2019. július 20., szombat

Egyben sült tarja előpárolva




Hozzávalók:
  • Tetszés szerinti súlyú tarja egyben (lehet csontos, csont nélküli, ahogy tetszik
  • 1 db vöröshagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • bors
  • víz
  • sertés fűszerkeverék

Elkészítés:
A tarját sózzuk, borsozzuk. Beletesszük ELLA kuktába. Hozzáadjuk a megtisztított, darabolt vöröshagymát, a megtisztított fokhagymát és kb. 1-1,5 dl vizet.


A kuktát lezárjuk. Gőz - Karaj programra tesszük. Mikor jelez a kukta, kikapcsoljuk és hagyjuk, hogy a gőz magától eltávozzon, és akkor nyitjuk csak ki a kuktánkat.



A megpárolódott tarját kiemeljük és áttesszük egy sütőtálba vagy tepsibe. 



Sertéshez való fűszerkeverékkel megszórjuk vagy ízlés szerint is fűszerezhetjük. Megspricceljük Oliva olajjal.



Én a Tupperos UltraPro edényben sütöttem végig tetővel, 175 fokon.



Mivel az előpároláskor már majdnem teljesen puha a hús, nem sokáig kell sütni. A kész állapotot tűvel tudjuk ellenőrizni. Ha könnyen belemegy a hústű, akkor kész a husi.



Amíg nem volt Ellám, akkor nem pároltam elő. Befűszereztem és ment a sütőbe. Úgy viszont akár 1,5 óra vagy több is kellet neki, hogy átsüljön. Így viszont kb. 30 perc vagy kevesebb volt, nem néztem az időt. Na meg azért edény és sütő függő is a dolog.
A hústű ellenőrzés vagy akár húsvillával is tudjuk ellenőrizni. Szerintem a hústű azért jobb, mert nem sérül annyira a hús, mint a vastag húsvillával.

Megjegyzés: Készíthetjük úgy is, hogy a még nyers tarját megtűzdeljük fokhagymával. Egy vékony pengéjű kést beleszúrunk a húsba és a felszeletelt fokhagymát a penge mentén belecsúsztatjuk a résbe, majd a kést kihúzzuk. A hús visszazáródik. Minél több helyen tűzdeljük, annál finomabb lesz az elkészült sült hús. A továbbiakban a fent leírtak alapján kell eljárni.

Szelni hidegen a legjobb az egyben sült húsokat vagy langyosan. 

Ugyan így készíthető egyben sertés comb, lapocka vagy éppen karaj.



2019. július 7., vasárnap

Húsleves és rántott csirkemell



A leves Ella barátnőmmel készül, de előtte kis szösszenet.

A kezdeti fellángolás és csodára járás után kissé, sőt inkább nagyon háttérbe szorult az ózonos tisztítógép.


Pedig én használom rendszeresen, mindent megtisztítok vele főzés előtt, hűtőbe, fagyasztóba rakás előtt vagy éppen a befőzésekkor a gyümölcsök, zöldségek áttisztításakor. Csak valamiért mindig kihagyom a recepteknél a fotókat a tisztításról. Hogy miért? Fogalmam sincs, pedig látok érdekes dolgokat a működése közben, amit lehet, érdemes lenne minél többször megmutatni a recepteknél, a blogokon. Megpróbálok kicsit többet mutatni ezután erről a masináról is.







Ma a csirkeaprólékot, 







csirkemellet, 








leveshez kerülő zöldségeket tisztítottam meg vele. Hát volt mit leszednie az ózonnak.








Amire ma nem volt szükségem, mert csak 2 főre főzök, azt levákuumoztam és mentek a fagyasztóba.




Tehát a levest Ella főzi csirkeaprólékból. Azt hiszem, a húsleves hozzávalót nem kell felsorolnom, mindenki főzött már, ha még sem, akkor már vannak fent levesek a blogon.









A 20 perces leves programon készül (SOUP)
Elkészült a leves














Kiadagolva

















Két adag a fagyasztóba ment




















A rántott csirkemell pedig az olaj nélküli fritőzben fog elkészülni, köret burgonyapüré lesz hozzá.

2019. június 10., hétfő

Petrezselymes újkrumpli


Hozzávalók:

  • 1 kg újkrumpli
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • zsiradék
Elkészítés:


Megtisztítom a krumplit. Az újkrumpliról ledörzsöljük a vékony héját vagy késsel kaparjuk le.
Jól megmossuk, daraboljuk és lecsepegtetjük a vizet róla. ELLA edényébe tesszük.

Megmosunk egy csokor petrezselyemzöldet, késes aprítóban aprítjuk. Hozzáadjuk a krumplihoz.
Ízlés szerint sózzuk és teszünk rá, kb. 1/2 dl-nyi zsiradékot. Ez lehet olaj, sertészsír, kacsazsír, ki mivel főz.

Összekeverjük. Lezárjuk a kuktát és Gőz-Zöldség programon készre főzzük.Vizet semmiképpen nem kell hozzáadni, mert a krumpliból jönni fog ki annyi, ami kell a párolódáshoz.

Mikor a kukta jelez, kikapcsoljuk. Hagyjuk a gőzt eltávozni és kinyitjuk a kuktát.
Ha úgy látjuk, hogy sok a folyadék alatta, akkor tető nélkül, kézi beállításon melegítjük, de közben többször meg kell keverni, különben le fog égni.
Ha kész tálalhatunk is. Ma mi sajtos borsós csirkemellel ettük.


2019. május 25., szombat

Bögrés kókuszos sütemény



Hozzávalók:
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre extra finom sütemény liszt (persze sima liszt is jó)
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre kókuszreszelék (100 g)
  • 2 db tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor
  • csipetnyi só 

Elkészítés:
A hozzávalókat beleraktam a robotgép keverőtáljába. Beillesztettem a habverő fejet.
Jól kikevertem a tésztát.





Közben, amíg a gép keverte a tésztát, az Ella betétedényét kizsíroztam, 







kiliszteztem.







Mikor már szép egyenletes volt a tészta, kikapcsoltam a robotgépet 







és a zsírozott, lisztezett betétedénybe öntöttem.







Betettem az Ella házába az edényt, lezártam a kuktát.

Sütemény (CAKE) programon megsütöttem.





Mikor a kukta lejárt kikapcsoltam, majd mikor a gőz előment, ez ennél a programnál pár perc csak, kinyitottam, 






és kiborítottam a kész süteményt.









Amíg hűlt, elkészítettem a krémet. 








Jelen esetben egy hatlaposhoz való krém készült.







Mikor a sütemény kihűlt, 3 lapra vágtam.






Megtöltöttem a krémmel, oldalára is tettem és a tetejére is. (legközelebb a tetejére nem teszek krémet)




Elővettem egy mikrós fondü edényt, aminek egyik felébe tej, másik felébe fehér csokit tördeltem.
Az edény aljába vizet kell tenni és úgy föléje a csokival megtöltött részt. Mikróban 650 W-on 4 perc alatt olvasztottam.  






Mikor kivesszük, olyan, mintha meg sem olvadtak volna a kockák. 







Fogtam két szilikon keverőt és jól elkevertem a csokikat.




Fehérrel bevontam a süti tetejét, majd a barnával csak össze-vissza csurgattam, díszítgettem. Megszórtam végül kis kókuszreszelékkel és kis színes tortadarával.





Természetesen mindenki úgy tölti, vagy nem tölti, ahogy szeretné. Akár finom házi lekvárral is megtölthető, de magában is nagyon finom. 

Megjegyzés: 1 bögre = 2,5 dl




Sertéspörkölt és babgulyás egy füst alatt



Hozzávalók:
  • 1,5 kg sertéslapocka
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek ketchup
  • 2 ek mustár
  • őrölt bors
  • majoránna
  • kömény
  • só vegeta
  • vörös babkonzerv
  • 2 nagy evőkanál zsír
  • 2 kis marék szárított csipetke tészta

Elkészítés:
A húst felkockáztam és elosztottam a két kuktaedényben.




A hagymát, fokhagymát is megtisztítottam és késes aprítóban együtt felaprítottam. 






Ezt is elosztottam a két edénybe.
Mindegyik kuktában megfűszereztem a húst. 







Egyikhez hozzáöntöttem egy doboz vörös babot.





A zsírt is beletettem 1-1 kanállal és jó összekevertem a hozzávalókat.










A pörkölthöz nem adtam vizet, 








a babgulyáshoz annyit, hogy ellepje a hozzávalókat. 







A gulyásba beletettem a csipetkét is, azt is elkevertem benne.









Mindegyik edényt beillesztettem a kukta házába.
Lezártam Ellákat és pörkölt (STEW) programokat kapcsoltam.
Mikor elkészültek az ételek, kikapcsoltam a kuktákat és megvártam, hogy elengedjék a gőzt. Ekkor kinyitottam őket, átkevertem az ételt és tálalhattam is.

Sokan zöldségezik a babgulyást is. Felénk nem mindenki, így mi sem zöldségezzük a babgulyást, kizárólag csak a sima gulyáslevesbe kerül 1-1 szál zöldség, de abba is csak minimális.




Mikor kihűltek az ételek, hűtőbe tettem őket 1-1 mikrós edénybe, így a hétvégére kész az étel és csak melegíteni kell.












Fokhagymás pulykamáj



Most egy olyan receptet töltök fel, amit akkor készítettem, amikor megnyertem az Ella főző automatát. Több ilyen régebbi receptet is fogok hozni, amik egy másik blogomon vannak még, de szeretném egy helyre gyűjteni az ELLA recepteket. Így többször is fogtok találkozni régi dátummal jelölt receptemmel.

Készült: 2016. június 8.

Az AVAIR konyha Facebook oldalán indultam egy játékban, ahol egy receptet kellett feltenni, ami a játék kiírásban megadott fűszerekből legalább hármat tartalmazott. A nyeremény, amiért indulni lehetett a játékban egy ELLA 6 LUX Főzőautomata.
A sorsolás nekem kedvezett, és én nyertem meg a Főzőautomatát.


Elsőként a hozzá kapott receptes füzetből választottam ki egy ételt. Annyi változtatással, hogy nem csirke, hanem pulykamájjal készítettem el.


Íme, a recept
Hozzávalók:
  • 500 g pulykamáj
  • 3 ek.  Oliva olaj vagy másfél ek. kókuszzsír
  • 1 db paprika karikára szelve
  • 5 gerezd fokhagyma pépessé zúzva
  • 1 tk. majoránna
  • 1 mk. őrölt bors
  • ¼ csésze száraz fehérbor vagy  víz (Ella csészéjével)
  • ½ tk só



Elkészítés:
Helyezzük az összes hozzávalót a kuktába.
Keverjük össze.
Válasszuk ki a STEW (pörkölt) programot.


18 perc múlva kész is az étel. Természetesen ehhez az időhöz még hozzájön minden főzésnél a felmelegedési és gőzleeresztési idő.


Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...