2019. augusztus 3., szombat

Cékla savanyúság



Hozzávalók:
  • cékla
  • egész kömény
  • babérlevél
  • alaplé
  • 550 ml-es üvegek jelen esetben

Elkészítés:
A céklát megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük. 



Az üvegek aljára teszünk 1 tk-nyi egész köményt, egy kisebb babérlevelet. 

Belerakjuk a céklaszeleteket.
Felöntjük a már előre elkészített alaplével.
Az üvegeket lezárjuk.

A kukta edényébe teszünk egy törlőkendőt/mosogatókendőt. Ez azért kell, hogy mikor forr a kuktában a víz, ne tudjanak kocogni az üvegek.

Amennyiben csak 2 üvegünk telik meg a céklával, mint most nekem is, akkor egy harmadik üveget teszünk be melléjük, hogy ezzel megakadályozzuk az üvegek „mászkálását”.

Felöntjük annyi vízzel a kuktaedényt, hogy az üvegeket majdnem ellepje. Én épp csak a tetőket nem teszem víz alá, bár, ha ellepi teljesen az sem gond.

A vízbe teszek egy kis ecetet. Ez pedig azért jó, hogy ne fehéredjen ki a befőttes üvegünk és a kukta edényünk.


Lezárjuk a kuktát és Kézi beállításon 20 percig főzzük/dunsztoljuk a céklát, vagy kapcsolunk egy leves programot.

Mikor a kukta jelez a program végén, akkor kikapcsoljuk. Megvárjuk, amíg a gőz magától távozik, és már engedi nyitni a tetőt.

Semmiképpen ne engedjük ki hirtelen a gőzt, ugyanis a nyomás hirtelen változása miatt fel fognak robbanni az üvegek, tönkre téve így a savanyúságot, a kuktát és a munkánkat. Várjuk türelmesen meg, hogy nyitható legyen.

Ha nyitható, kiszedjük a kész savanyúságot, felcímkézzük és mehetnek a kamrapolcra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...