2018. január 28., vasárnap

Fácánleves


Hozzá: fácánsült burgonya, zeller, sárgarépa ágyon és egy nagyon
finom meggyes pite

A fácánleves receptje csupán annyiból tér el az általunk készített újházi tyúkhúslevestől, hogy a megszokott zöldségek és fűszerek mellet kap kb. egy mogyorónyi friss gyömbért és 3-4 szem szegfűborsot.

A levesből kiszedett fácán ezután egy zeller, burgonya, sárgarépa ágyon megsütésre került. 
Semmi extra a főszerezésben. Só, bors és majoránna. 

Itt is nagy segítségünkre volt az ELLA, hiszen a fenti alapanyagokat gőz programon, zöldség fokozaton puhára pároltuk. 

Így sütéskor nem igényelt alufóliás takarást, hanem egyből lehetett mindent szépen megpirítani. Egy kis füstölt szalonnás tűzdelés sokat javít a fácán egyébként száraz húsán. 

Nagyon jól áll neki egy pohárka száraz, fehér chardonnay bor.

Az étkezést lezártuk egy finom meggyes pitével, amelynek alapanyagául a nyáron eltett magozott meggybefőtt szolgált.

Ezt a receptet, teljes egészében közlöm, hisz nagyon-nagyon finom és érdemes elkészíteni:

Finom meggyes pite

Hozzávalók:
24 x 36 cm-es tepsihez
30 dkg vaj
3 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
6 db tojás (nagy)
reszelt citromhéj (bio)
15 dkg kristálycukor
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
70 dkg meggy (esetünkben befőtt)

Elkészítés:
Magozzuk ki a meggyet, majd tegyük szűrőbe, hogy teljesen lecsepegjen, mielőtt a tésztára szórjuk.
A tojások sárgáját tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra. A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és addig verjük, míg jó kemény habot kapunk. Ezután fakanállal apránként, óvatosan keverjük a tojássárgás-vajas masszához a keményre felvert habot. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a habos masszához, és szintén fakanállal, óvatosan keverjük össze.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tészta felét. Szórjuk meg a meggy felével, majd öntsük rá a maradék tésztát. A tetejét egyenletesen simítsuk el, majd szórjuk meg a maradék meggyel.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon kb. 35-40 perc alatt süssük készre. Amikor a teteje már szépen megbarnult, egy sütőpapírral letakartam, nehogy túlbarnuljon. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt a sütemény tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel.

Forrás:

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...