Hozzávalók:
- 1,5 kg tisztított alma
- 0,5 l narancslé
- 2 cs, Dr. Oetker Alma dzsemfix
- 50 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:
A
megtisztított almákat kockára vágom. Nekem van egy ügyes kis eszközöm ehhez,
így gyorsan kész voltam vele.
Ráfacsarom
a citrom levét, jól átkeverem.
A
narancslevet a turmixgépbe öntöm.
Kb. 2-3
maréknyi almát adok hozzá és összeturmixolom. Kb. 1 liternyi legyen ez a
turmix. Ha kell, még alma tegyünk hozzá és turmixszoljuk.
A
felkockázott almát beletesszük ELLA edényébe. Ráöntünk 30 dkg cukrot, majd a
turmixolt narancsos almát. Jól elkeverjük.
Lezárjuk a
kuktát és kézi beállításon 2 percig főzzük. Ha kész a főzés, kikapcsoljuk a kuktánkat.
Hagyjuk,
hogy a gőz magától távozzon.
Ezalatt a
maradék cukorhoz hozzákeverjük a dzsemfixet, a vaníliás cukrot és a reszelt
citromhéjat. Jól összekeverjük.
Kinyitjuk a
kuktát, hozzáadjuk a cukros keveréket. Elvegyítjük.
Bekapcsoljuk
újra a kuktát kézi beállításra.
A dzsemfix
utasítása szerint forrástól számítva 3 percig főzzük a dzsemet, közben néha
megkevergetve.
Mikor kész
vagyunk, a kuktát kikapcsoljuk, majd újra megnyomjuk a kikapcsoló gombot és
elindul a melegen tartás.
Tisztára
mosott üvegekbe merjük a kész dzsemet. A megtöltött üveget azonnal lezárjuk a
tetővel és fejre állítva tesszük le.
Minden
üveggel így járunk el, míg el nem fogy a dzsemünk a kukta edényből.
Az üvegeket
többször megforgatjuk addig, amíg nem hűl langyosra.
Tudtad?
A
gyümölcsdarabos dzsemünk akkor lesz szép, egyenletesen elosztott
gyümölcsdarabos, ha hűlés közben minél többször megforgatjuk az üvegeket. Hol
fejre állítjuk, hol talpra. Ezt addig ismételgessük, míg langyos lesz a
dzsemünk az üvegekben, így mindenhova fog kerülni gyümölcsdarabka és nem száll
fel a dzsem tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése