Hozzávalók:
- cékla
- egész kömény
- babérlevél
- alaplé
- 550 ml-es üvegek jelen esetben
Elkészítés:
A céklát
megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük.
Az üvegek aljára teszünk 1 tk-nyi egész köményt, egy kisebb babérlevelet.
Az üvegek aljára teszünk 1 tk-nyi egész köményt, egy kisebb babérlevelet.
Belerakjuk a céklaszeleteket.
Felöntjük a
már előre elkészített alaplével.
Az üvegeket
lezárjuk.
A kukta
edényébe teszünk egy törlőkendőt/mosogatókendőt. Ez azért kell, hogy mikor forr
a kuktában a víz, ne tudjanak kocogni az üvegek.
Amennyiben
csak 2 üvegünk telik meg a céklával, mint most nekem is, akkor egy harmadik
üveget teszünk be melléjük, hogy ezzel megakadályozzuk az üvegek „mászkálását”.
Felöntjük
annyi vízzel a kuktaedényt, hogy az üvegeket majdnem ellepje. Én épp csak a
tetőket nem teszem víz alá, bár, ha ellepi teljesen az sem gond.
A vízbe
teszek egy kis ecetet. Ez pedig azért jó, hogy ne fehéredjen ki a befőttes
üvegünk és a kukta edényünk.
Lezárjuk a
kuktát és Kézi beállításon 20 percig
főzzük/dunsztoljuk a céklát, vagy kapcsolunk egy leves programot.
Mikor a
kukta jelez a program végén, akkor kikapcsoljuk. Megvárjuk, amíg a gőz magától távozik,
és már engedi nyitni a tetőt.
Semmiképpen
ne engedjük ki hirtelen a gőzt, ugyanis a nyomás hirtelen változása miatt fel
fognak robbanni az üvegek, tönkre téve így a savanyúságot, a kuktát és a
munkánkat. Várjuk türelmesen meg, hogy nyitható legyen.
Ha
nyitható, kiszedjük a kész savanyúságot, felcímkézzük és mehetnek a
kamrapolcra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése