Minden
évben teszünk el alaplevet. Szerintünk valóban az egyik legfinomabb
ételízesítő, ami nélkül nehezen képzelhető el étel. Most 3 kg sertéscsontból
főzzük, amit kettéosztunk két ELLA betétedényben.
Az alaplé összetétele kuktánként:
- 1.5 kg megmosott, leöblített sertéscsont
- 3-3 kisebb szál megpucolt sárgarépa és petrezselyemgyökér
- 2-3 fokhagymagerezd
- 1 kisebb vöröshagyma pucolva egészben
- 1 darabka karalábé
- 1 darabka zeller
- 2 db babérlevél
- friss petrezselyemzöldből egy-két szál
- szemes bors 10-15 szem
- só ízlés szerint (esetleg el is hagyható, hiszen úgyis a megfelelő ételben felhasználva lesz véglegesen sózva.)én szoktam hozzátenni egy púpozott teáskanálnyi adalékmenteset
- víz Ella betétedény full jelzéséig
Elkészítés:
Mindig
hosszabb ideig főzzük, mint a húslevest. Mi kézi beállításon 30 percig szoktuk.
Majd
leszűrés, ülepedés után a sertésalaplevet előkészített befőttesüvegekbe merjük
és befőzőautomatában 100/120-as programon automatázzuk. Esetleg, ha nagyon
zsíros lenne az alaplevünk, akkor üvegbe mérés és automatázás előtt
papírtörlőkkel leitatjuk róla a zsírt.
Forrás: Recept és kép Maczák Sándor és neje
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése