2019. március 28., csütörtök

Krumplileves


Hozzávalók 2 felnőtt és 1 gyermek részére:

  • 4 db krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem gyökér
  • 1 zellerlevél összekötözve
  • ételízesítő
  • ízlés szerint fűszer (bors, majoránna)
  • 3-4 ek olaj vagy 1 ek zsír
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 ek metélt petrezselyemzöld
Elkészítés:

Hagyományosan úgy készül a leves, hogy a rántást a végén tesszük hozzá, mikor már megfőtt minden.
Ellában én visszafelé főzöm a leveseket, ételeket, amikhez rántás szükséges.


Beleteszem Ella edényébe az olajat. Bekapcsolom a kuktát kézi beállításra. A felmelegített olajon megfuttatom a lisztet, ráteszem a petrezselyemzöldet, majd a pirospaprikát és azonnal kis vizet, hogy a paprika nehogy megkeseredjen.

Belerakom a krumplit, zöldségeket.
Fűszerezem, majd lezárom a kuktát.

Leves programra kapcsolom, de leveszem az időt 10 percre.
Mikor a kukta kész, megvárom, hogy a gőz magától távozzon és nyitom.

Tálalásra kész is a levesem.



2019. március 9., szombat

Kacsaaprólék leves


Hozzávalók:

  • kacsaaprólék
  • leveszöldség - nálam most az általam üvegbe eltett zöldség került a levesbe
  • egész bors
  • ételízesítő
  • víz
Elkészítés:

Ennél egyszerűbb sincs. Mindent belerakunk Ella edényébe. Felöntjük vízzel.
Lezárjuk a kuktánkat. Beállítjuk a leves (SOUP) programot és hagyjuk dolgozni a kuktát.

Mikor a program lejárt kikapcsoljuk és megvárjuk, amíg a gőz magától eltávozik az edényből és nyitható lesz a teteje.

Mivel én az egész borsot és az ételízesítőt egy szilikon filterbe tettem, így nem kell még leszűrnöm sem a levest. Kiszedtem a húst és a zöldségeket és kész.
Annyi levest, amit ma elfogyasztottunk ebédre egy kis fazékba mertem át és belefőztem a tésztát.
Én mindig a levesbe főzöm a tésztát, nem külön vízben, mert mi így szeretjük.



A leveshez most meleg vizet használtam kíváncsiságból. Hogy miért? Itt olvashatod.


Bulgur kuktában


Hozzávalók:

  • 1 pohár bulgur
  • 2 pohár víz


Elkészítés:
A kimért bulgurt szűrőbe tesszük, és bő vízzel leöblítjük. Addig öblítjük, amíg már tiszta víz folyik le róla.


A lecsepegtetett bulgurt beleöntjük ELLA edényébe. Hozzáadjuk a vizet, sót.
Lezárjuk a kuktát. Kézi beállításon 5 percig főzzük.
Mikor lejárt a kukta, kikapcsoljuk és hagyjuk, hogy a gőz magától távozzon, és nyitható legyen a kuktánk.
Ez a pihenési idő a hagyományos főzésnél is szükséges a bulgurnál.

Miután levettük a tetőt, gazdagíthatjuk párolt zöldségekkel vegyesen, vagy én most pl. kukorica konzervet adtam hozzá.

Mi ma kacsához ettük a bulgurt köreként.

Szösszenet



Olvasok itt, ott, amott, erre meg arra, de amarra is.

Ella és a húsleves, csontból vagy egyébből.

Állítólag zavaros. Hát nem kell azt zavargatni sehova!!!
Csontból, tyúkból, marhából, csirkéből, fácánból is csináltam már levest, sőt nyaklevest is (holnap kacsából fogok).

Soha nem lett még zavaros a levesem egyikből sem.
Mindent beleteszek, lezárom, leves program és hagyom míg lejár. Ezután kikapcsolom és hagyom, hogy a gőz magától eltávozzon és nyitható legyen a tető. És kész. Átmerem a levest egy másik edénybe, amibe befőzöm a tésztát, a többi leves pedig kihűlés után megy a hűtőbe másnapig.

Nem kell a húsokról leönteni az első főzővizet. Minek? Olvastam, hogy egyesek nyitott tetőnél felforralják, és leöntik a vizet a húsról, csontról (kocsonyáról is). Miért???? Ennyire jól megy, hogy az értékes levet kiborogatják??? Abban a vízben már van érték a csontból, húsokból!!

A kukta azért kukta, hogy nem kell benne habozgatni a levest, nem kell megvárni, mint hagyományosan, hogy ne legyen több hab és akkor lehet csak zöldségezni, fűszerezni, stb.

A kukta azért kukta, hogy mindent beletehetünk, lezárjuk és hagyjuk dolgozni.
Régen a mezei alumínium kuktáinkba is a mindent bele módszerrel dolgoztunk. A lényege az intelligensnek is az, csak ez árammal működik és a modern fejlesztésnek, programjainak köszönhetően nem kell lesni, hogy sípoljon és takarékra tenni, mint a mezei kuktákat kellett anno.

Ha valaki habozgatni akar, vagy úgy főzni a kuktában, mint egy sima fazékban a gázon, az ne vegyen kuktát, teljesen felesleges.

Egyetlen egy esetben lesz zavaros a leves vagy kocsonya. Akkor, ha a program lejárta után hirtelen és gyorsan kiengeditek a gőzt a kuktából. De akkor akár ki is futhat a leves.

Nem kell kiengedni a gőzt soha. Számolni kell azzal az idővel, míg leenged a gőz magától! Amíg a gőz az edényben van egy úgymond utófőzési/puhulási időszak van.



2019. február 21., csütörtök

Parasztos krumplileves füstölt kolbásszal, tarhonyával




Szintén egy egyszerű étel

Hozzávalók:
  • 4 nagyobb szem krumpli meghámozva, felkockázva.
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma meghámozva, felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átnyomva
  • 2-2 szál sárgarépa és petrezselyem felkockázva.
  • 10-12 dkg füstölt kolbász felkarikázva
  • 1-1.5 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál szárított petrezselyemlevél
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 2-2.5 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál étolaj
  • kb. 2.5 liter víz a felengedéshez
  • kb. 10 dkg tarhonya

Elkészítés:
Most is, mint általában a mindent bele módszert alkalmaztam, azzal a kitérővel, hogy a 2 evőkanálnyi olajon a tarhonyát nyitott kuktafedőnél, kézi beállítás mellett megpirítottam. Ezután szépen sorban mindent beletettem a betétedénybe, felöntöttem vízzel, majd lassan átkavartam az egészet. Lezártam a kuktát. Én a leves programból visszavettem 2 percet és így 18 perc alatt elkészült a levesünk.

Forrás: Recept és kép, Maczák Sándor és neje

Lusta férjek lecsója



Kovács Sándor Barátom után szabadon, ezentúl én is ezt a kétbetűs "IQ" elnevezést fogom használni az "intelligens kukta" elnevezés helyett.
Ma én voltam a soros abban, hogy valami egyszerű vacsorát összeüssek.
Mindig könnyű dolgom van, hiszen a hozzávalókat gyakorlatilag csak le kell emelnünk a kamrapolcról.
Ezeket mind a nyári hónapokban tettük el.

Íme a recept:
/Természetesen az itt közölt mennyiségek akár duplázhatók is./
Végy három evőkanál étolajat és kb. 13 dkg tarhonyát piríts meg benne nyitott kuktafedőnél, kézi beállítás mellett.
Ezután kapcsold ki a kuktát, majd pakolj a kukta betétedényébe 1 fej apróra vágott vöröshagymát, (esetünkben sóban eltett vöröshagymából 2 evőkanál) 1 gerezd összezúzott fokhagymát, (esetünkben egy mokkáskanál sóban eltett fokhagymakrém) karikázz bele 13-15 dkg lecsókolbászt, önts rá egy 500 ml-es üveg nyáron eltett natúr lecsót és tegyél hozzá egy mérőpohárnyi saját eltevésű natúr paradicsomlevet. Sózd, borsozd ízlésed szerint! Lezárt kuktafedőnél indíts el egy 18 perces STEW/PÖRKÖLT programot!
Egy hozzábontott Olaszrizling kíséretében szerintem rövid idő alatt, aránylag vállalható vacsorát sikeredett összedobni.

Forrás: Maczák Sándor és neje

Alaplé sertéscsontból




Minden évben teszünk el alaplevet. Szerintünk valóban az egyik legfinomabb ételízesítő, ami nélkül nehezen képzelhető el étel. Most 3 kg sertéscsontból főzzük, amit kettéosztunk két ELLA betétedényben.

Az alaplé összetétele kuktánként:
  • 1.5 kg megmosott, leöblített sertéscsont
  • 3-3 kisebb szál megpucolt sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 2-3 fokhagymagerezd
  • 1 kisebb vöröshagyma pucolva egészben
  • 1 darabka karalábé
  • 1 darabka zeller
  • 2 db babérlevél
  • friss petrezselyemzöldből egy-két szál
  • szemes bors 10-15 szem
  • só ízlés szerint (esetleg el is hagyható, hiszen úgyis a megfelelő ételben felhasználva lesz véglegesen sózva.)én szoktam hozzátenni egy púpozott teáskanálnyi adalékmenteset 
  • víz Ella betétedény full jelzéséig

Elkészítés:
Mindig hosszabb ideig főzzük, mint a húslevest. Mi kézi beállításon 30 percig szoktuk.
Majd leszűrés, ülepedés után a sertésalaplevet előkészített befőttesüvegekbe merjük és befőzőautomatában 100/120-as programon automatázzuk. Esetleg, ha nagyon zsíros lenne az alaplevünk, akkor üvegbe mérés és automatázás előtt papírtörlőkkel leitatjuk róla a zsírt.

Forrás: Recept és kép Maczák Sándor és neje

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...