2020. november 21., szombat

Szárzeller-krémleves

 


Hozzávalók:

  • 3 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 40 dkg szárzeller (1 csomó)
  • 12 dl víz
  • 1 tk só
  • 1 ek házi ételízesítő
  • 1/2 mk őrölt fekete bors
  • 1/4 mk őrölt szerecsendió
  • 20 dkg tejszínes krémsajt

A tálaláshoz:

  • 1 db zsömle

Elkészítés:

Nyitott kuktafedőnél, tetszőleges programon megfuttatjuk a lisztet, majd folytonos kevergetés mellett hozzáöntjük a vizet.

A szárzellert száraira szedjük, a külső hártyát lehúzzuk, ha már nem elég zsenge, megmossuk, majd 1 centis darabokra vágjuk, és a vízbe szórjuk.

Megsózzuk, fűszerezzük az ételízesítő porral, a borssal, szerecsendióval. Lezárjuk a kuktát és elindítunk egy SOUP/LEVES programot.

Amikor a kukta elengedte a gőzt, kinyitjuk. Pár darabot félreteszünk a megfőtt zellerszárból a tálaláshoz, a többit, miután egy kicsit hűlt, és a krémsajtot is hozzáadtuk, botmixerrel pürésítjük. 

Amennyiben nem leves gyöngyöt használunk levesbetétnek, akkor a zsömlét apró kockákra vágjuk, és szárazon, egy tapadásmentes serpenyőben megpirítjuk.

Tálaláskor a levesbe teszünk néhány darabka főtt szárzellert, és megszórjuk a pirított zsemlekockával (mi most leves gyöngyöt használtunk).

 

Recept és kép: Maczák Sándor és neje Julika

Savanyú káposztás csicseriborsó leves

 


Ebédünk - Savanyú káposztás csicseriborsó leves intelligens kuktában és szilvás gombóc.

A gombóc receptjét mindenki ismeri. Az általunk készítettben csupán annyi a csavar, hogy saját eltevésű felezett rumos szilvabefőttből tettünk bele szilvaszemeket. 

A savanyú káposztás csicseriborsó leves pedig így néz ki:

Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg savanyú káposzta
  • 1 evőkanál sertészsír
  • kb. 10 dkg füstölt szalonna felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átnyomva
  • 2 db kisebb sárgarépa pucolva, szeletelve
  • 25 dkg füstölt kolbász karikázva
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 db húsleveskocka
  • 2-3 db babérlevél
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint őrölt színes bors
  • ízlés szerint őrölt kömény
  • ízlés szerint őrölt szerecsendió
  • ízlés szerint római kömény
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • ízlés szerint petrezselyem zöld

Sűrítéshez:

  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 dl hideg víz

Tálaláshoz:

  • ízlés szerint tejföl

Elkészítés:

A zsiradékon nyitott kuktafedőnél kiolvasztjuk a szalonnát, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, a felkarikázott sárgarépát és együtt dinszteljük őket.

Hagyjuk kicsit visszahűlni és belekeverjük a pirospaprikát. Ezután beletesszük az összes többi hozzávalót, felöntjük kb. 2 liter vízzel (ha a káposzta túl sós illetve túl savanyú, akkor átmossuk) és elindítunk egy SOUP/LEVES leves programot. Miután a kukta teteje már nyitható, az 1 dl vízben elkevert 1 evőkanálnyi keményítővel behabarjuk a levest. Kb. 2 perc alatt összerottyantjuk.

Forrás: recept és kép: Maczák Sándor és neje Julika

2019. december 2., hétfő

Naspolya lekvár




Hozzávalók:
  • érett, puha naspolya
  • víz
  • cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés:





Az érett naspolyát megmosom, lecsepegtetem és szőrőstől-bőröstől Ella edényébe teszem.







Tegnap 3,5 kg naspolyát szedtem, azt válogattam át, abból szedtem ki a legérettebbeket, kb. felét.






2 dl vizet öntöttem a naspolyára. Lezártam Ellát és Gőz - Zöldség programon megfőztem.












Hagytam, hogy a kuktából eltávozzon a gőz és csak azután nyitottam ki.




Láthatóan egyben maradtak a gyümölcsök, kicsit némelyik megrepedt, de nem főtt szét.






Ezért fogtam egy kézi krumplinyomót és jól összenyomkodtam a kuktában.



Ezt követően elővettem a tartalék kuktaedényt. Erre rátettem a leves szűrőt és merőkanalanként egy evőkanál segítségével átpasszíroztam.




Mielőtt valaki megkérdezné, gyorsan leírom: 
Ehhez nem jó sem lassú prés, sem kézi paradicsompasszírozó, mert nagy kemény magjai vannak, és a prést tönkretenné, a passzírozó, meg nem forog el tőle. Mármint a magoktól.




Tehát marad a szűrős megoldás.

Forrón kell passzírozni és akkor gyorsan megy.




Miután végeztem, megmértem a masszát, természetesen a kuktaedény súlyát levesszük belőle.

1,37 kg lett a naspolya massza. Megkóstoltam, nagyon finom, akár cukor nélkül is elkészíthető, de a kis kisasszony megint csak azt mondta tegyek hozzá cukrot, mert neki kicsit savanyú. 
Hát tettem, mindösszesen 13 dkg-ot.

Behelyeztem az edényt a kukta házába és Kézi beállítást kapcsoltam.
A pufogástól - mármint a naspolya pufogott, nem én – számítva 5 percig főztem a lekvárt.

Folyamatosan kell keverni, mert olyan sűrű, hogy még Ellában is leéghet!!!
Mikor elkészült 1 citrom levét még hozzá kevertem.

Forrón tisztára mosott üvegekbe tettem, amiket azonnal zártam és fejre állítottam.




Olyan sűrű a lekvár, hogy a merőkanálról úgy kellett lekönyörögni, hogy belekerüljön az üvegekbe.






Amikor végeztem a kiüvegezéssel, elmostam az edényeket., addig fejen álltak a lekvárok (csatosakat kivéve).

Visszaforgattam és kész is vagyok.



Nagyon finom akár süteményekbe, akár palacsintába, de ami kimaradt én csak úgy magában bekanalaztam.

Imádom a naspolyát frissen is és lekvárnak is.

2019. október 4., péntek

Karfiolleves - alap


Ma vacsorára rántott karfiol lesz.







A leeső kis rózsákat pedig egy szál sárgarépával, egy szál petrezselyemmel, 






kis őrölt borssal, köménnyel és sóval, ételízesítővel üvegbe raktam.
Felöntöttem vízzel és ment 







Ellába kézi beállítás 5 percre. 







És kész is a karfiolleves-alap.










Ebből majd alkalom adtán egy kis rántás hozzáadásával leves lesz.

2019. szeptember 14., szombat

Ketchup III. - saját ötletű fűszerezés




Hozzávalók:
  • 1 kg paradicsom
  • ¼ bögre cukor
  • ½ mk só
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csipet görögszéna mag
  • ¼ mk őrölt szegfűszeg
  • ¼ mk zellermag
  • 1 db babérlevél
  • 3 db Thai bazsalikom (sima is jó)
  • ¼ bögre vörösborecet

Elkészítés:


A paradicsomot megmossuk, és Ella edényébe daraboljuk.  Hozzáadjuk a fűszereket, hagymákat, ecetet.

Gőz- Zöldség programon összefőzzük. Ez egy 10 perces program, de kb. 1 óra mire felmelegszik-főz-, gőzt leereszt.


Miután a kukta nyitható, botmixerrel pépesítjük, krémesítjük a ketchup-öt. Ezután még át is passzírozzuk, hogy még selymesebb legyen.



A pépünket visszatesszük Ellába, és Kézi beállításon, fedő nélkül jó sűrűre főzzük. Ez kb. 40-50 perc.

Tisztára mosott üvegekbe töltjük, amiket azonnal lezárunk, fejre állítunk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Thai bazsalikom


Thai bazsalikom

Különlegesség!
40-50 cm magas, egynyári fűszernövény. Szögletes szárán helyezkednek el húsos, kellemes illatú levelei. Bíbor lila virágai álfüzérben nyílnak.

A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. 
A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. 
Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögető szerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

Tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés csillapítására, idegnyugtatásra, étvágy javításra, vizelethajtásra isszák.


2019. szeptember 13., péntek

Ketchup II.



Hozzávalók:
  • 2 kg friss paradicsom
  • fél bögre kristálycukor (8 dkg)
  • negyed bögre 10%-os ételecet (60-70 ml)
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítése:






A paradicsomokat feldaraboljuk, és Ella edényébe tesszük. 








Gőz - Zöldség programon főzzük.










Miután a tetőt le tudtuk venni a kuktáról, egy botmixerrel jó krémesre pürésítjük.






Ezután az egészet átpasszírozzuk, hogy szép, selymes ketchupot kapjunk.





Mehet vissza Ellába, hozzáadjuk a cukrot, az ecetet és a sót, Fedő nélkül Kézi beállításon kb. 50 perces forralással jó sűrűre főzzük, néha megkeverve. 




Vigyázat a vége felé már köpköd nagyon, ezt én úgy védtem ki, hogy egy akkora fedőt tettem rá, ami méretben passzol, de csak ¾-ig fedtem le vele.

Mikor úgy gondolom elég sűrű, akkor tányérpróbát végzek. Ez azt jelenti, hogy egy tiszta tányérra cseppentünk a paradicsomból, és ha nem folyik jobbra-balra, ha megdöntjük, akkor kész vagyunk. Ha nem, akkor még forraljuk.

Kóstolás után még aki szeretné ízesítheti, akár édesebbre, vagy sósabbra, savanyúbbra. Ki hogyan szereti, úgy változtathat rajta.






Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejre állítjuk őket, 







majd dunsztba tesszük.



Tipp: csípős ketchupot is készíthetünk, adjunk hozzá egy mokkáskanál chili-port vagy főzzünk bele egy nagyobb csilit.

Megjegyzés: Amennyiben hagyományos edényben, tűzhelyen készítjük, a menet ugyan ez, csak sokkal hosszabb ideig tart a sűrűre főzés, és akkor állandó kevergetést igényel. 

2019. szeptember 3., kedd

Lecsó másképp - Ellában tartósítva




Hozzávalók 1 db 7,2 dl-es üveghez:
  • 5-6 db nagyobb paprika
  • 3-4 db paradicsom
  • fél hagyma (kisebb fej fele elég)
  • 1 tk só
  • kis őrölt bors (opcionális)
  • 1 kicsi pirospaprika
  • 1 db kisebb csili paprika (opcionális)
  • 1 ek olvasztott zsír

Elkészítés:
A paprikát megmossuk, magházát kiszedjük és felszeleteljük.
A paradicsomokat megmossuk, és lassú présen kinyerjük a sűrű rostos levet. Csak a héja és magja jött ki az én lassú présemnél, így jó sűrű a paradicsom.
A hagymát aprítjuk.


A felszeletelt paprikával jól megtömjük az üveget. Rápakoljuk a fűszereket, hagymát, majd ráöntjük az olvasztott zsírt és a sűrű paradicsomot.




De úgy is készíthetjük, hogy mindent összekeverünk egy tálban és úgy tömjük az üvegbe. Akkor egyöntetűbb lesz a kinézete. Én most próbaképpen külön-külön pakolgattam bele és kicsit összeráztam dunsztolás előtt és utána is.



Ella kuktában kézi beállításon 5 percig dunsztoljuk.
Ellába egyedül tettem most be az üveget, nem pótoltam üres üvegekkel és nem mászott el az üveg, ugyan ott maradt, ahova tettem. Tehát ha nem pakolom be az üres üvegeket, akkor is lehet dunsztolni, akár így egy üveget is.


Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...