2019. február 21., csütörtök

Alaplé sertéscsontból




Minden évben teszünk el alaplevet. Szerintünk valóban az egyik legfinomabb ételízesítő, ami nélkül nehezen képzelhető el étel. Most 3 kg sertéscsontból főzzük, amit kettéosztunk két ELLA betétedényben.

Az alaplé összetétele kuktánként:
  • 1.5 kg megmosott, leöblített sertéscsont
  • 3-3 kisebb szál megpucolt sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 2-3 fokhagymagerezd
  • 1 kisebb vöröshagyma pucolva egészben
  • 1 darabka karalábé
  • 1 darabka zeller
  • 2 db babérlevél
  • friss petrezselyemzöldből egy-két szál
  • szemes bors 10-15 szem
  • só ízlés szerint (esetleg el is hagyható, hiszen úgyis a megfelelő ételben felhasználva lesz véglegesen sózva.)én szoktam hozzátenni egy púpozott teáskanálnyi adalékmenteset 
  • víz Ella betétedény full jelzéséig

Elkészítés:
Mindig hosszabb ideig főzzük, mint a húslevest. Mi kézi beállításon 30 percig szoktuk.
Majd leszűrés, ülepedés után a sertésalaplevet előkészített befőttesüvegekbe merjük és befőzőautomatában 100/120-as programon automatázzuk. Esetleg, ha nagyon zsíros lenne az alaplevünk, akkor üvegbe mérés és automatázás előtt papírtörlőkkel leitatjuk róla a zsírt.

Forrás: Recept és kép Maczák Sándor és neje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...