2018. január 28., vasárnap

Tejberizs intelligens kuktában Géber Marcsi módra



Kicsit szkeptikus voltam a tej és a víz arányait tekintve, de mindenképp érdemes volt kipróbálni. Nagyon finom lett a végeredmény.
/Ami nagyon fontos, hogy ne eresszük el a szelepen a nyomást, hanem hagyjuk amíg a kukta nyitható lesz magától!/

Hozzávalók:
  • 1 bögre rizs
  • 3 bögre tej
  • 2 bögre víz
  • 3 ek cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tk margarin


Elkészítés:
Mindent beletettem Ella edényébe, elkevertem és Rizs programon készre főztem.
Mikor a kukta programja lejár, kikapcsolom és hagyom, hogy a gőz magától jöjjön ki, nem állítom kieresztésre a gőzsipkát semmiképpen.
A tetejére az ízlésünknek, szokásunknak megfelelően bármit tehetünk. Mi most kakaóval, fahéjjal, ill. fahéjas valamint kakaós porcukorral hintettük meg.

Forrás: 
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje


Ököruszály leves


Bizton merem állítani, hogy a marhafarokból készült levesnek nincs párja. Ebben a formában, meg kiváltképp nincs.
Nem beszélve arról, hogy ELLÁBAN készítve nem rabolja el a fél napunkat.

Hozzávalók:
  • 1.2 kg marhafarok
  • 2 db fehérrépa
  • 4 szál petrezselyem
  • 1 kis db pasztinák (opcionális)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 kis db karalábé
  • 1 kis db zeller
  • 2 db zellerlevél
  • 1 közepes fej vöröshagyma (Nálunk a fentieket kiváltotta egy az általunk eltett 720 ml-es üveg húsleveszöldség)
  • 1 db fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (szemes)
  • kurkuma ízlés szerint
  • 250 g cérnametélt
  • kb. 2 l víz és egy üveg saját készítésű alaplé

Elkészítés:
A marhafarkat megmossuk, (ha van rajta faggyú, akkor lefaggyúzzuk) ízeinél darabokra vágjuk. 
Beletesszük a betétedénybe. 

Mivel tudom, hogy hagyományos módon legalább 240-260 percet is igénybe vesz a főzése, ezért nem bíztam magam a véletlenre. Ezért csupán a fűszereket és vizet, valamint egy üveg általam (még nyáron marhacsontból
készített alaplevet) adtam a húshoz és elindítottam 2X az BONE/INASHÚS programot. 

Amikor ez a két program lejárt, hozzáadtam a zöldségeket is, ahogy szoktuk. (A paradicsomot, paprikát, fokhagymagerezdeket egészben és az általunk eltett 720 ml-es üveg húsleveszöldséget amely alapból tartalmazza a répát a gyökérzöldséget, a zellert, a karalábét és a fej vöröshagymát. Ezután újra lezártam a kuktát és elindítottam egy SOUP/LEVES programot. 

Minden tökéletesen puha lett és semmi nem főtt szét a levesben. 

Természetesen sokkal rövidebb idő alatt, mint hagyományos módon. Tehát nem
kellett 4 óra hosszat a gáztűzhely mellett állni és nem kellett a leves tetejéről a habot szedegetni. 

Továbbá nem kellett figyelgetni, hogy mit, mikor tegyek, hozzá, mert különben szétfő vagy esetlegesen kemény marad.


Pár perc pihentetés után leszűrjük. 

Megfelelő mennyiségű leszűrt levesbe belefőzzük a cérnametéltet.

Forrás: 

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Noszvaji birsalmás bableves



Hozzávalók:
  • 25 dkg tarka száraz bab vagy fejtőbab
  • 7 dl tej
  • 400 gr tejföl
  • 2 ek. liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 kk. só
  • 2-3 babérlevél
  • 1 közepes paprika
  • 2 kisebb birsalma


Elkészítés:
A beáztatott száraz babot, a megtisztított, felkockázott birsalmával, az egész paprikával, babérlevéllel, sóval együtt beleteszem a kukta betétedényébe. Kb. 2 liter vízzel felöntöm.


Elindítok egy BEAN/BAB programot. Amikor már nyitható a kukta fedele, a liszttel, tejföllel, tejjel készített habarással behabarom a levest. 

Ízlés szerint még sóval, cukorral ízesítem. 

Langyosan és hidegen is kitűnő eledel.

Forrás: 
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Paradicsomos zöldbableves



Jól vizsgázott a nyáron üvegben eltett paradicsomos zöldbabunk és az üvegben eltett répánk, petrezselyem gyökerünk.
Előbb közlöm az eredeti receptet, eredeti elkészítést és utána közlöm az általam elkészített, egy kicsit felturbózott intelligens kuktás változatot. :)

Az eredeti erdélyi recept így néz ki:
Hozzávalók (4 személyre):
  • 70 dkg zöldbab (fagyasztott is lehet)
  • 1 hagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 3-4 paradicsom
  • 2 sárgarépa
  • 2-3 krumpli (elhagyható)
  • tojásnyi zsír vagy olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • házi ételízesítő
  • 1 teáskanál cukor
  • bors
  • pirospaprika
  • ecet
  • petrezselyemzöld


Elkészítése:
A zöldbabot megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra tördeljük, megmossuk. 
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és kockákra daraboljuk. 

A felaprított hagymát kevés zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, a karikára szeletelt sárgarépát, és feltöltjük vízzel. 

Beletesszük a zöldbabot meg a krumplit, sóval, borssal és házi ételízesítővel fűszerezzük. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, kockára vágjuk, beletesszük a levesbe, fedő alatt lassan puhára főzzük, majd apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. 

A zsírból és lisztből paprikás rántást készítünk, és berántjuk a levest. 

Tálalás előtt ízlés szerint kevés cukorral, ecettel ízesítjük

Az általam készített verzió:
  • egy 720 ml-es üveg általunk eltett paradicsomos zöldbab
  • egy 330 ml-es üveg általunk eltett felkockázott sárgarépa+petrezselyemgyökér
  • 1 zöldpaprika
  • 2-3 krumpli (elhagyható)
  • egy kis darab friss zeller felkockázva
  • tojásnyi zsír vagy olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • ételízesítő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • bazsalikom
  • pirospaprika
  • ecet
  • petrezselyemzöld


Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és kockákra daraboljuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymagerezdeket fokhagymanyomón átnyomjuk.

A zöldpaprikát (amely a mi esetünkben már piros volt) csíkokra vágjuk.
A petrezselyemzöldet szintén apróra vágjuk.

Ezeket mind beletesszük a kukta betétedényébe.

Hozzáöntjük az egy üveg paradicsomos zöldbabot és az egy üveg sárgarépa+petrezselyem gyökeret. Sóval, borssal, bazsalikommal és ételízesítővel fűszerezzük, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel a kuktát.

Elindítunk egy leves programot (20 perc). Amikor a program lejárt és a kuktafedő levehető, akkor a zsiradékból a lisztből és pirospaprikából készített rántással berántjuk a levest. Ezután apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

Tálalás előtt ízlés szerint kevés cukorral, ecettel ízesítjük.

Isteni finom!

Forrás: 
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Lecsó virslivel, rizzsel.



Egy végtelen egyszerű, de nagyszerű étel.

Mint mindig, saját eltevésű natúr lecsóból készítem.
Ez azt jelenti, darabolt paprikát, paradicsomot és paradicsomlevet, (mint felöntőlevet tartalmaz).
Természetesen működik a dolog friss paradicsommal és paprikával is, de ott figyelni kell egy kicsit mivel a nyers paprika és paradicsom nem biztos, hogy kellő mennyiségő levet enged. ezért kellhet
kevés víz hozzáadása, mert a rizs felveszi azt.

Egy 720 ml.-es lecsóhoz egy közepes fej hagymát pucolok felaprítok. 1-2 gerezd fokhagymát fokhagymanyomón átnyomok. 3-4 db virslit felkarikázok. Előkészítek egy mérőpohárnyi rizst.
Mindezt 1-1.5 kanál étolaj társaságában beleteszem a betétedénybe, teszek hozzá 1 kávéskanál sót, borsot ízlés szerint és kézi beállításon 15 percen elindítom a kuktát. A végén nem engedem ki a gőzt,
hanem megvárom, amíg a kukta már magától nyitható. Aki akarja, készítheti úgy is, hogy nyitott fedőnél az étolajon megpirítja előre a hagymát és utána teszi bele a többi hozzávalót.

Forrás: 
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje


Sertéspörkölt képes leírásokkal





















Rizses hús kukoricával


Hozzávalók:
  • 0,5 kg sertés comb vagy lapocka kockázva
  • 25 dkg rizs
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • bors
  • ételízesítő
  • 3 ek olaj
  • 3 dl víz
  • 1,5 tk. piros paprika
  • 1 kicsi konzerv kukorica

Elkészítés:

Az Ella betétedényébe teszem az olajat.
Ráteszem a rizst.

A hagymát, fokhagymát felaprítom, én ezt a Turbó aprítóban csinálom.
Ráteszem az olajra a hagymákat. Az aprítóban a paradicsomot is pépesítem, héjával együtt. Ugyanígy felaprítom a paprikát is. Szintén megy az edénybe.
A feldarabolt húst is hozzáadom, fűszerezem.

Hozzáadom a vizet. Jól összekeverem, lezárom a kuktát, és Pörkölt (STEW) programon főzöm.



Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...