2021. február 27., szombat

Húsleves strucc csontból

 

Hogy miben tér el ez a húsleves a többi megszokottól? Semmi másban, csak abban, hogy ez a strucc gerincének egy darabjából készült. Tehát most a receptet le sem írom, mert húslevest mindenki tud készíteni.

Fűszerezés, zöldségezés ugyan az, mint az összes többi húsleves készítésénél, mindenki, ahogy szokta úgy készítheti a strucc csontból is. SOUP (leves) programon készült. A program 20 perces + melegítési, majd gőzleeresztési idő. Nem engedjük ki húslevesnél sosem erővel a gőzt, mert akkor zavaros lesz a levesünk.

Ami más, és ez látszik is az elkészült levesen is, hogy a strucc nem zsíros állat, tehát a leves sem lesz zsíros.

A húsa a struccnak vörös, tehát a vadhúsokhoz áll színvilágában a legközelebb. Viszont z íze, nem olyan erőteljes, mint pl. egy szarvasé.

Most ismerkedünk mi is még a strucc húsával.

Próbacsomagban kértem levescsontot, 2 szép szelet steaknek való húst, füstölt sonkát és strucc kolbászt. Ezenkívül zsírt és tepertőkrémet. Már majdnem mindent megkóstoltunk és isteni finom minden, még a steaket kell elkészítenem.






2021. február 14., vasárnap

Húsleves tartósítás

 


A készre főzött húslevest 7,2 dl-es üvegekbe töltjük.

Egy Ellába 3 db üveg fér bele

Az edény alját kibélelem egy törlőkendővel. Ere teszem a megtöltött üvegeket.

Kb. 2 liter vizet öntök az üvegek köré. Lezárom a kuktát és kézi beállításon 5 percre állítom.

Mikor lejárt a kukta kikapcsolom és hagyom benne kihűlni a levest.

Este szoktam dunsztolni általában és éjszakára hagyom a kuktában az üvegeket.

Reggel kinyitom a kuktát, kiszedem a leveseket, felcímkézem az üvegeket és mehetnek a polcra.

Amikor marad leveshús, akkor azt is bele szokta tenni az üvegbe. Ma nem maradt.

Hosszú hónapokig eláll az így tartósított húsleves is.

Zsírsütés Ellában

 

Hozzávalók:

  • 1,5 kg zsírszalonna
  • 2 ek zsír
  • 1 kortyocska tej

Elkészítés:

Nekem konyhakész zsírszalonnám volt, tehát kockázva vettük a LIDL-ben.

Az edény aljába tettem 2 ek zsírt. Bekapcsoltam a kuktát kézi beállításra, megolvasztottam a zsírt. Ebbe az olvasztott zsírba tettem a zsírszalonnát. Ez azért kell, hogy még véletlenül se ragadjon le a zsírszalonna, mert akkor megéghet. Addig kevergettem, amíg a szalonna is elkezdte kiengedni a zsírt. Mikor már bőven volt a szalonnán zsír, nem kevergette tovább, tettem a dolgomat a konyhában.




Közben ránéztem, hogy áll és mikor már jól kisült a zsír, fogtam és hozzáadtam a meglevő LIDL-is finom zsírt is. Ez nem kötelező, de én egybe sütöttem, ne legyen több felé majd a zsírom.

Mikor már kész volt a zsírsütés, egy korty tejet löttyintettem bele, ezáltal a tepertő finom omlós lesz. Ezzel sütöttem még addig, amíg szép színe lett a tepertőnek.

Ezután szűrőkanállal kiszedtem a tepertőt, és krumplinyomón kinyomtam a zöme zsírt belőle, és tálba tettem.

A zsírt átszűrtem egy tiszta fazékba és az alján levő apró tepertőt is kinyomtam, ment a tálba a többihez.

Kerestem egy megfelelő méretű kis fazekat és abba öntöttem a zsírt ez lesz a végleges helye.



Megjegyzés: A kuktára nem tesszük rá a fedőt, tehát nem nyomás alatt készül. Kézi beállítást kapcsolunk. Ha kikapcsol, újra indítjuk a kuktát.

2021. január 30., szombat

Cseresznyés piskóta Ellában

 

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 púpos ek liszt
  • ½ cs. sütőpor
  • csipetnyi só
  • magozott cseresznye vagy jól lecsepegtetett, leszárított magozott cseresznyebefőtt
  • vaj és liszt az edény kikenéséhez

Elkészítés:

A tojásokat jól kikeverem robotgéppel. Hozzáadom a cukrot, sót, ezekkel is jól elkeverem. Végül belekeverem a lisztet a sütőporral. 

Közben jól kivajazom és lisztezem Ella edényét.

Mikor szép sima a massza, beleöntöm a kivajazott edénybe. 


Kirakom lisztbe forgatott cseresznyével. 




Behelyezem a házba az edényt, lezárom a kuktát, és sütemény (Cake) programon 25 perc alatt készre sütöm.


Mikor a program lejárt, kikapcsolom a kuktát és megvárom, hogy nyitható legyen.

Kiemelem az edényt a házából, hagyom bő 10 percet hűlni, majd ezután tálcára borítom a kész süteményt. 


Megfordítom, porcukrozom és készen is vagyunk.


Megjegyzés: Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, lényeg, hogy száraz legyen a gyümölcs, tehát a befőttnek se csepegjen a leve.

2021. január 24., vasárnap

Lusta almás lepény Ellában

 


Az ötletet a Bólyi túrós lepény adta. Ha túróval működik, miért ne működhetne almával is?

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg búzadara
  • 1 csipet só
  • 17 dkg porcukor
  • 12 g sütőpor

Almás réteghez:

  • 3 üveg télire eltett reszelt alma, vagy kb. 2 kg friss alma
  • 30 g vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

Nedves hozzávalók:

  • 250 ml tej
  • 100 ml olaj vagy ennek megfelelő olvasztott vaj
  • 2 egész tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük egy tálban.


Ezután lereszeljük a megpucolt almát vagy egy tálba öntjük az üvegben eltett reszelt almát. Fűszerezzük, jól összekeverjük. Amennyiben friss almából készítjük, akkor a rétegezésnél azt kicsit ki kell nyomkodnunk, mert annak sok a leve és el fog ázni nagyon a sütemény. Üvegeset nem kell kinyomkodni, mert azt eltevéskor már elvégeztük.


A folyékony hozzávalókat is jól kikeverjük.


Ezután fogjuk Ella betétedényét, és vagy kibéleljük szép simán sütőpapírral, vagy kizsírozzuk jó vastagon és lisztezzük.


Elkezdjük a rétegezést.




A szárazanyag ¼-ed részét az edény aljába szórjuk, kissé eligazgatjuk. Ezt követi az alma 1/3-ad része, majd újra száraz – alma – száraz - alma és végül a tetejére is a szárazanyagot terítjük.



A folyékony összetevőt óvatosan rákanalazzuk vagy ráöntjük úgy, hogy teljesen betakarja a szárazanyagot.



A betétedényt behelyezzük a házába. Lezárjuk Ellát. Cake – sütemény programot indítunk, amit átállítunk 40 percre. Mikor lejárt, újra indítjuk a sütemény programot, tehát 70 perc szükséges az elkészítéshez.

Mikor elkészültünk, hagyjuk, hogy a kukta magától nyitható legyen. Kinyitjuk, kiemeljük a betétedényt és hagyjuk ebben hűlni a sütemény. 



Mikor már csak langyos, óvatosan kiborítjuk.



Porcukrozzuk és már kész is a lusta almás lepényünk.



Természetesen nem olyan az állaga, mintha sütőben sütnénk, de nagyon finom lett a végeredmény.



Megjegyzés: Legközelebb én csak 2 dl tejjel készítem, szerintem az is elegendő lesz.

Tipp: Ha ropogósabb külsőt szeretnénk a süteménynek, akkor sütőlapra téve betehetjük a sütőbe 200 fokra, kb. 10 perce. Én nem tettem most be.

2021. január 9., szombat

Császárkörtés almabefőtt

 

Dunsztolás előtt

Nagyon romlásnak indult az alma, amit felhoztam a pincéből.

Fogtam, meghámoztam, szeleteltem, üvegekbe raktam.

Hogy ne legyen unalmas az almabefőtt, feldobtam egy kis színnel és ízzel.

  • 3 csepp citromaroma
  • 3 ek. cukor (a legkisebb üvegbe 2-2), és
  • 1 tk császárkörte aroma ment az almára. 

Feltöltöttem vízzel, lezártam az üvegeket és Ellában kézi beállításon 2 percig dunsztolom.

2020. november 21., szombat

Körtebefőtt

 


Borzalmas gyorsan érett a körte, nem győztem enni.

Viktória lányom nem szereti, így nekem kellett fogyasztanom.

Már elteltem a mindennapos körte evéssel, így az utolsó 12 db- ot megpucoltam és ment üvegbe:

  • 2 ek cukor
  • 2 mk vaníliás cukor és
  • víz kíséretében 

Mivel csak egy üvegnyi, így Ella dunsztolja ki, kézi beállításon 2 perc alatt.

Az edény aljába tettem egy kis mikro szálas kendőt. Más is jó természetesen, nekem ez volt éppen kéznél.

Középre beállítottam a megtöltött üveget, felöntöttem annyi vízzel, hogy az üveg harmadáig legyen. Lezártam a kuktád, beállítottam, bekapcsoltam. 

Miután jelez a kukta, hogy elkészült, kikapcsolom és megvárom, hogy a tető magától engedje el a gőzt. 

Nem szabad kinyitni a szelepet, mert a hirtelen nyomáskülönbség miatt, felrobbanhat az üveg a kuktában. 

Ezért is elég a 2 perc dunsztolás majdnem mindenre, mert utána minimum 20 perc, mire a tető nyitható. 

Így ez idő alatt is dunsztolódik a befőtt, vagy bármi más, amit éppen kuktában dunsztolunk ki.

Sajnos idén sem a gyümölcsök sem a zöldségek nincsenek betárolható állapotban.

Ezért vagy el kell gyorsan fogyasztani, vagy üvegbe zárni mindent, vagy akinek van fagyasztó kapacitása, fagyaszthat is.

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...