2018. január 28., vasárnap

Ököruszály leves


Bizton merem állítani, hogy a marhafarokból készült levesnek nincs párja. Ebben a formában, meg kiváltképp nincs.
Nem beszélve arról, hogy ELLÁBAN készítve nem rabolja el a fél napunkat.

Hozzávalók:
  • 1.2 kg marhafarok
  • 2 db fehérrépa
  • 4 szál petrezselyem
  • 1 kis db pasztinák (opcionális)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 kis db karalábé
  • 1 kis db zeller
  • 2 db zellerlevél
  • 1 közepes fej vöröshagyma (Nálunk a fentieket kiváltotta egy az általunk eltett 720 ml-es üveg húsleveszöldség)
  • 1 db fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (szemes)
  • kurkuma ízlés szerint
  • 250 g cérnametélt
  • kb. 2 l víz és egy üveg saját készítésű alaplé

Elkészítés:
A marhafarkat megmossuk, (ha van rajta faggyú, akkor lefaggyúzzuk) ízeinél darabokra vágjuk. 
Beletesszük a betétedénybe. 

Mivel tudom, hogy hagyományos módon legalább 240-260 percet is igénybe vesz a főzése, ezért nem bíztam magam a véletlenre. Ezért csupán a fűszereket és vizet, valamint egy üveg általam (még nyáron marhacsontból
készített alaplevet) adtam a húshoz és elindítottam 2X az BONE/INASHÚS programot. 

Amikor ez a két program lejárt, hozzáadtam a zöldségeket is, ahogy szoktuk. (A paradicsomot, paprikát, fokhagymagerezdeket egészben és az általunk eltett 720 ml-es üveg húsleveszöldséget amely alapból tartalmazza a répát a gyökérzöldséget, a zellert, a karalábét és a fej vöröshagymát. Ezután újra lezártam a kuktát és elindítottam egy SOUP/LEVES programot. 

Minden tökéletesen puha lett és semmi nem főtt szét a levesben. 

Természetesen sokkal rövidebb idő alatt, mint hagyományos módon. Tehát nem
kellett 4 óra hosszat a gáztűzhely mellett állni és nem kellett a leves tetejéről a habot szedegetni. 

Továbbá nem kellett figyelgetni, hogy mit, mikor tegyek, hozzá, mert különben szétfő vagy esetlegesen kemény marad.


Pár perc pihentetés után leszűrjük. 

Megfelelő mennyiségű leszűrt levesbe belefőzzük a cérnametéltet.

Forrás: 

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...