Keresgéltem
a neten narancsdzsem és lekvár recepteket. Az egyik túl egyszerű, snassz volt,
a másik túl volt komplikálva, a harmadik más valamiért nem tetszett, a
negyediknek borzalmas volt a színe, stb., stb.
Valahogy
egyik sem nyerte el úgy magában a tetszésemet, így fogtam és kb. 4 fajta
receptből összekombináltam a magamét.
Olyan
boszorkányos módszerrel.
Tehát az én receptem
Hozzávalók:
- 1,2 kg tisztított darabolt narancshús (ez kb. 2,5 kg narancsból jön ki)
- 35 dkg cukor
- 2 cs. narancshoz való dzsemfix
- 0,5 l narancslé
- 1 db csillagánizs
- 6-8 dg szegfűszeg
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1 mk. őrölt gyömbér
- 1 citrom
Elkészítés:
Először is
4 db narancsot és az 1 db citromot tisztító folyadékban áztattam, hogy leoldjam
a szennyeződéseket és a vegyszereket. Ez egy speciális zöldség- és gyümölcsmosó
folyadék, amint a képeken is láthatjátok.
Miután
kiáztattam, leöblítettem őket, zöldséghámozóval lehámoztam a héjukat úgy, hogy
a fehér rész ne maradjon rajtuk.
Ezután éles késsel gyufaszál vékonyra
vagdaltam.
Egy kis
lábosba beletettem a fűszereket, 10 dkg cukrot és a vékony szeletekre vágott
narancs és citromhéjat. Öntöttem rá 3 dl narancslevet. Ebből készült el a
fűszer kivonat. 30 percig főztem a kivonatot, közben néha megkeverve. Ezt én
este elkészítettem és hagytam másnapig állni, majd leszűrtem.
A többi
narancsot megpucoltam, a fehér keserű részt jól eltávolítottam, és amíg volt
türelmem a hártyából is kibontottam a gyümölcshúst.
Hát mit ne
mondjak elég babra munka, így a végén már nem vacakoltam a hártyázással.
A darabolt
gyümölcsöt beletettem ELLA kuktám edényébe. Ráöntöttem a fűszer kivonatot és a
maradék narancslevet.
Lezártam a
kuktát. Kézi beállításon 2 percig (jól olvasod) főztem.
Miután a
kukta magától elengedte a gőzt, kiemeltem az edényt és botmixerrel pépesítettem
a narancsot. Nem muszáj, maradhat darabos is, de a gyerekek jobban szeretik a „sima”
dzsemet, lekvárt, mint a darabosat.
Visszatettem
az edényt a kuktába. Hozzáadtam a dzsemfixel elkevert maradék 25 dkg cukrot.
Elkevertem.
A kuktát
újra kézi beállításra tettem. Most fedő nélkül, kevergetve főztem forrástól 3
percig, a dzsemfix utasítása szerint.
Miután kikapcsoltam a kuktát, a citrom levét is hozzákevertem a dzsemhez.
Tisztára
mosott kisebb üvegekbe töltöttem a dzsemet. Azonnal lezártam az üveget, majd
fejre állítottam.
Amíg
tartott a dzsem egyesével töltöttem, zártam, fejre állítottam az üvegeket.
Az utolsó
adagot kistányérba tettem. Ez lett a kóstolós adag.
Pillanatok
alatt megkötött a tányérkában.
Nagyon
finom. Kis keserű íze van, de csak annyi, mint amikor esszük a friss narancsot,
és a húsa édes, de marad egy kis kesernyés íz a szánkban a hártya és a fehér
rész miatt.
Ha nem úgy
készítettem volna, hogy kisgyerekek is eszik, akkor csempésztem volna bele pár
kortyocska rumot is.
Javaslom, ha szereted a különlegességeket, a főzés végén tegyél bele közel fél deci kék narancslikőrt (Blue curacao) Az eredmény meglepő, de csodaszép zöld szín , amellett finom is!
VálaszTörlésSzia. Köszönöm az ötletet. Igazából ez inkább a gyerekeknek készült.
VálaszTörlés