Hozzá: fácánsült
burgonya, zeller, sárgarépa ágyon és egy nagyon
finom
meggyes pite
A
fácánleves receptje csupán annyiból tér el az általunk készített újházi tyúkhúslevestől,
hogy a megszokott zöldségek és fűszerek mellet kap kb. egy mogyorónyi friss gyömbért
és 3-4 szem szegfűborsot.
A levesből
kiszedett fácán ezután egy zeller, burgonya, sárgarépa ágyon megsütésre került.
Semmi extra a főszerezésben. Só, bors és majoránna.
Itt is nagy segítségünkre
volt az ELLA, hiszen a fenti alapanyagokat gőz programon, zöldség fokozaton
puhára pároltuk.
Így sütéskor nem igényelt alufóliás takarást, hanem egyből
lehetett mindent szépen megpirítani. Egy kis füstölt szalonnás tűzdelés sokat
javít a fácán egyébként száraz húsán.
Nagyon jól áll neki egy pohárka száraz,
fehér chardonnay bor.
Az étkezést
lezártuk egy finom meggyes pitével, amelynek alapanyagául a nyáron eltett
magozott meggybefőtt szolgált.
Ezt a
receptet, teljes egészében közlöm, hisz nagyon-nagyon finom és érdemes
elkészíteni:
Finom meggyes pite
Hozzávalók:
24 x 36
cm-es tepsihez
30 dkg vaj
3 csomag
vaníliás cukor
10 dkg
porcukor
6 db tojás
(nagy)
reszelt
citromhéj (bio)
15 dkg
kristálycukor
30 dkg
liszt
1 csomag
sütőpor
70 dkg
meggy (esetünkben befőtt)
Elkészítés:
Magozzuk ki
a meggyet, majd tegyük szűrőbe, hogy teljesen lecsepegjen, mielőtt a tésztára
szórjuk.
A tojások
sárgáját tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, a reszelt
citromhéjat, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel keverjük jó
habosra. A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd kanalanként adjuk hozzá
a kristálycukrot, és addig verjük, míg jó kemény habot kapunk. Ezután
fakanállal apránként, óvatosan keverjük a tojássárgás-vajas masszához a
keményre felvert habot. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a
habos masszához, és szintén fakanállal, óvatosan keverjük össze.
A tepsit
béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tészta felét. Szórjuk meg a meggy
felével, majd öntsük rá a maradék tésztát. A tetejét egyenletesen simítsuk el,
majd szórjuk meg a maradék meggyel.
Helyezzük
előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon kb. 35-40 perc alatt süssük készre. Amikor
a teteje már szépen megbarnult, egy sütőpapírral letakartam, nehogy
túlbarnuljon. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás
előtt a sütemény tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles
késsel szeleteljük fel.
Forrás:
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése