2019. augusztus 6., kedd

Lecsó télire




Hozzávalók:
  • 2 kg paprika
  • 1 kg paradicsom
  • 3 nagy fej hagyma
  • 2 púpos ek zsír
  • 6 tk só
  • 4 tk ételízesítő
  • bors ízlés szerint
  • 4 tk pirospaprika

Elkészítés:
A paprikát megmossuk, kiszedjük a magját, szeleteljük.

A paradicsomot megmossuk, lassú présen kinyerjük a sűrű levet. 
Ami a maggal kijön rost, azt még egy szűrőn átnyomjuk, hogy csak a mag maradjon, amit kidobunk.

A hagymákat megpucoljuk és késes aprítóban tetszés szerintire aprítjuk én pl. krémmé daráltam.

Mivel egy Ellába semmiképp nem fért volna nyersen bele ez a mennyiség, így elosztottam mindent két felé.


A paprika tisztán 1,7 kg lett, a paradicsomból kinyert lé pedig 8 dl. Tehát ezt és a többi hozzávalót is megfeleztem.

Így két Ella készítette kézi beállításon 5 percig.

Mikor elkészült, megvártam, hogy a tetőt le tudjam venni, tehát nem eresztettem ki a gőzt.


Üvegekbe mertem és befőzőautomatában 90 fokon 30 percig dunsztoltam. 

Mivel a lecsó forró volt, így cseleztem kicsit, mivel már volt víz az automatában és az hideg volt, nem tehettem bele a forró üvegeket.

Beállítottam a hőfokot, az időt és előmelegítettem a vizet. Mikor már jó meleg volt, akkor raktam bele az üveggel teli lecsókat.

Ebből a mennyiségből 4 db 7,2 dl-es, és egy 0,5 l-es üvegnyi lecsó lett.

Ellában is kidunsztolható: Kézi beállítás 2 perc.

(nem volt kedvem most elmosni a betétedényeket, mind a három forgalomban volt ma)

2019. augusztus 3., szombat

Cékla savanyúság



Hozzávalók:
  • cékla
  • egész kömény
  • babérlevél
  • alaplé
  • 550 ml-es üvegek jelen esetben

Elkészítés:
A céklát megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük. 



Az üvegek aljára teszünk 1 tk-nyi egész köményt, egy kisebb babérlevelet. 

Belerakjuk a céklaszeleteket.
Felöntjük a már előre elkészített alaplével.
Az üvegeket lezárjuk.

A kukta edényébe teszünk egy törlőkendőt/mosogatókendőt. Ez azért kell, hogy mikor forr a kuktában a víz, ne tudjanak kocogni az üvegek.

Amennyiben csak 2 üvegünk telik meg a céklával, mint most nekem is, akkor egy harmadik üveget teszünk be melléjük, hogy ezzel megakadályozzuk az üvegek „mászkálását”.

Felöntjük annyi vízzel a kuktaedényt, hogy az üvegeket majdnem ellepje. Én épp csak a tetőket nem teszem víz alá, bár, ha ellepi teljesen az sem gond.

A vízbe teszek egy kis ecetet. Ez pedig azért jó, hogy ne fehéredjen ki a befőttes üvegünk és a kukta edényünk.


Lezárjuk a kuktát és Kézi beállításon 20 percig főzzük/dunsztoljuk a céklát, vagy kapcsolunk egy leves programot.

Mikor a kukta jelez a program végén, akkor kikapcsoljuk. Megvárjuk, amíg a gőz magától távozik, és már engedi nyitni a tetőt.

Semmiképpen ne engedjük ki hirtelen a gőzt, ugyanis a nyomás hirtelen változása miatt fel fognak robbanni az üvegek, tönkre téve így a savanyúságot, a kuktát és a munkánkat. Várjuk türelmesen meg, hogy nyitható legyen.

Ha nyitható, kiszedjük a kész savanyúságot, felcímkézzük és mehetnek a kamrapolcra.

2019. július 31., szerda

Őszibarackdzsem




Hozzávalók:
  • 1450 g őszibarack tisztítva, mag nélkül
  • 350 g cukor
  • 2 cs Dr. Oetker 3:1 dzsemfix

Elkészítés:
A megmosott, kimagozott őszibarackot feldaraboljuk. Beletesszük az Ella edényébe.



Lezárjuk a kuktát és Kézi beállításom 2 percig főzzük. Még most nem teszünk hozzá semmit.



Mikor lejárt az Ella, kikapcsoljuk. Várunk 5 percet, majd óvatosan egy villa segítségével kiengedjük a gőzt.





Levesszük a tetőt.
Hozzáadjuk a dzsemfixes cukrot, amit időközben egy tálban összekevertünk.



Újra bekapcsoljuk a kézi beállítást. Mikor nincs a kuktán a teteje, akkor az idő nem fogy, tehát azt nekünk kell figyelni. Mikor forr a dzsem, 3 percig főzzük.



Tiszta üvegekbe töltjük a dzsemet. Minden megtöltött üveget azonnal lezárunk és fejre állítunk.
Mikor végeztünk akkor elkezdjük forgatni az üvegeket. 3-4 percig hagyjuk mindig a két forgatás között pihenni. Ez arra jó, hogy a gyümölcsdarabok egyenletesebben oszlanak el az üvegben.
Végül címkézzük és mehetnek a polcra, ott kihűlnek már teljesen.



2019. július 23., kedd

Házi tarhonyás pulykazúza


Hozzávalók:
  • 1 kg pulykazúza
  • 2 pohár házi tarhonya
  • 3 pohár víz
  • bors
  • majoránna
  • őrölt kömény 1 ek ketchup
  • ételízesítő
  • 1 tk mustár
  • 1 fej hagyma
  • 4 ek olaj vagy egypúpos ek zsír
  • 2 tk pirospaprika

Elkészítés:
A pulykazúzát megmossuk, eldaraboljuk.

A hagymát apróra vágjuk.





A zsiradékot beletesszük az edénybe. Hozzáadjuk a hagymát, sót, ételízesítőt. Rátesszük a feldarabolt zúzát, hozzáadjuk a tarhonyát. 






Fűszerezzük.






Beleöntjük a vizet. Jól összekeverjük.












Lezárjuk a kuktát és STEW (pörkölt) programon készre főzzük.
Mikor a tető magától nyílik, tálalunk.




2019. július 20., szombat

Gombás sertéspörkölt








Egyszerű bableves



Hozzávalók:
  • 1 cs. fagyasztott fejtett bab (250 g)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökét
  • bors
  • ételízesítő
  • 1 szál zeller zöld összekötve

Rántáshoz:
  • 1 ek zsír
  • 1 tk liszt
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • petrezselyem zöldje
  • 1 tk pirospaprika
  • víz

Elkészítés:
A hozzávalókat Ellába tesszük. Természetesen a zöldségeket megmossuk, daraboljuk. Én a leveshez vékony karikára szelem a sárgarépát. 


Fűszerezzük sóval, ételízesítővel és egy kis őrölt borssal. Öntünk rá vizet.


A rántást elkészítjük a tűzhelyen egy kis lábasban. A zsírt felforrósítjuk, megfuttatjuk, rajta a lisztet. Hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, pirospaprikát, és felengedjük hideg vízzel.

Ráöntjük a levesre a rántást. Annyi vizet adunk még hozzá, amennyi levest szeretnénk készíteni.

Lezárjuk a kuktát és leves programon készre főzzük. Mikor lejár a program, kikapcsoljuk a kuktát, megvárjuk amíg elereszti a gőzt, és csak azután nyitjuk, és tálalunk.




Csemegekukorica főzés




Hozzávalók:
  • tetszés szerinti mennyiségű zsenge csemegekukorica – amennyi belefér egyszerre a 6 l-es edényébe a kuktának. Tördelve 6-8 db, attól függ mekkorákat sikerül vásárolni
  • víz

Elkészítés:
A kukoricákat megtisztítjuk és belerakjuk Ellába. Én ketté szoktam törni a csöveket, mert így több fér el az edényben.
Öntök rá vizet. Lehet úgy is, hogy csak kb. 2 dl vizet teszünk alá, de most úgy főztem, hogy vízben álltak a kukoricák, mert így még nem próbáltam és kíváncsi voltam az ízére. Finom lett természetesen így is, de mikor épp csak teszek hozzá és gőzben párolódik még sokkal finomabb lesz.



Én nem szeretem a levelével főzni, de aki úgy szokta, pár levelet tehet a kukta aljába.
Gőz – Zöldség programon készítem. Mikor jelez a kukta, kikapcsolom és megvárom, amíg nyitható lesz a tető.

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...