Hozzávalók:
- Tetszés szerinti súlyú tarja egyben (lehet csontos, csont nélküli, ahogy tetszik
- 1 db vöröshagyma
- pár gerezd fokhagyma
- só
- bors
- víz
- sertés fűszerkeverék
Elkészítés:
A tarját
sózzuk, borsozzuk. Beletesszük ELLA
kuktába. Hozzáadjuk a megtisztított, darabolt vöröshagymát, a megtisztított
fokhagymát és kb. 1-1,5 dl vizet.
A kuktát
lezárjuk. Gőz - Karaj programra
tesszük. Mikor jelez a kukta, kikapcsoljuk és hagyjuk, hogy a gőz magától eltávozzon,
és akkor nyitjuk csak ki a kuktánkat.
A megpárolódott
tarját kiemeljük és áttesszük egy sütőtálba vagy tepsibe.
Sertéshez való
fűszerkeverékkel megszórjuk vagy ízlés szerint is fűszerezhetjük.
Megspricceljük Oliva olajjal.
Én a
Tupperos UltraPro edényben sütöttem végig tetővel, 175 fokon.
Mivel az
előpároláskor már majdnem teljesen puha a hús, nem sokáig kell sütni. A kész
állapotot tűvel tudjuk ellenőrizni. Ha könnyen belemegy a hústű, akkor kész a
husi.
Amíg nem
volt Ellám, akkor nem pároltam elő. Befűszereztem és ment a sütőbe. Úgy viszont
akár 1,5 óra vagy több is kellet neki, hogy átsüljön. Így viszont kb. 30 perc
vagy kevesebb volt, nem néztem az időt. Na meg azért edény és sütő függő is a
dolog.
A hústű
ellenőrzés vagy akár húsvillával is tudjuk ellenőrizni. Szerintem a hústű azért
jobb, mert nem sérül annyira a hús, mint a vastag húsvillával.
Megjegyzés: Készíthetjük úgy is, hogy a még nyers tarját megtűzdeljük fokhagymával. Egy vékony pengéjű kést beleszúrunk a húsba és a felszeletelt fokhagymát a penge mentén belecsúsztatjuk a résbe, majd a kést kihúzzuk. A hús visszazáródik. Minél több helyen tűzdeljük, annál finomabb lesz az elkészült sült hús. A továbbiakban a fent leírtak alapján kell eljárni.
Szelni hidegen a legjobb az egyben sült
húsokat vagy langyosan.
Ugyan így készíthető egyben sertés comb, lapocka vagy
éppen karaj.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése