2018. január 28., vasárnap

Csülkös, káposztás bableves és Túrós csusza



Mi tagadás, ez a két étel külön-külön is megállja a helyét, mivel igen laktató mindkettő.  
Ismét jó szolgálatot tett a kukta, hiszen több folyamatban is segítségünkre volt. A túrós csuszához a túrót házi tehéntejből készítettük. Hagyományos módon 3 liter házi tejet lefedve a konyhapulton hagyva 2 nap alatt szép és finom aludttejet kaptunk.
Ellában a melegen tartó (60C°-on) funkcióval 2 óra alatt szépen kettévált az aludttej a savótól. Már csak gézen, vagy valami nem túl sűrű szövésű anyagon kell lecsepegtetni.

Csülkös, káposztás bableves hozzávalói:
  • 25 dkg szárazbab
  • egy fél füstölt csülök (kb. 50-60 dkg)
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 50-60 dkg savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 evőkanál olaj (esetünkben a zsiradék 10 -12 dkg füstölt szalonna kisütött zsírja)
  • 1-1.5 evőkanál jóféle pirospaprika
  • 1-1 paprika és paradicsom (esetünkben saját készítésű paprika-paradicsom krém 1 evőkanálnyi)
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • darált csípős paprika (Erős Pista)
  • kb. 1.5 liter sertéscsontból készített alaplé (ennek hiányában víz)


Elkészítés:

A babot előző este beáztatom. A hagymát fokhagymát megpucolom, felaprítom. A fokhagymát fokhagymatörőn áttöröm. 

A füstölt csülköt lefejtem a csontjáról és a húst felkockázom. A 10-12 dkg-nyi
füstölt szalonnát apró kockákra vágom és Ellában nyitott tetőnél kisütöm a zsírját. A tepertőt kiszedem némi zsírral. ( Ő lesz a csuszán a feltét). 

Ha nagyon sós és savanyú a káposztánk, akkor egy léről leöblítjük és egy késsel apróbb darabokra vágjuk a káposztaszálakat. 

Továbbra is nyitott tetőnél hozzáadjuk a vöröshagymát és az összetört fokhagymát a kisütött szalonnazsírhoz és szépen megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót. ( csülökcsontot szépen beágyazom középre,
hiszen csodálatos ízt kölcsönöz az ételnek). 

Felöntjük az alaplével, rátesszük a kuktafedőt és 2X BONE/INASHÚS programon elkészítjük az ételt. Utolsó mozzanatként hozzáadjuk a tejfölben elkevert lisztes habarást és kb. egy perc alatt nyitott kuktafedőnél összeforraljuk az egészet. Tálaláskor tehetünk hozzá még némi kis tejfölt, erős Pistát, vagy csípős zöldpaprika karikákat. 

Közben megfőzzük a tésztát a túrós csuszához. Leszűrjük és ha már hűlt egy kicsit, akkor a lecsepegtetett elkészült házi túróval összekeverjük. 

Tálaláskor rászedünk a kisült szalonnákból és teszünk rá egy kis tejfölt. 

Forrás: 
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...