2018. január 28., vasárnap

Bableves füstölt nyúljával, tejfölös habarással

Hozzávalók:
  • 50 dkg tarkabab
  • 50 dkg sertés "nyúlja"
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér (Mi ezt az általunk üvegben eltett répa zöldséggel pótoltuk)
  • 1 közepes méretű zellergumó
  • 1 szép fej vöröshagyma egészben
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 150 g tejföl
  • 3 dkg liszt
  • 1-2 babérlevél
  • só, szemes bors, ecet.
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 db fehér húsú paprika egészben.
  • Víz (kb. 2.5-3 liter)


Elkészítés:
A babot egy éjszakára beáztatjuk Majd a tejföl és a liszt kivételével mindent tegyünk bele a betétedénybe.

Nyomjunk bele három gerezd fokhagymát fokhagymanyomóval. Öntsük fel vízzel a full jelzés alatt 1-2 centi magasságig 

A kukta lezárása után indítsuk el a bab programot.


Amikor lejárt a program leeresztjük a gőzt, a hagymát kivesszük és a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk a levest. 

Bármelyik programon elindítjuk nyitott tetőnél a főzést. Várjunk, míg egyet rottyan. 

Ízesítsük ecettel és ha szükséges, sózzunk utána. 

Az ilyen sűrű, tömény levesek mellé egyáltalán nem szégyen kibontani egy kellemes száraz bort. Például a szekszárdi kékfrankos nem egy rossz választás.

Forrás: 
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Csicseriborsó leves

Hozzávalók:
  • 25 dkg csicseriborsó
  • 5 dkg kolbász–elhagyható (mi most kolbász nélkül készítettük)
  • 10 dkg gersli (1 mérőcsésze)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom (saját eltett sűrítményből tettem egy evőkanálnyit)
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 3 db babérlevél
  • só (természetes, nem finomított)
  • bors
  • 2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)


Elkészítés:
Áztassuk be 1 éjszakára a csicseriborsót (Ha nem konzervből dolgozunk)
Tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát és a paradicsomot kockázzuk, a fokhagymát vágjuk apróra, a kolbászt karikázzuk vékonyra
Mindent egyszerre beletettem a betétedénybe, felöntöttem kb. 1.5 liter vízzel, lezártam a kuktát és elindítottam egy BEAN/BAB programot. Amikor a kuktafedő nyitható már tálalhatjuk is. Mi még rászórtunk némi friss petrezselyem zöldet és egy kis tejfölt elkevertünk a tányérban.

Megjegyzés:
- el lehet hagyni a gerslit, úgy is finom
- ha testesebb ízt szeretnénk, akkor kevés füstölt hússal is készíthető
A kolbász is elhagyható. Nagyon finom anélkül is.

Forrás:

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Négy perces gyümölcsleves


Azért 4 perc, mert 3 perc volt a tényleges főzés, majd levett tető nélkül 1 perc amíg a pudingporral elkevert kb. 7 dl tejjel rottyantottam egyet a gyümölcslevesen.

Következő hozzávalókból készült:
  • 30 dkg mélyhűtött egres
  • 30 dkg mélyhűtött meggy
  • egy 330 ml-es üveg általunk eltett (ivólé készítésből visszamaradt alma, banán pép) sűrítéshez
  • pár szem egész szegfűszeg
  • pár fahéjdarab
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 4-5 evőkanál cukor (vagy valamilyen édesítőszer ízlés szerint)
  • 1 evőkanál tejszín ízű pudingpor
  • 7-8 dl tej
  • 1 csipetnyi só


Elkészítés:
Az 1 evőkanál pudingporon és a tejen kívül mindent a kukta betétedényébe teszünk és annyi vízzel feleresztjük, ami ellepi a gyümölcsöket. Majd kissé megkeverjük az egészet. 

Zárjuk a kuktát és kézi beállításon 3 percre állítjuk a főzési időt. 
Amikor Ella végez, akkor a nyomás eltávozása után levesszük a tetőt és hozzáadjuk a tejet a benne elkevert pudingporral. 

Nyitott tetőnél kavargatás mellet további 1 percig készre főzzük.


A végeredmény pazar. Csodálatosak az ízek, de egyetlen szépséghibája van a dolognak. 

A meggy és az egres állaga határértéken van, tehát a 3 perc főzési idő sok neki. Ha legközelebb intelligens kuktában főzök, akkor elég lesz a 2 perc is.

Forrás: 
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Csülkös, káposztás bableves és Túrós csusza



Mi tagadás, ez a két étel külön-külön is megállja a helyét, mivel igen laktató mindkettő.  
Ismét jó szolgálatot tett a kukta, hiszen több folyamatban is segítségünkre volt. A túrós csuszához a túrót házi tehéntejből készítettük. Hagyományos módon 3 liter házi tejet lefedve a konyhapulton hagyva 2 nap alatt szép és finom aludttejet kaptunk.
Ellában a melegen tartó (60C°-on) funkcióval 2 óra alatt szépen kettévált az aludttej a savótól. Már csak gézen, vagy valami nem túl sűrű szövésű anyagon kell lecsepegtetni.

Csülkös, káposztás bableves hozzávalói:
  • 25 dkg szárazbab
  • egy fél füstölt csülök (kb. 50-60 dkg)
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 50-60 dkg savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 evőkanál olaj (esetünkben a zsiradék 10 -12 dkg füstölt szalonna kisütött zsírja)
  • 1-1.5 evőkanál jóféle pirospaprika
  • 1-1 paprika és paradicsom (esetünkben saját készítésű paprika-paradicsom krém 1 evőkanálnyi)
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • darált csípős paprika (Erős Pista)
  • kb. 1.5 liter sertéscsontból készített alaplé (ennek hiányában víz)


Elkészítés:

A babot előző este beáztatom. A hagymát fokhagymát megpucolom, felaprítom. A fokhagymát fokhagymatörőn áttöröm. 

A füstölt csülköt lefejtem a csontjáról és a húst felkockázom. A 10-12 dkg-nyi
füstölt szalonnát apró kockákra vágom és Ellában nyitott tetőnél kisütöm a zsírját. A tepertőt kiszedem némi zsírral. ( Ő lesz a csuszán a feltét). 

Ha nagyon sós és savanyú a káposztánk, akkor egy léről leöblítjük és egy késsel apróbb darabokra vágjuk a káposztaszálakat. 

Továbbra is nyitott tetőnél hozzáadjuk a vöröshagymát és az összetört fokhagymát a kisütött szalonnazsírhoz és szépen megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót. ( csülökcsontot szépen beágyazom középre,
hiszen csodálatos ízt kölcsönöz az ételnek). 

Felöntjük az alaplével, rátesszük a kuktafedőt és 2X BONE/INASHÚS programon elkészítjük az ételt. Utolsó mozzanatként hozzáadjuk a tejfölben elkevert lisztes habarást és kb. egy perc alatt nyitott kuktafedőnél összeforraljuk az egészet. Tálaláskor tehetünk hozzá még némi kis tejfölt, erős Pistát, vagy csípős zöldpaprika karikákat. 

Közben megfőzzük a tésztát a túrós csuszához. Leszűrjük és ha már hűlt egy kicsit, akkor a lecsepegtetett elkészült házi túróval összekeverjük. 

Tálaláskor rászedünk a kisült szalonnákból és teszünk rá egy kis tejfölt. 

Forrás: 
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Rókagombás csirkepörkölt


Hozzávalók:
  • 4 db csirke felső comb
  • 1 db. 300 ml-es üveg rókagomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma (a mi esetünkben 2 evőkanál sóban eltett vöröshagyma)
  • 1 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
  • 1 gerezd fokhagyma (a mi esetünkben 1 mokkáskanál sóban eltett fokhagyma)
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom (A mi esetünkben a paprika és a paradicsom 3 evőkanál saját eltevésű natúr lecsóval helyettesítve)
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • 1 dl száraz fehér vagy rozé bor
  • őrölt bors
  • Tejföl a tálaláshoz.


Elkészítés:
Két lehetőség kínálkozik az elkészítésében. 
Az egyik, hogy a hagymaféléket nyitott kuktafedőnél a zsiradékon megpirítjuk és utána tesszük bele az összes többi hozzávalót, vagy ahogy én szoktam.

Mindent egyszerre bele és elindítok egy pörkölt programot. (STEW). 

A gőzt nem engedem el, hanem hagyom, hogy a kukta magától nyitható legyen. Ha esetleg kicsit híg a pörkölt szaftja (ez nagyon húsfüggő), akkor nyitott fedőnél főzhetünk el belőle.


Én most orsótésztával tálaltam, tejföllel, saját savanyúsággal és egy kis száraz fehér Olaszrizlinggel.

Forrás: 

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Brassói aprópecsenye


Ez is lényegesen egyszerűbb így kuktában, mint hagyományos módon.
Mindenképp időt spórolunk vele, hiszen amíg a kuktában készül a hús (amire egyszer sem kell ránézni), addigra szépen megsüthetjük a kockákra vágott burgonyát.

Hozzávalók:
  • 80 dkg sertéshús (lapocka,comb)
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1/2 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál saját készítésű paprika-paradicsom krém
  • só ízlés szerint.
  • 1 evőkanál sertészsír.
  • 1/4 mérőcsésze víz
  • kb. 1 kg burgonya
  • Étolaj a burgonya sütéséhez.


Elkészítés:
Az egy evőkanál sertészsírral kikentem a betétedényt, majd minden hozzávalót beletettem. (Kivéve a burgonyát és az étolajat).

A vöröshagymát apró darabokra aprítva és a fokhagymát fokhagymazúzón összenyomva, a húst felkockázva.

A legvégén hozzáadtam 1/4 mérőcsésze vizet és az egészet lazán összekevertem egy fakanállal.

Rátettem a kuktafedőt és elindítottam egy MEAT/HÚS programot. Ez 24 perc.
Így volt időm szépen serpenyőben, olajban megsütni a felkockázott, megmosott burgonyát.

Aztán már csak ízlés kérdése, hogy a sült burgonyát összekeverjük-e a finom, fokhagymás szaftos hússal, vagy köretként tesszük mellé.


Saját készítésű nyáron elrakott kovászos uborkával ettük.

Forrás: 
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Marhalábszár pörkölt


Bármennyire is vén marha volt, azért 45-50 perc alatt vaj puha lett a hús a kuktában.

Hozzávalók:
  • 1-2 evőkanál sertészsír
  • 1 kg marhalábszár
  • 3- 4 fej vöröshagyma (kb. 35-40 dkg tisztítva)
  • 3 db paradicsom
  • 3 db paprika
  • 1 ek édes nemes fűszerpaprika
  • só 2 púpozott teáskanál
  • őrölt feketebors ízlés szerint
  • 1-2 babérlevél
  • 1 mk őrölt fűszerkömény
  • Erős Pista ízlés szerint
  • Ételízesítő (opcionális)
  • víz


Elkészítés:
A marhahúst megtisztítjuk az inaktól és a zsírtól. 
Vágjuk 2x2 cm-es kockákra. A vöröshagymát, a paradicsomot és a paprikát vágjuk apró kockákra. (Mi paprika és paradicsom helyett általunk eltett lecsót használtunk).


Az intelligens kuktán elindítunk egy tetszőleges programot nyitott tetővel, majd a zsiradékon megfonnyasztjuk a vöröshagymát. 

Kikapcsoljuk a kuktát és amikor kellően visszahűlt akkor hozzáadjuk a fűszereket, majd hozzárakjuk a marhahúst és újból elindítjuk a kuktát, még mindig levett tetővel. 

Folyamatos kavargatás mellett a húst galambszürkére pirítjuk. 

Adjunk hozzá egy kevés vizet és rakjuk bele az összedarabolt paradicsomot és paprikát. (A mi esetünkben a natúr lecsó került bele, kb. 5 evőkanálnyi). 

Lezárjuk a kuktát és elindítjuk az Bone/ Inas hús programot. 
Majd amikor a program lejár, akkor még elindítunk egy Meat/Hús programot is. 

Forrás: 
Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...