Ebédünk - Savanyú
káposztás csicseriborsó leves intelligens kuktában és szilvás gombóc.
A gombóc receptjét mindenki ismeri. Az általunk készítettben csupán annyi a csavar, hogy saját eltevésű felezett rumos szilvabefőttből tettünk bele szilvaszemeket.
A savanyú káposztás csicseriborsó
leves pedig így néz ki:
Hozzávalók:
- kb. 80 dkg savanyú káposzta
- 1 evőkanál sertészsír
- kb. 10 dkg füstölt szalonna felkockázva
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átnyomva
- 2 db kisebb sárgarépa pucolva, szeletelve
- 25 dkg füstölt kolbász karikázva
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 db húsleveskocka
- 2-3 db babérlevél
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt színes bors
- ízlés szerint őrölt kömény
- ízlés szerint őrölt szerecsendió
- ízlés szerint római kömény
- 1 doboz csicseriborsó konzerv
- ízlés szerint petrezselyem zöld
Sűrítéshez:
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 dl hideg víz
Tálaláshoz:
- ízlés szerint tejföl
Elkészítés:
A
zsiradékon nyitott kuktafedőnél kiolvasztjuk a szalonnát, hozzáadjuk a hagymát,
fokhagymát, a felkarikázott sárgarépát és együtt dinszteljük őket.
Hagyjuk kicsit visszahűlni és belekeverjük a pirospaprikát. Ezután beletesszük az összes többi hozzávalót, felöntjük kb. 2 liter vízzel (ha a káposzta túl sós illetve túl savanyú, akkor átmossuk) és elindítunk egy SOUP/LEVES leves programot. Miután a kukta teteje már nyitható, az 1 dl vízben elkevert 1 evőkanálnyi keményítővel behabarjuk a levest. Kb. 2 perc alatt összerottyantjuk.
Forrás: recept és kép: Maczák Sándor és neje Julika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése