2021. január 24., vasárnap

Lusta almás lepény Ellában

 


Az ötletet a Bólyi túrós lepény adta. Ha túróval működik, miért ne működhetne almával is?

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg búzadara
  • 1 csipet só
  • 17 dkg porcukor
  • 12 g sütőpor

Almás réteghez:

  • 3 üveg télire eltett reszelt alma, vagy kb. 2 kg friss alma
  • 30 g vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

Nedves hozzávalók:

  • 250 ml tej
  • 100 ml olaj vagy ennek megfelelő olvasztott vaj
  • 2 egész tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük egy tálban.


Ezután lereszeljük a megpucolt almát vagy egy tálba öntjük az üvegben eltett reszelt almát. Fűszerezzük, jól összekeverjük. Amennyiben friss almából készítjük, akkor a rétegezésnél azt kicsit ki kell nyomkodnunk, mert annak sok a leve és el fog ázni nagyon a sütemény. Üvegeset nem kell kinyomkodni, mert azt eltevéskor már elvégeztük.


A folyékony hozzávalókat is jól kikeverjük.


Ezután fogjuk Ella betétedényét, és vagy kibéleljük szép simán sütőpapírral, vagy kizsírozzuk jó vastagon és lisztezzük.


Elkezdjük a rétegezést.




A szárazanyag ¼-ed részét az edény aljába szórjuk, kissé eligazgatjuk. Ezt követi az alma 1/3-ad része, majd újra száraz – alma – száraz - alma és végül a tetejére is a szárazanyagot terítjük.



A folyékony összetevőt óvatosan rákanalazzuk vagy ráöntjük úgy, hogy teljesen betakarja a szárazanyagot.



A betétedényt behelyezzük a házába. Lezárjuk Ellát. Cake – sütemény programot indítunk, amit átállítunk 40 percre. Mikor lejárt, újra indítjuk a sütemény programot, tehát 70 perc szükséges az elkészítéshez.

Mikor elkészültünk, hagyjuk, hogy a kukta magától nyitható legyen. Kinyitjuk, kiemeljük a betétedényt és hagyjuk ebben hűlni a sütemény. 



Mikor már csak langyos, óvatosan kiborítjuk.



Porcukrozzuk és már kész is a lusta almás lepényünk.



Természetesen nem olyan az állaga, mintha sütőben sütnénk, de nagyon finom lett a végeredmény.



Megjegyzés: Legközelebb én csak 2 dl tejjel készítem, szerintem az is elegendő lesz.

Tipp: Ha ropogósabb külsőt szeretnénk a süteménynek, akkor sütőlapra téve betehetjük a sütőbe 200 fokra, kb. 10 perce. Én nem tettem most be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...