Hozzávalók:
- érett, puha naspolya
- víz
- cukor
- 1 citrom leve
Elkészítés:
Az érett
naspolyát megmosom, lecsepegtetem és szőrőstől-bőröstől Ella edényébe teszem.
Tegnap 3,5
kg naspolyát szedtem, azt válogattam át, abból szedtem ki a legérettebbeket,
kb. felét.
2 dl vizet
öntöttem a naspolyára. Lezártam Ellát és Gőz - Zöldség programon megfőztem.
Hagytam,
hogy a kuktából eltávozzon a gőz és csak azután nyitottam ki.
Láthatóan
egyben maradtak a gyümölcsök, kicsit némelyik megrepedt, de nem főtt szét.
Ezért
fogtam egy kézi krumplinyomót és jól összenyomkodtam a kuktában.
Ezt követően
elővettem a tartalék kuktaedényt. Erre rátettem a leves szűrőt és
merőkanalanként egy evőkanál segítségével átpasszíroztam.
Mielőtt valaki megkérdezné, gyorsan leírom:
Ehhez nem
jó sem lassú prés, sem kézi paradicsompasszírozó, mert nagy kemény magjai vannak,
és a prést tönkretenné, a passzírozó, meg nem forog el tőle. Mármint a
magoktól.
Forrón kell
passzírozni és akkor gyorsan megy.
1,37 kg
lett a naspolya massza. Megkóstoltam, nagyon finom, akár cukor nélkül is
elkészíthető, de a kis kisasszony megint csak azt mondta tegyek hozzá cukrot,
mert neki kicsit savanyú.
Hát tettem, mindösszesen 13 dkg-ot.
Behelyeztem
az edényt a kukta házába és Kézi beállítást kapcsoltam.
A pufogástól
- mármint a naspolya pufogott, nem én – számítva 5 percig főztem a lekvárt.
Folyamatosan
kell keverni, mert olyan sűrű, hogy még Ellában is leéghet!!!
Mikor
elkészült 1 citrom levét még hozzá kevertem.
Forrón
tisztára mosott üvegekbe tettem, amiket azonnal zártam és fejre állítottam.
Amikor végeztem a kiüvegezéssel, elmostam az edényeket., addig fejen álltak a lekvárok (csatosakat kivéve).
Visszaforgattam
és kész is vagyok.
Nagyon finom akár süteményekbe, akár palacsintába, de ami kimaradt én csak úgy magában bekanalaztam.
Imádom a
naspolyát frissen is és lekvárnak is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése