Mivel a
sültek dekorációjához jégsaláta külső leveleit szoktam használni így mindig megmarad
a saláta többi része. Természetesen semmit nem dobunk el, így aztán salátaleves
készült belőle.
Ez egy
régebbi hagyományos recept, de átvariáltam intelligens kuktához.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej fejes saláta (esetünkben jégsaláta)
- 2 gerezd fokhagyma (esetünkben a nyáron sóban eltett fokhagymakrémből egy teáskanálnyi)
- 2 ek napraforgó olaj (én vajat használtam)
- 1 l tej
- só ízlés szerint
- 2 ek cukor
- 4 db tojás (fejenként 1)
- 0.5 ek ecet (elhagyható)
- 2 evőkanál finomliszt
Elkészítés:
A
salátaleveleket megmossuk, daraboljuk, vagy tépkedjük és intelligens kuktában
két mérőpohár vízzel a Steam/Vegetable programot elindítjuk (kézi beállítás 10
perc is jó).
Az olajból
(vajból) és a lisztből rántást készítünk, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, és
felengedjük a tejjel, jól elkeverjük, sózzuk. A kuktafedő levétele után a
salátára öntjük a rántást a tejjel és nyitott fedőnél felforraljuk
Mikor forr,
megcukrozzuk, és beleeresztjük egyenként a tojásokat.
Pár percig
főzzük, majd kikapcsoljuk a kuktát, csak simán rátesszük a fedőt és hagyjuk
tálalás előtt negyed órát fedő alatt pihenni, hogy a tojások sárgája
megkeményedjen.
Tálaláskor
ecettel ízesíthetjük.
Forrás:
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése