2018. január 29., hétfő

Zöldbabos lecsó rizzsel, virslivel


Igazán könnyű dolgunk van, mivel a nyáron mindent konyhakészen elraktunk a téli hónapokra. Tehát gyakorlatilag nincs más teendőnk, mint a kamrapolcról elővenni az üvegeket és a "mindent bele" módszerrel intelligens kuktában egy 18 perces pörkölt programon megfőzni ezt az ízletes lecsót.

Az alaprecept az internetről származik a következő hozzávalókból áll, ha nyers alapanyagokból dolgozunk:
  • 1/2 kg zöldbab tisztítva, 2 cm-es darabokra vágva
  • 1/2 kg zöldpaprika tisztítva tetszőlegesre vágva (kockára, karikára, csíkozva)
  • 1/2 kg paradicsom kockára vágva
  • 15 dkg vöröshagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 tk. pirospaprika
  • 4 ek. olaj (nálunk sertészsír 2 evőkanálnyi)
  • só ízlés szerint
  • 1/2 dl víz
  • 20 dkg virsli karikára vágva


A recepten annyit változtattam, hogy még külön körettel sem bíbelődtem, hanem egy mérőcsésze rizst is hozzátettem a lecsóhoz. Bár a hozzávalók (akár eltett üveges, akár nyers alapanyag) igen sok folyadékot tartalmaz, azért a biztonság kedvéért egy mérőpohárnyi vizet még plusz hozzáadtam a lecsóhoz. Kell is, ugyanis a rizs felveszi a folyadékot.

Forrás:

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Marhahúsleves húsos marhacsontból



A finom leves, amelynek alapanyagául a húsos marhacsonton kívül az általunk 720 ml-es üvegben eltett natúr (répa, zöldség, zeller, vöröshagyma, karalábé) kombó szolgált. 

Kiegészítve egy kis szemes borssal, 2 gerezd fokhagymával, kevés kurkumával és sóval és egy szem burgonyával. 

A biztonság kedvéért nem leves programon, hanem inas hús programon készítettem el a levest. 

Ez a beállítás kellett is a húsos marhacsont végett. Így finom, omlós lett. Szinte leváltak a húsdarabok a csontról.


Forrás:

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Gombás, tárkonyos, tejszínes tarja nokedlivel.


Ezúton is hálás köszönet az alapötletért Irázi Vikinek!
A tarja Intelligens kuktában való elkészítésének módját Viki blogjában láttam először.
A recept viszont egy általam összegyúrt verzió a Viki blogjából és Rigó Katalin blogjából.

A kettőt így ötvöztem:

Hozzávalók: 
  • 4 szelet tarja (ujjnyi vastag szeletek)
  • 30-40 dkg champion gomba (esetünkben általunk szárított gomba volt, amit 2-3 órára beáztattunk felhasználás előtt)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • só, 
  • bors, 
  • tárkony, 
  • petrezselyemzöld (lehet fagyasztott vagy szárított)


Ezután pedig Viki leírását követve készítettem el a tarjákat.

A kerámiabetét aljába szépen beletesszük a tarjaszeleteket, amelyeket sózunk, borsozunk. Jöhet a tárkony és az aprított petrezselyemzöld. Ezután jönnek a megtisztított fokhagymagerezdek és végül rákarikázzuk a vöröshagymát. Semmit nem teszünk a tarjaszeletek alá! Sem zsiradékot, sem vizet. Lezárjuk a kuktát és elindítunk egy 20 perces programot.

Közben elkészítjük a nokedlit. De akár tésztával is tálalható ez a finom étel.
A program lejárta után, megvárjuk, amíg nyithatóvá válit a kukta, beleszórjuk a gombát, nyakon öntjük 2 dl tejszínnel, majd a kuktafedőt újra ráhelyezve még 3 percig főzzük. A végeredmény fantasztikus. :) Ezelőtt mindig sütőben és tepsiben készítettük az ilyesmit, de így sokkal egyszerűbb és finomabb is. A tarja olyan puha lett, mint a vaj.

Forrás:

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Könnyű tavaszi zöldségleves


Gyakorlatilag azokból az alapanyagokból készült, amiket tavaly nyáron eltettünk. Természetesen tetszés és ízlés szerint variálhatók a hozzávalók.
Nálunk most ezek voltak az összetevők: Zöldborsó, répa-zöldség felkockázva, karfiol, saját készítésű húsleves alaplé kiegészítve még egy kis vízzel, egy gerezd fokhagyma. friss petrezselyemzöld, fűszerek tetszés szerint.
Leves programon főztük.

Forrás:

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Tejfölös gombapaprikás



A recept a kenyércsücsök oldaláról származik, amit teljes egészében és eredetében közlök. Hálás köszönet Dalianisz Hajdula! 

Annyi különbséggel, hogy én póréhagyma helyett saját eltevésű aprított vöröshagymát használtam.

Hozzávalók (2 személyre):
0,5 kg bármilyen gomba (kivéve a mérgezőt!)
1/2 szál póréhagyma
3 ek olaj
1 tk só
2 tk pirospaprika
2 teáskanálnyi petrezselyem
2 mk lestyán (el is maradhat)
2 db babérlevél
1/4 mk őrölt bors
1/4 mk őrölt szerecsendió
fél decinyi víz
a végén 1 kispohár tejfölt kell belekeverni

Elkészítés:
A gombát pucolás után apró darabokra vágtam. A pórét karikáztam és az összes hozzávalót a készülékbe raktam, jól elkevertem. A gépet lezártam és RICE = Rizs programon (8 perc alatt) elkészítette a gép az ételt. A gőz kiengedése és a fedél levétele után belekevertem a kispohár tejfölt. Kész az étel.


Forrás:

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Csirkehúsleves csirkecombból és sült csirkecombok olaj nélküli fritőzben



Idő hiányában egy gyors és szolid ebédet készítettünk. Most is, mint általában szépen együtt dolgozott a kukta a fritőzzel.

Öt darab csirke alsó combot és az általunk eltett 720 ml-es üveg leveszöldséget, (amely minden hozzávalót tartalmaz) csupán egy szem krumplival, egy gerezd fokhagymával, egy evőkanál kacsazsírral, szemes borssal, sóval, pici kurkumával egészítettünk ki és vízzel felöntve, SOUP/LEVES programon készre főztük.

Egy főtt comb megmaradt a levesbe husinak, négy főtt combot pedig szárnyas fűszer sóval megszórva, fél óra pihentetés után, olíva olaj sprayvel befújkálva a fritőzben 190 fokon 16 percig pirosra sütöttünk. (Félidőben egyszer átfordítva). A leves cérnametélttel való befőzése után, az intelligens kukta készített nekünk egy kis rizst köretnek a combok mellé.

Forrás:

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Tejszínes zöldbableves



Ez a recept a ritakonyhája.hu oldalról származik. Köszönet érte Hadarik Ritának! Mindenképp érdemes elkészíteni intelligens kuktában is, mivel nagyon finom. Arról nem beszélve, hogy kuktában főzve egyszerű és gyorsan el is készül. :)

Közlöm az eredeti receptet. Az én "kuktásított" verziómban annyi a különbség, hogy a nyáron eltett hozzávalókból dolgoztam és nem pirítottam elő a zsiradékon (olajon) a hagymát, hanem a kukoricakeményítő és a tejszín kivételével mindent a kuktába tettem, majd elindítottam SOUP/LEVES programot. Amikor a kuktafedő nyithatóvá vált, kézi beállításon a hozzáadott habarással még rottyantottam a levesen egyet.
(Mivel nem volt friss tárkonylevelem, így szárított levéllel készítettem el, amit szintén az elején tettem a leveshez.)

Hozzávalók 4 főre:
  • 1 ek zsiradék,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 60 dkg ceruzabab, 
  • 30 dkg burgonya,
  • 30 dkg sárgarépa,
  • víz,
  • só,
  • ételízesítő (1 tk ebből),
  • 2 dl tejszín,
  • 1 tk. kukoricakeményítő,
  • 1 mk aprított tárkony, ecet


Elkészítés:
Tisztítsuk meg a zöldségeket.
A burgonyát kockára, a répákat karikára, a ceruzababot 3 cm-es csíkokra vágjuk.
A hagymát nagyobb darabokra szeljük.
A zsiradékon dinszteljük meg a hagymát.
Majd szedjük rá a zöldségeket, és folyamatos kevergetés mellett legalább 5 percig dinszteljük őket együtt.
Ekkor öntsük fel 1200-1500 ml vízzel, ízesítsük kedvünk szerint, és alacsony hőfokon főzzük meg a levest.
A végén habarjuk be a keményítős tejszínnel.


TIPP: A hőkiegyenlítés végett a tejszínbe keverjünk 1 merőkanálnyit a meleg levesből, és csak ezt követően adjuk a leveshez.
A legvégén adjuk a leveshez a friss, aprított tárkonyleveleket.
Tálaláskor ecettel meglocsolhatjuk.

Forrás:

Az ételfotót leírást készítette: Maczák Sándor és neje

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...