2019. szeptember 13., péntek

Ketchup II.



Hozzávalók:
  • 2 kg friss paradicsom
  • fél bögre kristálycukor (8 dkg)
  • negyed bögre 10%-os ételecet (60-70 ml)
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítése:






A paradicsomokat feldaraboljuk, és Ella edényébe tesszük. 








Gőz - Zöldség programon főzzük.










Miután a tetőt le tudtuk venni a kuktáról, egy botmixerrel jó krémesre pürésítjük.






Ezután az egészet átpasszírozzuk, hogy szép, selymes ketchupot kapjunk.





Mehet vissza Ellába, hozzáadjuk a cukrot, az ecetet és a sót, Fedő nélkül Kézi beállításon kb. 50 perces forralással jó sűrűre főzzük, néha megkeverve. 




Vigyázat a vége felé már köpköd nagyon, ezt én úgy védtem ki, hogy egy akkora fedőt tettem rá, ami méretben passzol, de csak ¾-ig fedtem le vele.

Mikor úgy gondolom elég sűrű, akkor tányérpróbát végzek. Ez azt jelenti, hogy egy tiszta tányérra cseppentünk a paradicsomból, és ha nem folyik jobbra-balra, ha megdöntjük, akkor kész vagyunk. Ha nem, akkor még forraljuk.

Kóstolás után még aki szeretné ízesítheti, akár édesebbre, vagy sósabbra, savanyúbbra. Ki hogyan szereti, úgy változtathat rajta.






Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejre állítjuk őket, 







majd dunsztba tesszük.



Tipp: csípős ketchupot is készíthetünk, adjunk hozzá egy mokkáskanál chili-port vagy főzzünk bele egy nagyobb csilit.

Megjegyzés: Amennyiben hagyományos edényben, tűzhelyen készítjük, a menet ugyan ez, csak sokkal hosszabb ideig tart a sűrűre főzés, és akkor állandó kevergetést igényel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...