2018. október 21., vasárnap

Kukoricakása intelligens kuktában




Reggelire? Miért ne! Kicsit mostohán bánunk ezzel az étellel, pedig talán jobb sorsra érdemesebb annál mint, amit szánunk neki. Bár az is igaz, hogy kétféle ember létezik. Van, aki szereti a kását és van, aki nem. 

Úgy eszembe jutott, hogy a kuktámat még soha nem próbáltam ki PORRIDGE/KÁSA üzemmódban. Semmilyen kását nem készítettem eddig benne, de örömmel jelentem, hogy jól szuperál a kukta ebben az üzemmódban is. 

Én most egy sós verziót próbáltam.

Hozzávalók:
  • 150 gramm kukoricakása
  • 7 dl víz (véleményem szerint lehet 7.5 dl is, ugyanis nem kapott oda, de épp határeset volt. Ha picit hígabb, akkor még nyitott kuktafedőnél lehet elfőzni belőle.)
  • 2 mokkáskanál só
  • 2 evőkanál zsiradék, vagy étolaj.
  • 1 szem burgonya meghámozva, megmosva felkarikázva.


Elkészítés:
Minden mehet a kukta betétedényébe, jól elkeverjük benne a hozzávalókat! (Javasolt a kerámia bevonatos betét használata.)

Ezután elindítunk egy PORRIDGE/KÁSA programot. 

Amíg a kukta dolgozott, addig én egy kis füstölt szalonnát zsírjára sütöttem a forrólevegős fritőzben. 
Majd a kisült szalonnazsírban pár hagymakarikát is megfonnyasztottam. 

Én ezekkel tálaltam, de akár fogyasztható csak megborsozva és zsírral meglocsolva is.

Forrás: Maczák Sándor és neje

2018. szeptember 29., szombat

Babgulyás Ellában


Hozzávalók:
  • 1 üveg sós lében eltett fehér bab (saját eltevésből készült)
  • 0,5 kg kockázott pulykacomb
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő (ez is saját készítésű)
  • bors
  • majoránna
  • kömény
  • 1 tk. Dijoni mustár
  • 1 ek ketchup
  • kb. 3 ek-nyi csipetke vagy házi tarhonya
  • 1 púpozott ek-nyi kókuszzsír
  • kb. 2 dl víz
  • 2 tk. fűszerpaprika


Elkészítés:
A húst, a babot beletesszük Ella edényébe. A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk. Hozzáadjuk a kuktában levő babos húshoz. Belerakjuk a fűszereket, tésztát, zsírt, vizet. Összekeverjük.
Ellát lezárjuk, és pörkölt (STEW) programon főzzük.

2018. február 25., vasárnap

Krumplifőzelék

Hozzávalók:
  • 4 jó nagy krumpli (kb. 1 kg)
  • 1 fej vöröshagyma (én most az általam készített hagymakrémet használtam)
  • ételízesítő
  • 1 közepes babérlevél (én egy fél frisset használtam)
  • morzsolt majoránna
  • őrölt kömény
  • őrölt feketebors
  • 1 púpozott teáskanál fűszerpaprika
  • 0,5 l víz

Habaráshoz:
  • 0,5 l tej
  • 1 púpozott teáskanál liszt

Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, megmossuk, és kb. 3 mm-es karikákra szeljük. Beletesszük ELLA edényébe. Rárakjuk a fűszereket, majd felöntjük a vízzel.
Összekeverjük. A kuktát lezárjuk. Gőz programot a zöldséghez állítjuk és megfőzzük.
Miután a kukta lejárt kikapcsoljuk, és hagyjuk, hogy a gőz magától távozzon.
Közben a tejet beleöntjük a Mix-Fix-be vagy egy tálba. Hozzáadjuk a lisztet, jól összerázzuk, félretesszük. Ha tálban készítjük, akkor a lisztre kicsinyenként öntsük a tejet folyamatos keverés mellett, hogy ne legyen csomós.
Mikor a kukta teteje levehető, akkor bekapcsoljuk újra Kézi beállításra.
Hozzáöntjük a habarást és összeforraljuk.

Mikor forr, ki is kapcsolhatjuk a kuktánkat és lehet tálalni.

2018. február 23., péntek

Leveszöldség üvegbe zárva



Újra gondoltam a leveszöldség elrakását.
Hozzávalók:
  • sárgarépa
  • petrezselyem gyökér
  • zeller
  • karalábé
  • hagyma
  • 1 tk. ételízesítő üvegenként
  • pár szem egész bors üvegenként
  • víz

Elkészítés:



A zöldségeket megtisztítottam és tiszta üvegekbe sorakoztattam. Kis darabka, zeller és karalábé és egy nagy fej hagyma negyede került a sárgarépa és a petrezselyem mellé.
Rátettem az ételízesítőt, egész borsot, majd felöntöttem vízzel.


A lezárt üvegeket ELLA barátnőm betétedényébe tettem. Az edény aljába került egy textil kendőcske, hogy ne kocogjanak az üvegek az edény alján.
Lezártam a kuktát és leves programot állítottam, de az időt visszavettem 8 percre.
Felöntöttem az edényt úgy hideg vízzel, hogy az üvegek feléig érjen. 1 ek-nyi ecetet tettem a vízbe. Ez azért kell, hogy e csapja ki a vízkő az üvegek külső falát, mert akkor kifehérednek az üvegeink.

Miután a program lejárt, kikapcsoltam a kuktát és hagytam, hogy a gőz magától távozzon.

Kivettem a kész leveszöldséges üvegeket és a pulton hűltek ki. Címkézés után mennek a helyükre, a spájz polcra.


2018. február 15., csütörtök

Almadzsem narancslével Ellában

Hozzávalók:
  • 1,5 kg tisztított alma
  • 0,5 l narancslé
  • 2 cs, Dr. Oetker Alma dzsemfix
  • 50 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:
A megtisztított almákat kockára vágom. Nekem van egy ügyes kis eszközöm ehhez, így gyorsan kész voltam vele.

Ráfacsarom a citrom levét, jól átkeverem.

A narancslevet a turmixgépbe öntöm.
Kb. 2-3 maréknyi almát adok hozzá és összeturmixolom. Kb. 1 liternyi legyen ez a turmix. Ha kell, még alma tegyünk hozzá és turmixszoljuk.

A felkockázott almát beletesszük ELLA edényébe. Ráöntünk 30 dkg cukrot, majd a turmixolt narancsos almát. Jól elkeverjük.

Lezárjuk a kuktát és kézi beállításon 2 percig főzzük. Ha kész a főzés, kikapcsoljuk a kuktánkat.
Hagyjuk, hogy a gőz magától távozzon.

Ezalatt a maradék cukorhoz hozzákeverjük a dzsemfixet, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Jól összekeverjük.

Kinyitjuk a kuktát, hozzáadjuk a cukros keveréket. Elvegyítjük.

Bekapcsoljuk újra a kuktát kézi beállításra.
A dzsemfix utasítása szerint forrástól számítva 3 percig főzzük a dzsemet, közben néha megkevergetve.

Mikor kész vagyunk, a kuktát kikapcsoljuk, majd újra megnyomjuk a kikapcsoló gombot és elindul a melegen tartás.

Tisztára mosott üvegekbe merjük a kész dzsemet. A megtöltött üveget azonnal lezárjuk a tetővel és fejre állítva tesszük le.

Minden üveggel így járunk el, míg el nem fogy a dzsemünk a kukta edényből.
Az üvegeket többször megforgatjuk addig, amíg nem hűl langyosra.

Tudtad?

A gyümölcsdarabos dzsemünk akkor lesz szép, egyenletesen elosztott gyümölcsdarabos, ha hűlés közben minél többször megforgatjuk az üvegeket. Hol fejre állítjuk, hol talpra. Ezt addig ismételgessük, míg langyos lesz a dzsemünk az üvegekben, így mindenhova fog kerülni gyümölcsdarabka és nem száll fel a dzsem tetejére.


2018. február 10., szombat

Kövesztett bőrös császárhúsból


Napokban vettem a metróban egy darabka bőrös császárhúst.

Olyan régen ettem már kövesztettet, hogy gondoltam készítek magamnak. Pár napig elég lesz nekem reggelire vagy vacsorára.

A kövesztett ELLA csodaedényemben készült el.

Betettem a darabka császárt a kukta edényébe. Adtam hozzá sót, ételízesítőt, pár szem egész borsot, babérlevelet, 1 vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát, és 2 mérőpohárnyi vizet (320 ml).

A gépet HÚS programra állítottam, ez 24 perc főzési idő, és megfőztem a finom kövesztettet.


Miután a kukta leengedte a gőzt, kivettem egy rácsa a kész kövesztettemet.
Hagytam, hogy lecsepegjen a felesleges lé és zsír, majd megszórtam pirospaprikával a tetejét.


Mikor a rácson kihűlt áttettem a kistányérra, majd bekerül a hűtőbe.

2018. február 8., csütörtök

Narancsdzsem, ahogy én készítem


Keresgéltem a neten narancsdzsem és lekvár recepteket. Az egyik túl egyszerű, snassz volt, a másik túl volt komplikálva, a harmadik más valamiért nem tetszett, a negyediknek borzalmas volt a színe, stb., stb.
Valahogy egyik sem nyerte el úgy magában a tetszésemet, így fogtam és kb. 4 fajta receptből összekombináltam a magamét.
Olyan boszorkányos módszerrel.

Tehát az én receptem

Hozzávalók:
  • 1,2 kg tisztított darabolt narancshús (ez kb. 2,5 kg narancsból jön ki)
  • 35 dkg cukor
  • 2 cs. narancshoz való dzsemfix
  • 0,5 l narancslé
  • 1 db csillagánizs
  • 6-8 dg szegfűszeg
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 mk. őrölt gyömbér
  • 1 citrom


Elkészítés:





Először is 4 db narancsot és az 1 db citromot tisztító folyadékban áztattam, hogy leoldjam a szennyeződéseket és a vegyszereket. Ez egy speciális zöldség- és gyümölcsmosó folyadék, amint a képeken is láthatjátok.






Miután kiáztattam, leöblítettem őket, zöldséghámozóval lehámoztam a héjukat úgy, hogy a fehér rész ne maradjon rajtuk. 
Ezután éles késsel gyufaszál vékonyra vagdaltam.






Egy kis lábosba beletettem a fűszereket, 10 dkg cukrot és a vékony szeletekre vágott narancs és citromhéjat. Öntöttem rá 3 dl narancslevet. Ebből készült el a fűszer kivonat. 30 percig főztem a kivonatot, közben néha megkeverve. Ezt én este elkészítettem és hagytam másnapig állni, majd leszűrtem.








A többi narancsot megpucoltam, a fehér keserű részt jól eltávolítottam, és amíg volt türelmem a hártyából is kibontottam a gyümölcshúst.







Hát mit ne mondjak elég babra munka, így a végén már nem vacakoltam a hártyázással.

A darabolt gyümölcsöt beletettem ELLA kuktám edényébe. Ráöntöttem a fűszer kivonatot és a maradék narancslevet.

Lezártam a kuktát. Kézi beállításon 2 percig (jól olvasod) főztem.




Miután a kukta magától elengedte a gőzt, kiemeltem az edényt és botmixerrel pépesítettem a narancsot. Nem muszáj, maradhat darabos is, de a gyerekek jobban szeretik a „sima” dzsemet, lekvárt, mint a darabosat.

Visszatettem az edényt a kuktába. Hozzáadtam a dzsemfixel elkevert maradék 25 dkg cukrot. Elkevertem.

A kuktát újra kézi beállításra tettem. Most fedő nélkül, kevergetve főztem forrástól 3 percig, a dzsemfix utasítása szerint.


Miután kikapcsoltam a kuktát, a citrom levét is hozzákevertem a dzsemhez.

Tisztára mosott kisebb üvegekbe töltöttem a dzsemet. Azonnal lezártam az üveget, majd fejre állítottam.

Amíg tartott a dzsem egyesével töltöttem, zártam, fejre állítottam az üvegeket.
Az utolsó adagot kistányérba tettem. Ez lett a kóstolós adag.
Pillanatok alatt megkötött a tányérkában.
Nagyon finom. Kis keserű íze van, de csak annyi, mint amikor esszük a friss narancsot, és a húsa édes, de marad egy kis kesernyés íz a szánkban a hártya és a fehér rész miatt.

Ha nem úgy készítettem volna, hogy kisgyerekek is eszik, akkor csempésztem volna bele pár kortyocska rumot is.




Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...