktát lezárjuk. Gőz - Karaj programra tesszük. Mikor jelez a kukta, kikapcsoljuk és hagyjuk, hogy a gőz magától eltávozzon, és akkor nyitjuk csak ki a kuktánkat.



A megpárolódott tarját kiemeljük és áttesszük egy sütőtálba vagy tepsibe. 



Sertéshez való fűszerkeverékkel megszórjuk vagy ízlés szerint is fűszerezhetjük. Megspricceljük Oliva olajjal.



Én a Tupperos UltraPro edényben sütöttem végig tetővel, 175 fokon.



Mivel az előpároláskor már majdnem teljesen puha a hús, nem sokáig kell sütni. A kész állapotot tűvel tudjuk ellenőrizni. Ha könnyen belemegy a hústű, akkor kész a husi.



Amíg nem volt Ellám, akkor nem pároltam elő. Befűszereztem és ment a sütőbe. Úgy viszont akár 1,5 óra vagy több is kellet neki, hogy átsüljön. Így viszont kb. 30 perc vagy kevesebb volt, nem néztem az időt. Na meg azért edény és sütő függő is a dolog.
A hústű ellenőrzés vagy akár húsvillával is tudjuk ellenőrizni. Szerintem a hústű azért jobb, mert nem sérül annyira a hús, mint a vastag húsvillával.

Megjegyzés: Készíthetjük úgy is, hogy a még nyers tarját megtűzdeljük fokhagymával. Egy vékony pengéjű kést beleszúrunk a húsba és a felszeletelt fokhagymát a penge mentén belecsúsztatjuk a résbe, majd a kést kihúzzuk. A hús visszazáródik. Minél több helyen tűzdeljük, annál finomabb lesz az elkészült sült hús. A továbbiakban a fent leírtak alapján kell eljárni.

Szelni hidegen a legjobb az egyben sült húsokat vagy langyosan. 

Ugyan így készíthető egyben sertés comb, lapocka vagy éppen karaj.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...