2019. március 9., szombat

Szösszenet



Olvasok itt, ott, amott, erre meg arra, de amarra is.

Ella és a húsleves, csontból vagy egyébből.

Állítólag zavaros. Hát nem kell azt zavargatni sehova!!!
Csontból, tyúkból, marhából, csirkéből, fácánból is csináltam már levest, sőt nyaklevest is (holnap kacsából fogok).

Soha nem lett még zavaros a levesem egyikből sem.
Mindent beleteszek, lezárom, leves program és hagyom míg lejár. Ezután kikapcsolom és hagyom, hogy a gőz magától eltávozzon és nyitható legyen a tető. És kész. Átmerem a levest egy másik edénybe, amibe befőzöm a tésztát, a többi leves pedig kihűlés után megy a hűtőbe másnapig.

Nem kell a húsokról leönteni az első főzővizet. Minek? Olvastam, hogy egyesek nyitott tetőnél felforralják, és leöntik a vizet a húsról, csontról (kocsonyáról is). Miért???? Ennyire jól megy, hogy az értékes levet kiborogatják??? Abban a vízben már van érték a csontból, húsokból!!

A kukta azért kukta, hogy nem kell benne habozgatni a levest, nem kell megvárni, mint hagyományosan, hogy ne legyen több hab és akkor lehet csak zöldségezni, fűszerezni, stb.

A kukta azért kukta, hogy mindent beletehetünk, lezárjuk és hagyjuk dolgozni.
Régen a mezei alumínium kuktáinkba is a mindent bele módszerrel dolgoztunk. A lényege az intelligensnek is az, csak ez árammal működik és a modern fejlesztésnek, programjainak köszönhetően nem kell lesni, hogy sípoljon és takarékra tenni, mint a mezei kuktákat kellett anno.

Ha valaki habozgatni akar, vagy úgy főzni a kuktában, mint egy sima fazékban a gázon, az ne vegyen kuktát, teljesen felesleges.

Egyetlen egy esetben lesz zavaros a leves vagy kocsonya. Akkor, ha a program lejárta után hirtelen és gyorsan kiengeditek a gőzt a kuktából. De akkor akár ki is futhat a leves.

Nem kell kiengedni a gőzt soha. Számolni kell azzal az idővel, míg leenged a gőz magától! Amíg a gőz az edényben van egy úgymond utófőzési/puhulási időszak van.



2019. február 21., csütörtök

Parasztos krumplileves füstölt kolbásszal, tarhonyával




Szintén egy egyszerű étel

Hozzávalók:
  • 4 nagyobb szem krumpli meghámozva, felkockázva.
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma meghámozva, felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átnyomva
  • 2-2 szál sárgarépa és petrezselyem felkockázva.
  • 10-12 dkg füstölt kolbász felkarikázva
  • 1-1.5 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál szárított petrezselyemlevél
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 2-2.5 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál étolaj
  • kb. 2.5 liter víz a felengedéshez
  • kb. 10 dkg tarhonya

Elkészítés:
Most is, mint általában a mindent bele módszert alkalmaztam, azzal a kitérővel, hogy a 2 evőkanálnyi olajon a tarhonyát nyitott kuktafedőnél, kézi beállítás mellett megpirítottam. Ezután szépen sorban mindent beletettem a betétedénybe, felöntöttem vízzel, majd lassan átkavartam az egészet. Lezártam a kuktát. Én a leves programból visszavettem 2 percet és így 18 perc alatt elkészült a levesünk.

Forrás: Recept és kép, Maczák Sándor és neje

Lusta férjek lecsója



Kovács Sándor Barátom után szabadon, ezentúl én is ezt a kétbetűs "IQ" elnevezést fogom használni az "intelligens kukta" elnevezés helyett.
Ma én voltam a soros abban, hogy valami egyszerű vacsorát összeüssek.
Mindig könnyű dolgom van, hiszen a hozzávalókat gyakorlatilag csak le kell emelnünk a kamrapolcról.
Ezeket mind a nyári hónapokban tettük el.

Íme a recept:
/Természetesen az itt közölt mennyiségek akár duplázhatók is./
Végy három evőkanál étolajat és kb. 13 dkg tarhonyát piríts meg benne nyitott kuktafedőnél, kézi beállítás mellett.
Ezután kapcsold ki a kuktát, majd pakolj a kukta betétedényébe 1 fej apróra vágott vöröshagymát, (esetünkben sóban eltett vöröshagymából 2 evőkanál) 1 gerezd összezúzott fokhagymát, (esetünkben egy mokkáskanál sóban eltett fokhagymakrém) karikázz bele 13-15 dkg lecsókolbászt, önts rá egy 500 ml-es üveg nyáron eltett natúr lecsót és tegyél hozzá egy mérőpohárnyi saját eltevésű natúr paradicsomlevet. Sózd, borsozd ízlésed szerint! Lezárt kuktafedőnél indíts el egy 18 perces STEW/PÖRKÖLT programot!
Egy hozzábontott Olaszrizling kíséretében szerintem rövid idő alatt, aránylag vállalható vacsorát sikeredett összedobni.

Forrás: Maczák Sándor és neje

Alaplé sertéscsontból




Minden évben teszünk el alaplevet. Szerintünk valóban az egyik legfinomabb ételízesítő, ami nélkül nehezen képzelhető el étel. Most 3 kg sertéscsontból főzzük, amit kettéosztunk két ELLA betétedényben.

Az alaplé összetétele kuktánként:
  • 1.5 kg megmosott, leöblített sertéscsont
  • 3-3 kisebb szál megpucolt sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 2-3 fokhagymagerezd
  • 1 kisebb vöröshagyma pucolva egészben
  • 1 darabka karalábé
  • 1 darabka zeller
  • 2 db babérlevél
  • friss petrezselyemzöldből egy-két szál
  • szemes bors 10-15 szem
  • só ízlés szerint (esetleg el is hagyható, hiszen úgyis a megfelelő ételben felhasználva lesz véglegesen sózva.)én szoktam hozzátenni egy púpozott teáskanálnyi adalékmenteset 
  • víz Ella betétedény full jelzéséig

Elkészítés:
Mindig hosszabb ideig főzzük, mint a húslevest. Mi kézi beállításon 30 percig szoktuk.
Majd leszűrés, ülepedés után a sertésalaplevet előkészített befőttesüvegekbe merjük és befőzőautomatában 100/120-as programon automatázzuk. Esetleg, ha nagyon zsíros lenne az alaplevünk, akkor üvegbe mérés és automatázás előtt papírtörlőkkel leitatjuk róla a zsírt.

Forrás: Recept és kép Maczák Sándor és neje

Kacsaaprólék leves




Hozzávalók:
  • kb. 70 dkg kacsaaprólék (nyak, far, hát, zúza)
  • 4-5 db sárgarépa
  • 2 db fehér répa
  • 1 karalábé
  • 1/2 zellergumó
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szem megpucolt burgonya
  • petrezselyem
  • zellerlevél
  • majoránna
  • kevés kurkuma
  • egész bors
  • pár szem római köménymag


Elkészítés:
Ugyan úgy készül, mint a csirkeaprólék leves.
Kuktában a mindent bele módszert követve elindítottam egy SOUP/LEVES (20 perc) programot és kész is. 

Forrás: Maczák Sándor és neje receptje és fotója

Töltött káposzta és töltött paprika



Egy "füst" alatt két étel!!

Hozzávalók
Töltelékhez:
  • 1 kg darált hús
  • 20 dkg rizs    
  • 2 db tojás
  • őrölt bors
  • 1 tk hagymakrém (saját eltevésből)
  • 2 gerezd fokhagyma

Egyéb hozzávalók:
  • 1,1 kg savanyú káposzta
  • 1 l natúr paradicsomlé (saját eltevésből)
  • 2 db TW paprika
  • őrölt bors
  • oregáno
  • ételízesítő (opcionális)

Rántáshoz:
  • 1 dl olaj
  • 2,5 ek liszt
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 1 l víz + 2 l + 0,5 l

Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket. A rizst nem kell előfőzni hozzá.
Mindent jól összekeverünk és már kész is vagyunk.

Most következik az elosztás, ami a következő képpen történt nálam:
A káposztával kezdtem.
Az Ella edény aljába került 1 réteg savanyú káposzta. Erre tettem 4 db gombócot, jó őszibarack nagyságúakat készítettem. Ezeket befedtem káposztával, és újabb 6 db gombóc került rá. Végül ezt is befedtem káposztával. Az edényt betettem Ella házába.


Következik a töltött paprika:


A maradék tölteléket a másik Ella edénybe tettem úgy, hogy 2 db paprikát megtöltöttem, a többi gombócként ment az edénybe.
Mivel párom úgy sem eszi meg a főtt paprikát a töltelékkel, így az íz miatt tettem csak kettőbe tölteléket.
A gombócokra öntöttem a paradicsomlevet és a fél liter vizet.
Ez is ment Ella házába.


A rántást kis lábasban készítettem el a tűzhelyen.
Az olajat forrósítottam, kicsit megfuttattam rajta a lisztet, rá a pirospaprika és a víz.

Elvileg elkészíthető lehetne előre az Ella edényekben is kézi beállításon, de akkor mikor rápakoljuk a káposztát, töltelékeket, nem tudjuk összekeverni, így alul maradna csak, ahonnan nem tud egyenletesen eloszlani főzés közben az ételben.

Így a rántást mindig külön elkészítem, és felülről öntöm az ételre. A rántásra 1 l víz került. Ebből a mennyiségből 2 merőkanállal tettem a töltött paprikához, a többit a káposztára öntöttem.

A káposztára még került annyi víz, hogy épp felérjen a tetejéhez, ez 2 l volt pontosan.

Ráöntöttem a rántást a töltött paprikára is, amit még őrölt borssal, sóval, oregánóval és ételízesítővel fűszereztem meg.

Lezártam mindkét kuktát és most Leves (SOUP) programot kapcsoltam nekik.
Ez a program 20 perces + felmelegedési és gőz leeresztési idő (kb. 30 perc).


Na ezért is szuper dolog ELLA. Ugyanis régen ezeket az ételeket min. 10 l-es fazékban főzték, mert azt tartják, hogy ezek akkor finomak, ha minél nagyobb mennyiséget készítenek belőlük, és minél lassabban főzik, sok-sok órán keresztül.


Ezt nekem már többször megcáfolta ELLA, de míg hagyományosan főztem, akkor is kevesebbet szoktam készíteni. Ellában pedig ugyan olyan finom lesz, vagy még finomabb, mint a 10 l-es zománcos fazékban.


2019. február 20., szerda

Resztelt máj, krumpli körettel



Hozzávalók:

  • 80 dkg sertésmáj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 3 ek olaj vagy 1 ek zsír


Körethez:
  • 4 nagy krumpli
  • ½ dl víz

Saláta:
  • tépett jégsaláta
  • Oliva olaj

Elkészítés:



Az Ella edényébe tesszük az olajat.
Felszeleteljük a májat, az olajra tesszük.  A hagymát, fokhagymát aprítjuk, rátesszük a májra. Fűszerezzük. Összekeverjük.
Behelyezzük az edényt a kukta házába, lezárjuk.
Gőz – Karaj programon készre főzzük.









A körethez a krumplit meghámozzuk, daraboljuk. Kukta edénybe tesszük, sózzuk és hozzáadjuk a kis vizet. Lezárjuk a kuktát és Gőz – Zöldség programon készre főzzük.






A jégsalátát tépkedjük, kicsit sózzuk és Oliva olajjal jól megspricceljük. Összekeverjük és hagyjuk tálalásig. Közben néha átkevergetjük.




Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...