Hozzávalók:
- 2 kg friss paradicsom
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- negyed bögre 10%-os ételecet (60-70 ml)
- 1 mokkáskanál só
Elkészítése:
A
paradicsomokat feldaraboljuk, és Ella edényébe tesszük.
Gőz - Zöldség programon
főzzük.
Miután a tetőt le tudtuk venni a kuktáról, egy botmixerrel jó krémesre pürésítjük.
Ezután az
egészet átpasszírozzuk, hogy szép, selymes ketchupot kapjunk.
Mehet vissza
Ellába, hozzáadjuk a cukrot, az ecetet és a sót, Fedő nélkül Kézi beállításon kb.
50 perces forralással jó sűrűre főzzük, néha megkeverve.
Vigyázat a vége felé
már köpköd nagyon, ezt én úgy védtem ki, hogy egy akkora fedőt tettem rá, ami
méretben passzol, de csak ¾-ig fedtem le vele.
Mikor úgy
gondolom elég sűrű, akkor tányérpróbát végzek. Ez azt jelenti, hogy egy tiszta
tányérra cseppentünk a paradicsomból, és ha nem folyik jobbra-balra, ha
megdöntjük, akkor kész vagyunk. Ha nem, akkor még forraljuk.
Kóstolás
után még aki szeretné ízesítheti, akár édesebbre, vagy sósabbra, savanyúbbra.
Ki hogyan szereti, úgy változtathat rajta.
Forrón
üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejre állítjuk őket,
majd dunsztba tesszük.
Tipp: csípős ketchupot is készíthetünk, adjunk hozzá egy mokkáskanál chili-port vagy főzzünk bele egy nagyobb csilit.
Megjegyzés: Amennyiben hagyományos edényben, tűzhelyen készítjük, a menet ugyan ez, csak sokkal hosszabb ideig tart a sűrűre főzés, és akkor állandó kevergetést igényel.
Megjegyzés: Amennyiben hagyományos edényben, tűzhelyen készítjük, a menet ugyan ez, csak sokkal hosszabb ideig tart a sűrűre főzés, és akkor állandó kevergetést igényel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése