2020. november 21., szombat

Szárzeller-krémleves

 


Hozzávalók:

  • 3 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 40 dkg szárzeller (1 csomó)
  • 12 dl víz
  • 1 tk só
  • 1 ek házi ételízesítő
  • 1/2 mk őrölt fekete bors
  • 1/4 mk őrölt szerecsendió
  • 20 dkg tejszínes krémsajt

A tálaláshoz:

  • 1 db zsömle

Elkészítés:

Nyitott kuktafedőnél, tetszőleges programon megfuttatjuk a lisztet, majd folytonos kevergetés mellett hozzáöntjük a vizet.

A szárzellert száraira szedjük, a külső hártyát lehúzzuk, ha már nem elég zsenge, megmossuk, majd 1 centis darabokra vágjuk, és a vízbe szórjuk.

Megsózzuk, fűszerezzük az ételízesítő porral, a borssal, szerecsendióval. Lezárjuk a kuktát és elindítunk egy SOUP/LEVES programot.

Amikor a kukta elengedte a gőzt, kinyitjuk. Pár darabot félreteszünk a megfőtt zellerszárból a tálaláshoz, a többit, miután egy kicsit hűlt, és a krémsajtot is hozzáadtuk, botmixerrel pürésítjük. 

Amennyiben nem leves gyöngyöt használunk levesbetétnek, akkor a zsömlét apró kockákra vágjuk, és szárazon, egy tapadásmentes serpenyőben megpirítjuk.

Tálaláskor a levesbe teszünk néhány darabka főtt szárzellert, és megszórjuk a pirított zsemlekockával (mi most leves gyöngyöt használtunk).

 

Recept és kép: Maczák Sándor és neje Julika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...