2018. január 28., vasárnap

Pizza szósz készítése házilag


Hozzávalók:

  • 1.5 kg befőző paradicsom
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál bazsalikom   
  • 1 teáskanál oregánó
  • 0.5 mokkáskanál kakukkfű
  • 3 mokkáskanál konyhasó
  • 5 kisebb babérlevél

Elkészítés hagyományos fazékban:
A hagymát zsíron üvegesre pároljuk. A paradicsomokat paradicsompasszírozón átnyomjuk. A hagymákat és a fokhagymákat pedig zöldségaprítón pépesítettük, majd a fűszerekkel együtt egy lábasba takaréklángon jól összefőzzük. A kívánt állagot nagyjából két óra főzés után éri el.
Ha készen van, halásszuk ki a babérleveleket a szószból, majd forrón töltsük előzőleg alaposan kimosott üvegekbe, zárjuk le, és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Mivel nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben.

Elkészítés ELLA kuktában:
Mivel időm és kedvem sem volt 2 órát a tűzhely mellett állni, így megkértem ELLA szakácsnőmet, hogy segítsen be nekem.

Tehát a szószhoz már a paradicsomot egyenesen Ella barátnőm edényébe passzíroztam. Hagymákat 3 ek zsíron, aprítás után üvegesre pároltam, majd késes gépben krémesre kevertem. Így ment a paradicsomhoz, amihez a fűszereket is hozzáadtam. Én friss kakukkfűvel készítettem, mert még nem volt időm azt szárítani. A többi fűszer szárítottan került bele.

Jól összekevertem, lezártam a kuktát és kézi beállításon 90 percig főztem.
Ezalatt az idő alatt elmentem a kislányomért a suliba. Bőven hazaértünk.
Mikor lejárt a kukta, kikapcsoltam és megvártam, amíg a gőz magától eltávozik.
Levettem a fedőt, kiszedtem a kakukkfüvet és a babérleveleket a szószból.
Ezután kézi beállítást kapcsoltam újra és fedő nélkül 30 percig forraltam a szószt, néha megkevergetve, hogy sűrűsödjön be.

Üvegekbe szedtem. Minden megtöltött üvegek azonnal lezártam és fejre állítottam. Miután visszaforgattam őket, beletettem egy kis hűtőtáskába (száraz dunsztba), és ott hűltek ki.


Címkézés után mentek a polcra.

Pásztortarhonya


Hozzávalók:
  • 20 dkg tarhonya
  • 4-5 közepes krumpli
  • 2-3 frankfurti roppanós virsli
  • fél szál házi füstölt kolbász
  • 1 nagy fej hagyma
  • bors
  • majoránna
  • kis kömény
  • 3 ek olaj
  • 1 tk. piros paprika
  • víz


Elkészítés:

Az olajat beletesszük Ella edényébe. A felaprított hagymát, a karikázott, kolbászt, virslit is beletesszük, ráöntjük a tarhonyát. A hámozott kockára vágott krumplit is hozzáadjuk. Fűszerezzük.

Jól összekeverjük a hozzávalókat.

Felöntjük annyi vízzel, hogy az összetevőket jól ellepje, kb. 1 cm-rel feljebb legyen az alapanyagnál. Ez nálam 6 dl volt.

Lezárjuk Ellát. Beállítjuk RIZS programra és megfőzzük.

Mikor Ella sípol, kikapcsoljuk, nem hagyjuk melegen tartáson, mert akkor le fog égni az edényben az ételünk.

Krumplis tészta

Hozzávalók:
  • 4 db nagy krumpli (bocs elfelejtettem lemérni, de öklömnyi volt mindegyik
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • őrölt bors
  • ételízesítő
  • pirospaprika
  • 50 dkg nagy kocka száraztészta (Gyermelyit használtam)
  • 0,5 l víz (annyi, amennyi épp ellepi)
  • kb. fél dl oliva olaj

Elkészítés:


A krumplit, hagymát megpucoltam. 1 cm-es karikákra vágtam, és a szeletelőmnél a legkisebb kockájú betéttel daraboltam mindegyiket.
Az olajat a kukta edényébe tettem. Ráraktam az aprított krumplit és hagymát. Fűszereztem.


Jól összekevertem. Hozzáöntöttem a tésztát és a vizet.
Ezzel is jól összekevertem.
A kuktát lezártam. Beállítottam a gőz-zöldség programot, ami 10 perc.

Miután a program lejárt, hagytam, hogy a gőz magától távozzon a kuktából.

Saját készítésű savanyúsággal fogyasztottunk. Én uborkával, lányom svéd uborkával, párom káposztával töltött almapaprikával.

Ketchup


Hozzávalók és elkészítés:

4 fej vöröshagymát apróra vágtam és kevés olajon 15 perc alatt megdinszteltem
1 kk mustármagot
2 kk koriandermagot
4 db szegfűszeget mozsárban összetörtem és a hagymára szórtam
2 ujjnyi gyömbért megpucoltam, darabokra vágtam
4 cikk fokhagymát szeletekre vágtam és ezeket is a hagymához adtam.
4 kg paradicsomot megmostam, a csumáját kivágtam, elhasogattam és a fűszeres hagymához adtam
kevés borsot
1 ek sót
1 nagy csokor bazsalikomot aprítottam bele és 45 percet főztem (szárított is jó, 1 tk-nyit tettem). Átpasszíroztam.
Ízesítettem
30 dkg barna cukorral (a nincs otthon a sima kristálycukor is ugyanolyan jó)és
2 dl vörösbor ecettel
Még 15 perc rotyogtatás (levesebb paradicsomnál 30-40 perc) után tiszta üvegekbe töltöttem, lezártam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Változat ELLA edényre

Hozzávalók, műveletek ugyan azok, mintha fazékban, tűzhelyen készítenénk.

Tehát:

ELLA edényébe beletesszük a 3 ek-nyi zsírt. Kézi beállításon felolvasztjuk. Hozzáadjuk az összeaprított hagymákat, megdinszteljük fedő nélkül, közben egyet-egyet keverve rajta.

Mikor üvegesre párolódott a hagyma, hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket (én a borsot is megtörtem a mozsárban a többi fűszerrel együtt).
Összekeverjük a paradicsomot a hagymákkal és a fűszerekkel.

Lezárjuk az edényt és Leves programot állítunk be, ez 20 perc + felmelegedési és a végén a gőzkieresztési idő.

Levesszük a tetőt és átpasszírozzuk a ketchup alapunkat. Passzírozás után visszatesszük a kukta edényébe a masszánkat. Elkezdjük forralni, hogy sűrűsödjön. Ezt kézi beállítást kapcsolva tesszük. Mikor már majdnem jó a sűrűsége, hozzáadjuk a cukrot és a vörösborecetet, és addig forraljuk, amíg eléri az általunk áhított sűrűséget a ketchup.

Forrón üvegekbe töltjük. Hogy ne hűljön ki, amíg töltjük az üvegeket, hagyjuk a kuktát a melegen tartáson. Minden üveget azonnal lezárunk, amint megtöltöttük és fejre állítjuk őket. Mikor mindet betöltöttük, a visszaforgatott üvegeket száraz dunsztba tesszük. Én erre a célra mindig hűtőtáskát használok. Ebben hagyom kihűlni.


Mikor kiszedem a hűtőtáskából, címkézem és mehetnek is a helyükre.

Húsos fazék


Hozzávalók:
  • 3 nagy szelet tarja
  • 8-10 db nagy krumpli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db nagyobb paradicsom, vagy a kis fürtösből 5-6 db
  • grill fűszer
  • bors
  • ételízesítő
  • 3 ek olaj


Elkészítés:
Az olajat a kukta edénybe tesszük.
Erre kerül a krumpli fele, amit pucolás után, kb. fél cm széles karikákra vágtunk. Sózzuk, vegetázzuk, borsozzuk.

A hússzeleteket grillfűszerrel meghintjük.

A krumplira kerül a hagyma, paprika, paradicsom karika.
Következő sor a hús lesz, ami teljesen befedi a krumplit és a zöldségeket. A hús fölé pedig a maradék krumplit terítjük. amit szintén sózunk, vegetázunk, borsozunk.

Óvatosan a sózással, fűszerezéssel, mivel a grill fűszer is tartalmaz sót!!

STEW (pörkölt, ragu) programon készítjük el, 18 perc alatt.


Fácán leves



Minden hozzávalót egyszerre teszünk a kuktába












Fokhagymás pulykamáj


Hozzávalók:
  • 500 g pulykamáj
  • 3 ek.  Oliva olaj vagy másfél ek. kókuszzsír
  • 1 db paprika karikára szelve
  • 5 gerezd fokhagyma pépessé zúzva
  • 1 tk. majoránna
  • 1 mk. őrölt bors
  • ¼ csésze száraz fehérbor vagy  víz (Ella csészéjével)
  • ½ tk só


Elkészítés:
Helyezzük az összes hozzávalót a kuktába.
Keverjük össze.
Válasszuk ki a STEW (pörkölt) programot.
18 perc múlva kész is az étel.




Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...