Jól
vizsgázott a nyáron üvegben eltett paradicsomos zöldbabunk és az üvegben eltett
répánk, petrezselyem gyökerünk.
Előbb
közlöm az eredeti receptet, eredeti elkészítést és utána közlöm az általam
elkészített, egy kicsit felturbózott intelligens kuktás változatot. :)
Az eredeti
erdélyi recept így néz ki:
Hozzávalók
(4 személyre):
- 70 dkg
zöldbab (fagyasztott is lehet)
- 1 hagyma
- 1
zöldpaprika
- 3-4
paradicsom
- 2 sárgarépa
- 2-3 krumpli
(elhagyható)
- tojásnyi
zsír vagy olaj
- 1 evőkanál
liszt
- házi
ételízesítő
- 1 teáskanál
cukor
- só
- bors
- pirospaprika
- ecet
- petrezselyemzöld
Elkészítése:
A zöldbabot
megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra tördeljük, megmossuk.
A krumplit
meghámozzuk, megmossuk, és kockákra daraboljuk.
A felaprított hagymát kevés
zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, a karikára
szeletelt sárgarépát, és feltöltjük vízzel.
Beletesszük a zöldbabot meg a
krumplit, sóval, borssal és házi ételízesítővel fűszerezzük. A paradicsomot
forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, kockára vágjuk, beletesszük a levesbe,
fedő alatt lassan puhára főzzük, majd apróra vágott petrezselyemzölddel
megszórjuk.
A zsírból és lisztből paprikás rántást készítünk, és berántjuk a
levest.
Tálalás előtt ízlés szerint kevés cukorral, ecettel ízesítjük
Az általam
készített verzió:
- egy 720
ml-es üveg általunk eltett paradicsomos zöldbab
- egy 330
ml-es üveg általunk eltett felkockázott sárgarépa+petrezselyemgyökér
- 1
zöldpaprika
- 2-3 krumpli
(elhagyható)
- egy kis
darab friss zeller felkockázva
- tojásnyi
zsír vagy olaj
- 1 evőkanál
liszt
- ételízesítő
- 1 teáskanál
cukor
- 2 gerezd
fokhagyma
- só
- bors
- bazsalikom
- pirospaprika
- ecet
- petrezselyemzöld
Elkészítése:
A krumplit
meghámozzuk, megmossuk, és kockákra daraboljuk.
A
vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymagerezdeket fokhagymanyomón átnyomjuk.
A
zöldpaprikát (amely a mi esetünkben már piros volt) csíkokra vágjuk.
A
petrezselyemzöldet szintén apróra vágjuk.
Ezeket mind
beletesszük a kukta betétedényébe.
Hozzáöntjük
az egy üveg paradicsomos zöldbabot és az egy üveg sárgarépa+petrezselyem
gyökeret. Sóval, borssal, bazsalikommal és ételízesítővel fűszerezzük, majd
felöntjük kb. 2 liter vízzel a kuktát.
Elindítunk
egy leves programot (20 perc). Amikor a program lejárt és a kuktafedő levehető,
akkor a zsiradékból a lisztből és pirospaprikából készített rántással berántjuk
a levest. Ezután apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Tálalás
előtt ízlés szerint kevés cukorral, ecettel ízesítjük.
Isteni
finom!
Forrás:
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje