Hozzávalók:
- 3 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 40 dkg szárzeller (1 csomó)
- 12 dl víz
- 1 tk só
- 1 ek házi ételízesítő
- 1/2 mk őrölt fekete bors
- 1/4 mk őrölt szerecsendió
- 20 dkg tejszínes krémsajt
A tálaláshoz:
- 1 db zsömle
Elkészítés:
Nyitott
kuktafedőnél, tetszőleges programon megfuttatjuk a lisztet, majd folytonos
kevergetés mellett hozzáöntjük a vizet.
A
szárzellert száraira szedjük, a külső hártyát lehúzzuk, ha már nem elég zsenge,
megmossuk, majd 1 centis darabokra vágjuk, és a vízbe szórjuk.
Megsózzuk,
fűszerezzük az ételízesítő porral, a borssal, szerecsendióval. Lezárjuk a
kuktát és elindítunk egy SOUP/LEVES
programot.
Amikor a
kukta elengedte a gőzt, kinyitjuk. Pár darabot félreteszünk a megfőtt
zellerszárból a tálaláshoz, a többit, miután egy kicsit hűlt, és a krémsajtot
is hozzáadtuk, botmixerrel pürésítjük.
Amennyiben
nem leves gyöngyöt használunk levesbetétnek, akkor a zsömlét apró kockákra
vágjuk, és szárazon, egy tapadásmentes serpenyőben megpirítjuk.
Tálaláskor
a levesbe teszünk néhány darabka főtt szárzellert, és megszórjuk a pirított
zsemlekockával (mi most leves gyöngyöt használtunk).
Recept és kép: Maczák Sándor és neje
Julika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése