2018. december 1., szombat
Sült pulykaszárny rizzsel és párolt ínyenc zöldségkeverékkel
Ma 3 konyhai segítőmet vetettem be az ebéd elkészítéséhez. ELLA intelligens kuktámat, olaj nélküli fritőzömet és a mikrohullámú sütőt. Szinte minden egyszerre elkészült.
Ellában előpároltam a húst 10 perc alatt, majd átraktam a fritőzbe. Betettem a rizst a másik Ellába, bekapcsoltam. Mikor a húsból és a rizsből már csak 5 perc volt hátra, bekapcsoltam a párolás funkciót a mikrón és már párolódott is a zöldség.
Pulykaszárny: Ellában gőz-karaj programon előpároltam, majd a fritőzbe átrakva 210 fokon 20 perc alatt, félidőben egyszer megfordítva szép pirosra sütöttem. Fűszerként került rá só, vegeta és pulyka fűszerkeverék.
Zöldségkeverék: Mikróban 5 perc alatt megpároltam, kis só és fehérbors került rá. Miután elkészült oliva olajjal kicsit meglocsoltam, összekevertem és már kész is.
Rizs: Ella rizs program
3 dl rizs, 5 dl víz, só és kb. 2 ek-nyi olaj
Finom pörgős rizs készült.
2018. november 7., szerda
Fügebefőtt narancslikőrrel
Hozzávalók:
- füge
Üvegenként:
- 4 db barna kockacukor
- 1 darabka tört fahéj
- 5-6 db egész szegfűszeg
- 1 mk vaníliás cukor
- ½ dl narancslikőr (Triple sec)
- víz
Egyéb:
- 7,2 dl-es befőttes üvegek lapkával
Elkészítés:
A fügét
megmossuk, kemény szárát levágjuk.
Az üvegek
aljába tesszük a fahéjat, szegfűszeget és a vaníliás cukrot
A
lecsepegtetett fügéket az üvegekbe rakjuk. Nyomkodni nem szabad, mert
elrepedhet. Tömörítéshez, a tenyerünkkel üssük meg párszor az üveg alját.
Mikor az üvegek
megteltek, akkor tegyük a gyümölcs tetejére a kockacukrot, majd öntsük rá a
likőrt. Ezután töltjük fel vízzel az üvegeket.
Lapkával
zárjuk.
Miután
lezártuk párszor fordítsuk fejre és vissza az üvegeket, hogy összekeveredjen a
likőr és a víz.
Ellában dunsztoljuk
most ki.
Az Ella
kukta edényének alját kibéleljük egy konyharuhával. Erre tesszük a 3 db fügével
megtöltött üvegeket.
Az üvegek köré
annyi vizet öntünk az edénybe, hogy legalább a feléig érjen minden üvegnek a
víz.
A kuktát
lezárjuk.
Kézi
beállításon 10 percig dunsztoljuk.
A program
lejártakor a kuktát kikapcsoljuk és hagyjuk, hogy a gőz magától eltávozzon, és
csak ezután nyitjuk ki Ellát.
A kész
befőttet felcímkézzük és mehetnek is a helyükre.
Gyermekeknek
NEM ajánlott!
2018. november 5., hétfő
Bolognai Fittséfben főzve és ELLA intelligens kuktában tartósítva
Hozzávalók:
- 65 dkg darált hús
- kb. 500 g-nyi szósz (saját eltevés)
Elkészítés:
A Fittséf
edényünket előmelegítjük 6-os (legnagyobb) fokozaton. Akkor jó, ha egy kis
vizet belecseppentve kis gyöngyökként „futkosnak” a víz az edényünk alján.
Ekkor
beletesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Ez ennél a mennyiségnél kb.
5 perc időt vesz igénybe.
Mikor az
összes hús szépen kifehéredett, hozzáöntjük a mártást.
Jól
összekeverjük, és lefedjük az edényt, ami alatt már levettük 3-asra a
hőforrásunkat.
Az edény
fedőjén a mutató a hangjegy állásra legyen állítva.
Mikor
elkezd fütyörészni az edény, akkor a zárt (középső) állásba fordítjuk a szelepet,
a tűzhelyet 1-esre vesszük vissza.
Így hagyjuk
kb. 2 percig. Ezután kikapcsoljuk a hőforrásunkat. A kerámialap még ezután is
jó ideig meleg, tehát így tovább fő az ételünk.
Közben
előkészítjük az üvegeket, tetőket, amiket jól elmosunk, kicsepegtetünk.
ELLA
edényét kibéleljük egy ruhával vagy újságpapírral.
Amennyiben
nem mindet akarjuk tartósítani, akkor egy kis edényt is odakészítünk a
munkapultra.
Mikor az
előkészületekkel készen vagyunk, akkor elfordítjuk a szelepet a gőz jel felé,
ekkor le tudjuk venni a fedőt.
A kész
bolognait összekeverjük.
Megtöltjük
az üvegeket, lezárjuk és beletesszük ELLA edényébe.
A
maradékot, én kis mikrózható edénybe tettem, ez lesz a holnapi ebédünk.
Mivel nekem
3 üveg telt meg, a negyedikbe engedtem vizet és úgy tettem ELLÁBA. Így kitöltve
az üres helyet.
A betétedényt
behelyezzük a kukta házába. Lezárjuk és Kézi beállításon 5 percig dunsztoljuk a
mártásunkat.
Mikor lejár
a program, kikapcsoljuk ELLÁT, és hagyjuk, hogy a gőz magától eltávozzon, és
csak ezután nyitjuk ki.
Felcímkézzük
az üvegeket és mehetnek a polcra későbbi felhasználásra.
Karfiolrózsa tartósítása Ellában
Hozzávalók:
- karfiol
- só
- citromsav
- víz
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem, megmosom, jól lecsepegtetem.
7,2 dl-es üvegekbe rakogatom.
Minden üvegre teszek 1 púpos teáskanál adalékmentes sót, nagyon kis késhegynyi citromsavat és felöntöm vízzel.
Az üvegeket lezárom a lapkával.
ELLA edényének alját kibélelem egy konyharuhával, vagy akár újságpapírral is lehet.
Belerakom a megtöltött üvegeket. 3 db 7,2 dl-es üveg fér bele.
Lezárom a kuktát.
Kézi beállításon 2 percig dunsztolom.
Mikor lejár a program, kikapcsolom a kuktát, és hagyom, hogy a gőz magától eltávozzon.
Kinyitom, kiszedem az üvegeket, címkézem és készen is vagyunk.
Rántott karfiolnak, rakott karfiolnak, vagy éppen levesnek használom fel.
2018. november 2., péntek
Resztelt csirkemáj
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemáj (nálam szívvel együtt volt most)
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma átnyomva
- 1 evőkanál zsír
- bors
- majoránna
- kömény
- 2 tk pirospaprika
Elkészítés:
A májat, szívet megtisztítjuk, daraboljuk, ha túl nagyok (én 4 felé vágtam a májat, a szívek egyben maradtak). ELLA edényébe tesszük.
A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Nekem ebben nagy segítség a Tupperware Turbó Aprítóm.
A májra tesszük, összekeverjük. Hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, az fűszereket. Jól összekeverjük újból.
Lezárjuk a kuktánkat.
Kézi beállítást kapcsolunk, ami 2 perc.
Miután a program lejárt, kikapcsoljuk a kuktánkat és hagyjuk, hogy a gőz magától eltávozzon, és csak ezután nyitjuk ki.
Felmelegítési és hűlési idő most kb. 10-10 perc volt.
A májat tálaláskor sózzuk!!Rizzsel vagy frissen sütött kenyérrel a legfinomabb.
2018. október 21., vasárnap
Tésztafőzés ELLÁBAN-Géber Marcsi módra
Mindig
nagyra becsülöm az olyan embereket, akik merik feszegetni a
"korlátokat". Ez akár egy egyszerű használati eszköz esetében is
igaz, hiszen Ők azok, akik jönnek és megmutatják nekünk azt a fajta
"lehetetlent", amit egyébként mindenki elfogad, mivel valahol le van
írva. Marcsi hosszú ideje ELLÁBAN készíti el pl. a krumplis tésztát is. Teszi
ezt annak ellenére, hogy a kukta használati utasítása óvva int bennünket
bármiféle száraztészta kuktában való elkészítésétől.
Ma én is
kipróbáltam Marcsi receptjével és tökéletesen működik a dolog. A szintén
ELLÁBAN készített zöldborsópaprikás mellé, Ellában főztem meg a tésztát.
Hálás
köszönet Neked Marcsii! A tészta állaga tökéletes! Pont olyan, mint amilyennek
lennie kell!
És íme, a recept betűről-betűre.
Csupán
kiegészítem azzal, hogy az un. MILK/TEJ program (ELLA LUX 6-nál) nem egyéb
módon értelmezendő, mint a STEAM gomb megnyomására azonnal kijelölődő a
FISH/HAL 8 perces programja, amely alkalmas a halon kívül tejforralásra és
tojásfőzésre is.
Hozzávalók:
- 25 dkg jó minőségű száraztészta (nekem most elég volt ennyi)
- só
- víz
- 1 ek. olaj (fél kg-hoz 2 ek)
Elkészítés:
Beletesszük
a tésztát a kukta edénybe. Rászórjuk a sót, rátesszük az olajat és felöntjük
annyi vízzel, hogy éppen ellepje a tésztánkat.
Tej programon főzzük. Akinek multicookere van, azokon van kifejezetten ez a program.
Mikor kész,
műanyag szűrőkanállal kiszedjük a megfőtt tésztát, vagy edényfogó kesztyűvel
kiemeljük az edényt és szűrőbe öntjük a tésztánkat.
Én ebből
tésztasalátát készítettem, amihez a maradék leveshúst és sárgarépát használtam
fel.
Forrás: Maczák Sándor és neje
Kukoricakása intelligens kuktában
Reggelire?
Miért ne! Kicsit mostohán bánunk ezzel az étellel, pedig talán jobb sorsra
érdemesebb annál mint, amit szánunk neki. Bár az is igaz, hogy kétféle ember
létezik. Van, aki szereti a kását és van, aki nem.
Úgy eszembe jutott, hogy
a kuktámat még soha nem próbáltam ki PORRIDGE/KÁSA üzemmódban. Semmilyen kását
nem készítettem eddig benne, de örömmel jelentem, hogy jól szuperál a kukta
ebben az üzemmódban is.
Én most egy
sós verziót próbáltam.
Hozzávalók:
- 150 gramm kukoricakása
- 7 dl víz (véleményem szerint lehet 7.5 dl is, ugyanis nem kapott oda, de épp határeset volt. Ha picit hígabb, akkor még nyitott kuktafedőnél lehet elfőzni belőle.)
- 2 mokkáskanál só
- 2 evőkanál zsiradék, vagy étolaj.
- 1 szem burgonya meghámozva, megmosva felkarikázva.
Elkészítés:
Minden
mehet a kukta betétedényébe, jól elkeverjük benne a hozzávalókat! (Javasolt a
kerámia bevonatos betét használata.)
Ezután
elindítunk egy PORRIDGE/KÁSA programot.
Amíg a kukta dolgozott, addig én egy
kis füstölt szalonnát zsírjára sütöttem a forrólevegős fritőzben.
Majd a kisült
szalonnazsírban pár hagymakarikát is megfonnyasztottam.
Én ezekkel tálaltam, de
akár fogyasztható csak megborsozva és zsírral meglocsolva is.
Forrás: Maczák Sándor és neje
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Édesburgonyapüré babáknak
Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...

-
Hozzávalók: 4 db nagy krumpli (bocs elfelejtettem lemérni, de öklömnyi volt mindegyik 1 nagyobb fej vöröshagyma őrölt bors ételíze...
-
Körülbelül 1 évvel ezelőtt indultam egy Facebook játékon, ahol egy receptet kellett beküldeni, úgy hogy a megadott hozzávalóknak kellett...
-
Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...