2018. január 28., vasárnap

Ketchup


Hozzávalók és elkészítés:

4 fej vöröshagymát apróra vágtam és kevés olajon 15 perc alatt megdinszteltem
1 kk mustármagot
2 kk koriandermagot
4 db szegfűszeget mozsárban összetörtem és a hagymára szórtam
2 ujjnyi gyömbért megpucoltam, darabokra vágtam
4 cikk fokhagymát szeletekre vágtam és ezeket is a hagymához adtam.
4 kg paradicsomot megmostam, a csumáját kivágtam, elhasogattam és a fűszeres hagymához adtam
kevés borsot
1 ek sót
1 nagy csokor bazsalikomot aprítottam bele és 45 percet főztem (szárított is jó, 1 tk-nyit tettem). Átpasszíroztam.
Ízesítettem
30 dkg barna cukorral (a nincs otthon a sima kristálycukor is ugyanolyan jó)és
2 dl vörösbor ecettel
Még 15 perc rotyogtatás (levesebb paradicsomnál 30-40 perc) után tiszta üvegekbe töltöttem, lezártam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Változat ELLA edényre

Hozzávalók, műveletek ugyan azok, mintha fazékban, tűzhelyen készítenénk.

Tehát:

ELLA edényébe beletesszük a 3 ek-nyi zsírt. Kézi beállításon felolvasztjuk. Hozzáadjuk az összeaprított hagymákat, megdinszteljük fedő nélkül, közben egyet-egyet keverve rajta.

Mikor üvegesre párolódott a hagyma, hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket (én a borsot is megtörtem a mozsárban a többi fűszerrel együtt).
Összekeverjük a paradicsomot a hagymákkal és a fűszerekkel.

Lezárjuk az edényt és Leves programot állítunk be, ez 20 perc + felmelegedési és a végén a gőzkieresztési idő.

Levesszük a tetőt és átpasszírozzuk a ketchup alapunkat. Passzírozás után visszatesszük a kukta edényébe a masszánkat. Elkezdjük forralni, hogy sűrűsödjön. Ezt kézi beállítást kapcsolva tesszük. Mikor már majdnem jó a sűrűsége, hozzáadjuk a cukrot és a vörösborecetet, és addig forraljuk, amíg eléri az általunk áhított sűrűséget a ketchup.

Forrón üvegekbe töltjük. Hogy ne hűljön ki, amíg töltjük az üvegeket, hagyjuk a kuktát a melegen tartáson. Minden üveget azonnal lezárunk, amint megtöltöttük és fejre állítjuk őket. Mikor mindet betöltöttük, a visszaforgatott üvegeket száraz dunsztba tesszük. Én erre a célra mindig hűtőtáskát használok. Ebben hagyom kihűlni.


Mikor kiszedem a hűtőtáskából, címkézem és mehetnek is a helyükre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...