2019. április 17., szerda

Húsvétra hangolva




Sonka és tojásfőzés, valamint húsvéti sonkaleves készítése intelligens kuktában.

Az idén még nem készítettük, de előkerestem ezt a receptet. Úgy gondolom, hogy még itt nem osztottam meg eddig.

Egy nagyon szép kis formázott házi sonka esett áldozatul. Nem nagy (kb. 1,2 kg) Most is nagyon jó szolgálatot tett az intelligens kukta. 2X /INASHÚS/BONE/ programon vaj puhára főtt benne a sonka.

Véleményem szerint ez nagyon sonkafüggő. Több helyen találkoztam már ennél rövidebb főzési időkkel is. Van aki olyan sonkát vesz, hogy a 2X LEVES program is elég neki.

Úgy gondoltuk, hogy készítünk még egy igazán finom húsvéti sonkalevest is, ezért az első lefutott programnál levágtam a sonkából egy 35-40 dekás darabot, ami alapanyagául fog szolgálni a levesnek. 

Természetesen a levest is ELLÁ-ban készítjük el. A visszamaradt sonkaléből kb. 6-7 dl mennyiséget félretettem szintén a leveshez. A maradék lében pedig a kukta segítségével tojásokat főztünk.
/Négy perc kézi beállítás/

Tehát a sonkaleves receptje, ahogy mi készítettük:
/zömében saját alapanyagból./

Hozzávalók:
  • Kb. 35-40 dkg füstölt sonka
  • Egy 330 ml-es üveg általunk eltett natúr répa, petrezselyem keverék.
  • kis darab zeller, karalábé, kelkáposztalevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • fél marék csiperkegomba saját szárítás, amit főzés előtt egy-két órával beáztattam
  • 1 csokor petrezselyem zöld. Esetünkben ez is saját szárítás
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 üveg sertés alaplé (720 ml) saját készítésű.
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 púpozott teáskanál liszt
  • natúr reszelt torma (nekünk most bolti ecetes volt, de tökéletesen megfelel)
  • esetleg só ízlés szerint.


Elkészítés:
A félpuhára főtt sonkát nagyon éles késsel - rostjaira merőlegesen - kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni.)

Majd a kukta betétedényébe öntjük a sonkalevet, a húsleves alapunkat. Ebbe beletesszük az összes hozzávalót (a habaráshoz szükséges alapanyagok kivételével), a megtisztított felkockázott vegyes zöldséget (zeller, karalábé, kelkáposzta levél), valamint a hagymát is apró darabokra vágva és a sonkakockákat. Majd felöntjük vízzel a kuktát a full jelzés alatt kb. 2 centire. Elindítunk egy SOUP/LEVES programot, amihez még manuálban hozzáadtam 5 percet.

Amikor lefutott a program hagyjuk, hogy a kukta magától engedje el a gőzt.
Felnyitjuk a tetejét és az előzőleg a borral, a tejföllel és a tejszínnel elkevert liszttel tetszőleges programon, nyitott kuktafedőnél behabarjuk a levesünket.
Természetesen a petrezselyemzöldet is ekkor adjuk hozzá.

Mi úgy tálaljuk, hogy a tányér aljára ízlés szerint teszünk egy kis reszelt tormát és arra szedjük rá a levest. Ha van saját natúr, akkor abból, de a bolti ecetes torma sem rontja el az íz hatást.



Jó étvágyat!

Forrás: recept és kép: Maczák Sándor és neje Julika

2019. április 14., vasárnap

Joghurtos - cseresznyés kevert süti




Ma délután, olyan valami ehetnékünk volt. Gondoltam, ha már itt van több, mint 2 éve ELLA, ki kellene már nekem is próbálnom rajta a sütemény programot is.
Na igen ám, de mikor kinyitottam a tojástartómat szomorúan szembesültem vele, hogy 2 szem tojásom van itthon. El is felejtettem, hogy venni kellene.
Gyorsan előkaptam a sütis füzetemet és keresgéltem, hogy mit találok, amihez 2 szem tojás kell. Hát semmit nem találtam, mert min. 4 tojásosak a receptek. Így hát megfeleztem egy receptet, mert már ha elhatároztam magam, nem visszakozok.

Így fogtam és felhasználtam a két szem tojáskámat. El is készült a süti. Igaz nem olyan szép magas, mintha négy tojásból lenne, de tesztalanynak ez is megfelelő volt.  
A süti finom lett. Nem utoljára készült Ellában sütemény azt hiszem!

Hozzávalók:
  • 16 dkg vaj
  • 16 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 db citrom
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 3/4 tk sütőpor
  • 20 dkg finomliszt
  • 30 dkg cseresznye

Elkészítés:
Robotgéppel jól kikeverjük a feldarabolt, puha vajat a cukorral és a tojásokkal.
Hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, valamint a joghurtot is, és további 1-2 percig keverjük. Végül adagonként belekeverjük a sütőporos lisztet.
Majd fakanállal óvatosan a cseresznyét is beleforgatjuk a masszába.
A masszát a kivajazott, kilisztezett ELLA edényébe simítjuk.


CAKE (sütemény, 30 perc) programot bekapcsoljuk és „megsütjük” a süteményt.
Mikor a program lejárt, hagyjuk a gőzt magától távozni és csak ezután nyitjuk ki a kuktát.
Tálcára borítjuk a süteményt.
Tálaláskor ízlés szerint díszíthetjük cseresznyével, és megszórhatjuk porcukorral.



Borsóleves a végéről kezdve



Hozzávalók:
  • 3 ek olaj
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2 tk szárított petrezselyemzöld, vagy egy fél csokor friss apróra vágva
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 szál sárgarépa karikázva
  • 1 szál petrezselyem gyökér csíkokra vágva, vagy karikázva
  • 1 cs mirelit borsó (400 g)
  • 1 jó marék csipedett vagy házi tarhonya
  • házi ételízesítő


Elkészítés:
Itt jön a kis csavar, ugyanis Ellában én visszafelé, tehát az utolsó mozzanattal kezdem a leves főzését.

Tehát Az edénybe teszem az olajat. Bekapcsolom a kuktát Kézi beállításra. Felmelegítem az olajat, hozzáadom a lisztet és a petrezselyemzöldet. Kicsit pirítom, de én nem szeretem, ha barna a liszt tehát épp csak hagyom elszíneződni kicsit.
Hozzáadom a pirospaprikát és kis vizet, hogy ne legyen keserű a paprika.


Belekerülnek a zöldségek és a borsó és a csipedett. Hozzáadom a sót és ételízesítőt. Összekeverem, majd kiegészítem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék készíteni.


Kikapcsolom a kézi beállítást.
Lezárom a kuktát, majd bekapcsolom a Gőz - Zöldség programot (10 perces), és megfőzöm a levest.


Mikor lejárt a program, megvárom, amíg a gőz magától távozik és kinyithatom a kuktámat.
Kész a leves, lehet is tálalni!



2019. március 28., csütörtök

Krumplileves


Hozzávalók 2 felnőtt és 1 gyermek részére:

  • 4 db krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem gyökér
  • 1 zellerlevél összekötözve
  • ételízesítő
  • ízlés szerint fűszer (bors, majoránna)
  • 3-4 ek olaj vagy 1 ek zsír
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 ek metélt petrezselyemzöld
Elkészítés:

Hagyományosan úgy készül a leves, hogy a rántást a végén tesszük hozzá, mikor már megfőtt minden.
Ellában én visszafelé főzöm a leveseket, ételeket, amikhez rántás szükséges.


Beleteszem Ella edényébe az olajat. Bekapcsolom a kuktát kézi beállításra. A felmelegített olajon megfuttatom a lisztet, ráteszem a petrezselyemzöldet, majd a pirospaprikát és azonnal kis vizet, hogy a paprika nehogy megkeseredjen.

Belerakom a krumplit, zöldségeket.
Fűszerezem, majd lezárom a kuktát.

Leves programra kapcsolom, de leveszem az időt 10 percre.
Mikor a kukta kész, megvárom, hogy a gőz magától távozzon és nyitom.

Tálalásra kész is a levesem.



2019. március 9., szombat

Kacsaaprólék leves


Hozzávalók:

  • kacsaaprólék
  • leveszöldség - nálam most az általam üvegbe eltett zöldség került a levesbe
  • egész bors
  • ételízesítő
  • víz
Elkészítés:

Ennél egyszerűbb sincs. Mindent belerakunk Ella edényébe. Felöntjük vízzel.
Lezárjuk a kuktánkat. Beállítjuk a leves (SOUP) programot és hagyjuk dolgozni a kuktát.

Mikor a program lejárt kikapcsoljuk és megvárjuk, amíg a gőz magától eltávozik az edényből és nyitható lesz a teteje.

Mivel én az egész borsot és az ételízesítőt egy szilikon filterbe tettem, így nem kell még leszűrnöm sem a levest. Kiszedtem a húst és a zöldségeket és kész.
Annyi levest, amit ma elfogyasztottunk ebédre egy kis fazékba mertem át és belefőztem a tésztát.
Én mindig a levesbe főzöm a tésztát, nem külön vízben, mert mi így szeretjük.



A leveshez most meleg vizet használtam kíváncsiságból. Hogy miért? Itt olvashatod.


Bulgur kuktában


Hozzávalók:

  • 1 pohár bulgur
  • 2 pohár víz


Elkészítés:
A kimért bulgurt szűrőbe tesszük, és bő vízzel leöblítjük. Addig öblítjük, amíg már tiszta víz folyik le róla.


A lecsepegtetett bulgurt beleöntjük ELLA edényébe. Hozzáadjuk a vizet, sót.
Lezárjuk a kuktát. Kézi beállításon 5 percig főzzük.
Mikor lejárt a kukta, kikapcsoljuk és hagyjuk, hogy a gőz magától távozzon, és nyitható legyen a kuktánk.
Ez a pihenési idő a hagyományos főzésnél is szükséges a bulgurnál.

Miután levettük a tetőt, gazdagíthatjuk párolt zöldségekkel vegyesen, vagy én most pl. kukorica konzervet adtam hozzá.

Mi ma kacsához ettük a bulgurt köreként.

Szösszenet



Olvasok itt, ott, amott, erre meg arra, de amarra is.

Ella és a húsleves, csontból vagy egyébből.

Állítólag zavaros. Hát nem kell azt zavargatni sehova!!!
Csontból, tyúkból, marhából, csirkéből, fácánból is csináltam már levest, sőt nyaklevest is (holnap kacsából fogok).

Soha nem lett még zavaros a levesem egyikből sem.
Mindent beleteszek, lezárom, leves program és hagyom míg lejár. Ezután kikapcsolom és hagyom, hogy a gőz magától eltávozzon és nyitható legyen a tető. És kész. Átmerem a levest egy másik edénybe, amibe befőzöm a tésztát, a többi leves pedig kihűlés után megy a hűtőbe másnapig.

Nem kell a húsokról leönteni az első főzővizet. Minek? Olvastam, hogy egyesek nyitott tetőnél felforralják, és leöntik a vizet a húsról, csontról (kocsonyáról is). Miért???? Ennyire jól megy, hogy az értékes levet kiborogatják??? Abban a vízben már van érték a csontból, húsokból!!

A kukta azért kukta, hogy nem kell benne habozgatni a levest, nem kell megvárni, mint hagyományosan, hogy ne legyen több hab és akkor lehet csak zöldségezni, fűszerezni, stb.

A kukta azért kukta, hogy mindent beletehetünk, lezárjuk és hagyjuk dolgozni.
Régen a mezei alumínium kuktáinkba is a mindent bele módszerrel dolgoztunk. A lényege az intelligensnek is az, csak ez árammal működik és a modern fejlesztésnek, programjainak köszönhetően nem kell lesni, hogy sípoljon és takarékra tenni, mint a mezei kuktákat kellett anno.

Ha valaki habozgatni akar, vagy úgy főzni a kuktában, mint egy sima fazékban a gázon, az ne vegyen kuktát, teljesen felesleges.

Egyetlen egy esetben lesz zavaros a leves vagy kocsonya. Akkor, ha a program lejárta után hirtelen és gyorsan kiengeditek a gőzt a kuktából. De akkor akár ki is futhat a leves.

Nem kell kiengedni a gőzt soha. Számolni kell azzal az idővel, míg leenged a gőz magától! Amíg a gőz az edényben van egy úgymond utófőzési/puhulási időszak van.



Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...