2019. február 21., csütörtök

Töltött káposzta és töltött paprika



Egy "füst" alatt két étel!!

Hozzávalók
Töltelékhez:
  • 1 kg darált hús
  • 20 dkg rizs    
  • 2 db tojás
  • őrölt bors
  • 1 tk hagymakrém (saját eltevésből)
  • 2 gerezd fokhagyma

Egyéb hozzávalók:
  • 1,1 kg savanyú káposzta
  • 1 l natúr paradicsomlé (saját eltevésből)
  • 2 db TW paprika
  • őrölt bors
  • oregáno
  • ételízesítő (opcionális)

Rántáshoz:
  • 1 dl olaj
  • 2,5 ek liszt
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 1 l víz + 2 l + 0,5 l

Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket. A rizst nem kell előfőzni hozzá.
Mindent jól összekeverünk és már kész is vagyunk.

Most következik az elosztás, ami a következő képpen történt nálam:
A káposztával kezdtem.
Az Ella edény aljába került 1 réteg savanyú káposzta. Erre tettem 4 db gombócot, jó őszibarack nagyságúakat készítettem. Ezeket befedtem káposztával, és újabb 6 db gombóc került rá. Végül ezt is befedtem káposztával. Az edényt betettem Ella házába.


Következik a töltött paprika:


A maradék tölteléket a másik Ella edénybe tettem úgy, hogy 2 db paprikát megtöltöttem, a többi gombócként ment az edénybe.
Mivel párom úgy sem eszi meg a főtt paprikát a töltelékkel, így az íz miatt tettem csak kettőbe tölteléket.
A gombócokra öntöttem a paradicsomlevet és a fél liter vizet.
Ez is ment Ella házába.


A rántást kis lábasban készítettem el a tűzhelyen.
Az olajat forrósítottam, kicsit megfuttattam rajta a lisztet, rá a pirospaprika és a víz.

Elvileg elkészíthető lehetne előre az Ella edényekben is kézi beállításon, de akkor mikor rápakoljuk a káposztát, töltelékeket, nem tudjuk összekeverni, így alul maradna csak, ahonnan nem tud egyenletesen eloszlani főzés közben az ételben.

Így a rántást mindig külön elkészítem, és felülről öntöm az ételre. A rántásra 1 l víz került. Ebből a mennyiségből 2 merőkanállal tettem a töltött paprikához, a többit a káposztára öntöttem.

A káposztára még került annyi víz, hogy épp felérjen a tetejéhez, ez 2 l volt pontosan.

Ráöntöttem a rántást a töltött paprikára is, amit még őrölt borssal, sóval, oregánóval és ételízesítővel fűszereztem meg.

Lezártam mindkét kuktát és most Leves (SOUP) programot kapcsoltam nekik.
Ez a program 20 perces + felmelegedési és gőz leeresztési idő (kb. 30 perc).


Na ezért is szuper dolog ELLA. Ugyanis régen ezeket az ételeket min. 10 l-es fazékban főzték, mert azt tartják, hogy ezek akkor finomak, ha minél nagyobb mennyiséget készítenek belőlük, és minél lassabban főzik, sok-sok órán keresztül.


Ezt nekem már többször megcáfolta ELLA, de míg hagyományosan főztem, akkor is kevesebbet szoktam készíteni. Ellában pedig ugyan olyan finom lesz, vagy még finomabb, mint a 10 l-es zománcos fazékban.


2019. február 20., szerda

Resztelt máj, krumpli körettel



Hozzávalók:

  • 80 dkg sertésmáj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 3 ek olaj vagy 1 ek zsír


Körethez:
  • 4 nagy krumpli
  • ½ dl víz

Saláta:
  • tépett jégsaláta
  • Oliva olaj

Elkészítés:



Az Ella edényébe tesszük az olajat.
Felszeleteljük a májat, az olajra tesszük.  A hagymát, fokhagymát aprítjuk, rátesszük a májra. Fűszerezzük. Összekeverjük.
Behelyezzük az edényt a kukta házába, lezárjuk.
Gőz – Karaj programon készre főzzük.









A körethez a krumplit meghámozzuk, daraboljuk. Kukta edénybe tesszük, sózzuk és hozzáadjuk a kis vizet. Lezárjuk a kuktát és Gőz – Zöldség programon készre főzzük.






A jégsalátát tépkedjük, kicsit sózzuk és Oliva olajjal jól megspricceljük. Összekeverjük és hagyjuk tálalásig. Közben néha átkevergetjük.




2018. december 1., szombat

Sült pulykaszárny rizzsel és párolt ínyenc zöldségkeverékkel



Ma 3 konyhai segítőmet vetettem be az ebéd elkészítéséhez. ELLA intelligens kuktámat, olaj nélküli fritőzömet és a mikrohullámú sütőt. Szinte minden egyszerre elkészült.

Ellában előpároltam a húst 10 perc alatt, majd átraktam a fritőzbe. Betettem a rizst a másik Ellába, bekapcsoltam. Mikor a húsból és a rizsből már csak 5 perc volt hátra, bekapcsoltam a párolás funkciót a mikrón és már párolódott is a zöldség.

Pulykaszárny: Ellában gőz-karaj programon előpároltam, majd a fritőzbe átrakva 210 fokon 20 perc alatt, félidőben egyszer megfordítva szép pirosra sütöttem. Fűszerként került rá só, vegeta és pulyka fűszerkeverék.


Zöldségkeverék: Mikróban 5 perc alatt megpároltam, kis só és fehérbors került rá. Miután elkészült oliva olajjal kicsit meglocsoltam, összekevertem és már kész is.


Rizs: Ella rizs program
3 dl rizs, 5 dl víz, só és kb. 2 ek-nyi olaj


Finom pörgős rizs készült.

2018. november 7., szerda

Fügebefőtt narancslikőrrel



Hozzávalók:
  • füge

Üvegenként:
  • 4 db barna kockacukor
  • 1 darabka tört fahéj
  • 5-6 db egész szegfűszeg
  • 1 mk vaníliás cukor
  • ½ dl narancslikőr (Triple sec)
  • víz

Egyéb:
  • 7,2 dl-es befőttes üvegek lapkával

Elkészítés:
A fügét megmossuk, kemény szárát levágjuk.

Az üvegek aljába tesszük a fahéjat, szegfűszeget és a vaníliás cukrot
A lecsepegtetett fügéket az üvegekbe rakjuk. Nyomkodni nem szabad, mert elrepedhet. Tömörítéshez, a tenyerünkkel üssük meg párszor az üveg alját.
Mikor az üvegek megteltek, akkor tegyük a gyümölcs tetejére a kockacukrot, majd öntsük rá a likőrt. Ezután töltjük fel vízzel az üvegeket.


Lapkával zárjuk.
Miután lezártuk párszor fordítsuk fejre és vissza az üvegeket, hogy összekeveredjen a likőr és a víz.

Ellában dunsztoljuk most ki.
Az Ella kukta edényének alját kibéleljük egy konyharuhával. Erre tesszük a 3 db fügével megtöltött üvegeket.
Az üvegek köré annyi vizet öntünk az edénybe, hogy legalább a feléig érjen minden üvegnek a víz.
A kuktát lezárjuk.
Kézi beállításon 10 percig dunsztoljuk.


A program lejártakor a kuktát kikapcsoljuk és hagyjuk, hogy a gőz magától eltávozzon, és csak ezután nyitjuk ki Ellát.
A kész befőttet felcímkézzük és mehetnek is a helyükre.

Gyermekeknek NEM ajánlott!



2018. november 5., hétfő

Bolognai Fittséfben főzve és ELLA intelligens kuktában tartósítva



Hozzávalók:
  • 65 dkg darált hús
  •  kb. 500 g-nyi szósz (saját eltevés)

Elkészítés:
A Fittséf edényünket előmelegítjük 6-os (legnagyobb) fokozaton. Akkor jó, ha egy kis vizet belecseppentve kis gyöngyökként „futkosnak” a víz az edényünk alján.
Ekkor beletesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Ez ennél a mennyiségnél kb. 5 perc időt vesz igénybe.


Mikor az összes hús szépen kifehéredett, hozzáöntjük a mártást.
Jól összekeverjük, és lefedjük az edényt, ami alatt már levettük 3-asra a hőforrásunkat.
Az edény fedőjén a mutató a hangjegy állásra legyen állítva.


Mikor elkezd fütyörészni az edény, akkor a zárt (középső) állásba fordítjuk a szelepet, a tűzhelyet 1-esre vesszük vissza.
Így hagyjuk kb. 2 percig. Ezután kikapcsoljuk a hőforrásunkat. A kerámialap még ezután is jó ideig meleg, tehát így tovább fő az ételünk.


Közben előkészítjük az üvegeket, tetőket, amiket jól elmosunk, kicsepegtetünk.

ELLA edényét kibéleljük egy ruhával vagy újságpapírral.
Amennyiben nem mindet akarjuk tartósítani, akkor egy kis edényt is odakészítünk a munkapultra.
Mikor az előkészületekkel készen vagyunk, akkor elfordítjuk a szelepet a gőz jel felé, ekkor le tudjuk venni a fedőt.
A kész bolognait összekeverjük.


Megtöltjük az üvegeket, lezárjuk és beletesszük ELLA edényébe.
A maradékot, én kis mikrózható edénybe tettem, ez lesz a holnapi ebédünk.
Mivel nekem 3 üveg telt meg, a negyedikbe engedtem vizet és úgy tettem ELLÁBA. Így kitöltve az üres helyet.


A betétedényt behelyezzük a kukta házába. Lezárjuk és Kézi beállításon 5 percig dunsztoljuk a mártásunkat.
Mikor lejár a program, kikapcsoljuk ELLÁT, és hagyjuk, hogy a gőz magától eltávozzon, és csak ezután nyitjuk ki.
Felcímkézzük az üvegeket és mehetnek a polcra későbbi felhasználásra.

Karfiolrózsa tartósítása Ellában



Hozzávalók:

  • karfiol
  • citromsav
  • víz
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem, megmosom, jól lecsepegtetem.
7,2 dl-es üvegekbe rakogatom.
Minden üvegre teszek 1 púpos teáskanál adalékmentes sót, nagyon kis késhegynyi citromsavat és felöntöm vízzel.


Az üvegeket lezárom a lapkával.
ELLA edényének alját kibélelem egy konyharuhával, vagy akár újságpapírral is lehet.
Belerakom a megtöltött üvegeket. 3 db 7,2 dl-es üveg fér bele.
Lezárom a kuktát.

Kézi beállításon 2 percig dunsztolom.
Mikor lejár a program, kikapcsolom a kuktát, és hagyom, hogy a gőz magától eltávozzon.
Kinyitom, kiszedem az üvegeket, címkézem és készen is vagyunk.
Rántott karfiolnak, rakott karfiolnak, vagy éppen levesnek használom fel.

2018. november 2., péntek

Resztelt csirkemáj


Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemáj (nálam szívvel együtt volt most)
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma átnyomva
  • 1 evőkanál zsír
  • bors
  • majoránna
  • kömény
  • 2 tk pirospaprika
Elkészítés:

A májat, szívet megtisztítjuk, daraboljuk, ha túl nagyok (én 4 felé vágtam a májat, a szívek egyben maradtak). ELLA edényébe tesszük.
A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Nekem ebben nagy segítség a Tupperware Turbó Aprítóm.
A májra tesszük, összekeverjük. Hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, az fűszereket. Jól összekeverjük újból.

Lezárjuk a kuktánkat.
Kézi beállítást kapcsolunk, ami 2 perc.

Miután a program lejárt, kikapcsoljuk a kuktánkat és hagyjuk, hogy a gőz magától eltávozzon, és csak ezután nyitjuk ki.

Felmelegítési és hűlési idő most kb. 10-10 perc volt.

A májat tálaláskor sózzuk!!Rizzsel vagy frissen sütött kenyérrel a legfinomabb.




Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...