Az ötletet
a Bólyi túrós lepény adta. Ha túróval működik, miért ne működhetne almával is?
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg búzadara
- 1 csipet só
- 17 dkg porcukor
- 12 g sütőpor
Almás réteghez:
- 3 üveg télire eltett reszelt alma, vagy kb. 2 kg friss alma
- 30 g vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
Nedves hozzávalók:
- 250 ml tej
- 100 ml olaj vagy ennek megfelelő olvasztott vaj
- 2 egész tojás
Elkészítés:
A tészta
hozzávalóit összekeverjük egy tálban.
A
szárazanyag ¼-ed részét az edény aljába szórjuk, kissé eligazgatjuk. Ezt követi
az alma 1/3-ad része, majd újra száraz – alma – száraz - alma és végül a tetejére
is a szárazanyagot terítjük.
A folyékony
összetevőt óvatosan rákanalazzuk vagy ráöntjük úgy, hogy teljesen betakarja a
szárazanyagot.
A betétedényt
behelyezzük a házába. Lezárjuk Ellát. Cake – sütemény programot indítunk, amit
átállítunk 40 percre. Mikor lejárt, újra indítjuk a sütemény programot, tehát
70 perc szükséges az elkészítéshez.
Mikor elkészültünk, hagyjuk, hogy a kukta magától nyitható legyen. Kinyitjuk, kiemeljük a betétedényt és hagyjuk ebben hűlni a sütemény.
Mikor már csak langyos,
óvatosan kiborítjuk.
Porcukrozzuk
és már kész is a lusta almás lepényünk.
Természetesen
nem olyan az állaga, mintha sütőben sütnénk, de nagyon finom lett a végeredmény.
Megjegyzés: Legközelebb én csak 2 dl tejjel
készítem, szerintem az is elegendő lesz.
Tipp: Ha ropogósabb külsőt szeretnénk a
süteménynek, akkor sütőlapra téve betehetjük a sütőbe 200 fokra, kb. 10 perce.
Én nem tettem most be.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése