Hozzávalók:
- 25-30 dkg szárazbab
- egy fél füstölt csülök (kb. 40-50 dkg)
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 3-4 gerezd fokhagyma (esetünkben saját eltevésű fokhagymakrém, 1 teáskanálnyi)
- 1 nagy fej vöröshagyma (esetünkben saját eltevésű aprított vöröshagyma, 2 evőkanálnyi)
- 1-1 szép szál sárgarépa és petrezselyemgyökér pucolva, kockázva, (esetünkben 1 db. 330 ml-es üveg saját eltevésű felkockázott répa, zöldség keverék)
- 2 evőkanál olaj (esetünkben sertészsír)
- 1-1.5 evőkanál pirospaprika
- 1 pohár 175 g os tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- só
- darált csípős paprika (Erős Pista)
- 1 üveg (720 ml) sertéscsontból készített alaplé (és víz)
Elkészítés:
A babot
előző este beáztatom. A hagymát fokhagymát megpucolom, felaprítom. A fokhagymát
fokhagymatörőn áttöröm. A füstölt csülköt lefejtem a csontjáról és a húst
felkockázom. Ellában nyitott tetőnél a zsiradékban megfonnyasztom a hagymákat.
a gépet kikapcsolva picit hűlve hozzáteszem és belekeverem a pirospaprikát.
Ezután sorban minden hozzávalót a kuktába teszünk. A sóval érdemes vigyázni,
mert a csülök is sós elég rendesen! Felöntjük az alap lével és még plusz
vízzel, rátesszük a kuktafedőt és 2X BONE/INASHÚS programon elkészítjük az
ételt. Utolsó mozzanatként hozzáadjuk a tejfölben elkevert lisztes habarást és
kb. egy perc alatt nyitott kuktafedőnél összeforraljuk az egészet. Tálaláskor
tehetünk hozzá még némi kis tejfölt, erős Pistát, vagy csípős zöldpaprika
karikákat.
MEGJEGYZÉS:
Én ezt az
ételt már úgy is elkészítettem idő hiányában, hogy nem pirítottam elő nyitott
kuktafedőnél a hagymát és nem a zsiradékban oldottam a pirospaprikát, (hanem a
végén tettem bele a habarással együtt). A legelején a tejföl a liszt és a
paprika kivételével mindent egyszerre beletettem a kuktába és a fenti 2X
BONE/INASHÚS programon megfőztem a levest. Ember legyen a talpán, aki talál a
két módszer között ízbeli különbséget.
Forrás:
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése