2019. szeptember 14., szombat

Ketchup III. - saját ötletű fűszerezés




Hozzávalók:
  • 1 kg paradicsom
  • ¼ bögre cukor
  • ½ mk só
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csipet görögszéna mag
  • ¼ mk őrölt szegfűszeg
  • ¼ mk zellermag
  • 1 db babérlevél
  • 3 db Thai bazsalikom (sima is jó)
  • ¼ bögre vörösborecet

Elkészítés:


A paradicsomot megmossuk, és Ella edényébe daraboljuk.  Hozzáadjuk a fűszereket, hagymákat, ecetet.

Gőz- Zöldség programon összefőzzük. Ez egy 10 perces program, de kb. 1 óra mire felmelegszik-főz-, gőzt leereszt.


Miután a kukta nyitható, botmixerrel pépesítjük, krémesítjük a ketchup-öt. Ezután még át is passzírozzuk, hogy még selymesebb legyen.



A pépünket visszatesszük Ellába, és Kézi beállításon, fedő nélkül jó sűrűre főzzük. Ez kb. 40-50 perc.

Tisztára mosott üvegekbe töltjük, amiket azonnal lezárunk, fejre állítunk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Thai bazsalikom


Thai bazsalikom

Különlegesség!
40-50 cm magas, egynyári fűszernövény. Szögletes szárán helyezkednek el húsos, kellemes illatú levelei. Bíbor lila virágai álfüzérben nyílnak.

A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. 
A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. 
Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögető szerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

Tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés csillapítására, idegnyugtatásra, étvágy javításra, vizelethajtásra isszák.


2019. szeptember 13., péntek

Ketchup II.



Hozzávalók:
  • 2 kg friss paradicsom
  • fél bögre kristálycukor (8 dkg)
  • negyed bögre 10%-os ételecet (60-70 ml)
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítése:






A paradicsomokat feldaraboljuk, és Ella edényébe tesszük. 








Gőz - Zöldség programon főzzük.










Miután a tetőt le tudtuk venni a kuktáról, egy botmixerrel jó krémesre pürésítjük.






Ezután az egészet átpasszírozzuk, hogy szép, selymes ketchupot kapjunk.





Mehet vissza Ellába, hozzáadjuk a cukrot, az ecetet és a sót, Fedő nélkül Kézi beállításon kb. 50 perces forralással jó sűrűre főzzük, néha megkeverve. 




Vigyázat a vége felé már köpköd nagyon, ezt én úgy védtem ki, hogy egy akkora fedőt tettem rá, ami méretben passzol, de csak ¾-ig fedtem le vele.

Mikor úgy gondolom elég sűrű, akkor tányérpróbát végzek. Ez azt jelenti, hogy egy tiszta tányérra cseppentünk a paradicsomból, és ha nem folyik jobbra-balra, ha megdöntjük, akkor kész vagyunk. Ha nem, akkor még forraljuk.

Kóstolás után még aki szeretné ízesítheti, akár édesebbre, vagy sósabbra, savanyúbbra. Ki hogyan szereti, úgy változtathat rajta.






Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejre állítjuk őket, 







majd dunsztba tesszük.



Tipp: csípős ketchupot is készíthetünk, adjunk hozzá egy mokkáskanál chili-port vagy főzzünk bele egy nagyobb csilit.

Megjegyzés: Amennyiben hagyományos edényben, tűzhelyen készítjük, a menet ugyan ez, csak sokkal hosszabb ideig tart a sűrűre főzés, és akkor állandó kevergetést igényel. 

2019. szeptember 3., kedd

Lecsó másképp - Ellában tartósítva




Hozzávalók 1 db 7,2 dl-es üveghez:
  • 5-6 db nagyobb paprika
  • 3-4 db paradicsom
  • fél hagyma (kisebb fej fele elég)
  • 1 tk só
  • kis őrölt bors (opcionális)
  • 1 kicsi pirospaprika
  • 1 db kisebb csili paprika (opcionális)
  • 1 ek olvasztott zsír

Elkészítés:
A paprikát megmossuk, magházát kiszedjük és felszeleteljük.
A paradicsomokat megmossuk, és lassú présen kinyerjük a sűrű rostos levet. Csak a héja és magja jött ki az én lassú présemnél, így jó sűrű a paradicsom.
A hagymát aprítjuk.


A felszeletelt paprikával jól megtömjük az üveget. Rápakoljuk a fűszereket, hagymát, majd ráöntjük az olvasztott zsírt és a sűrű paradicsomot.




De úgy is készíthetjük, hogy mindent összekeverünk egy tálban és úgy tömjük az üvegbe. Akkor egyöntetűbb lesz a kinézete. Én most próbaképpen külön-külön pakolgattam bele és kicsit összeráztam dunsztolás előtt és utána is.



Ella kuktában kézi beállításon 5 percig dunsztoljuk.
Ellába egyedül tettem most be az üveget, nem pótoltam üres üvegekkel és nem mászott el az üveg, ugyan ott maradt, ahova tettem. Tehát ha nem pakolom be az üres üvegeket, akkor is lehet dunsztolni, akár így egy üveget is.


2019. augusztus 8., csütörtök

Készétel tartósítás Ellával




Töltött káposzta

Ma a lassú főzőben éjszaka készült töltött káposztát tartósítottam Ellákban.
Képekkel fogom mutatni és persze le is írom, hogy én hogyan csinálom ezt a műveletet.

Azzal kezdem, hogy nagyon tisztára kimosom az üvegeket, olyan meleg mosogatószeres vízben, amit elbír a kezem. Majd langyos vízzel kiöblítem őket. A lapkákat szintúgy.
Az üvegeket és a lapkákat mosogatógépben is el lehet természetesen mosogatni.








Először is, óvatosan kiszedem a gombócokat a káposzta közül és üvegekbe rakom. A 7,2 dl-es üvegekbe 2 db gombócot teszek.







Mikor ezzel megvagyok, akkor kerül a káposzta az üvegekbe. Lehetőleg úgy rakjuk, hogy minden rést kitöltsön a káposztánk a gombócok körül.








Ha ez is kész, akkor szépen rámerem a levet az üvegekre, eligazgatom a tetejüket szépen.




Lezárom az üvegeket a lapkákkal. Lehetőleg mindig új lapkát használjunk a készételekhez, vagy nagyon alaposan győződjünk meg róla, hogy hibátlan a lapkánk.



TILOS a lapka alá bármit is tenni. Sem celofán, sem Folpack, sem befőző fólia! Semmi keresnivalójuk ezeknek a lapkák alatt. Ugye a boltban sincs egy lapka alatt sem? Hát akkor házi tartósításnál sem kell. Ha nem zár a lapkánk, akkor kidobjuk. Mindig kell otthon lennie tartaléknak!

Ha marad ki lé, nekem most maradt, azt is tartósítom egy kis üvegben, jó lesz majd valamihez, amihez passzol.

Ezután fogom Ella betétedényeit és az aljukba teszek egy kendőt. Én ezt a sárga konyhai, mosható „papírtörlőt” használom. Többször használható, tehát nem kell eldobni. 






Most épp újakat tettem, de ezek jó párszor használhatók lesznek mosás után a dunsztolásoknál.






Belerakjuk a megtöltött üvegeket az edényekbe. 3 db 7,2 dl-es üveg fér egy-egy Ellába.






Amennyiben nincs meg a 3 üveg, akkor egy üres üveget töltünk meg vízzel és azt tesszük be harmadiknak.





Feltöltjük Ellákat kb. 2 liternyi vízzel.
Kb. fél deci ecetet elosztottam a 3 edénybe. Ez azért kell a vízbe, hogy a forrásnál kicsapódó fehér por (vízkő) ne rakódjon rá az üvegek külsejére és a kuktaedény falára.







Behelyezem a betéteket a kukta házába, lezárom és Kézi beállítást kapcsolva, azt 5 percre beállítva elindítom a dunsztolást.











Mikor kiszedem az üvegeket, felcímkézem, dátummal ellátva és mehetnek a kamra polcra.

2019. augusztus 6., kedd

Lecsó télire




Hozzávalók:
  • 2 kg paprika
  • 1 kg paradicsom
  • 3 nagy fej hagyma
  • 2 púpos ek zsír
  • 6 tk só
  • 4 tk ételízesítő
  • bors ízlés szerint
  • 4 tk pirospaprika

Elkészítés:
A paprikát megmossuk, kiszedjük a magját, szeleteljük.

A paradicsomot megmossuk, lassú présen kinyerjük a sűrű levet. 
Ami a maggal kijön rost, azt még egy szűrőn átnyomjuk, hogy csak a mag maradjon, amit kidobunk.

A hagymákat megpucoljuk és késes aprítóban tetszés szerintire aprítjuk én pl. krémmé daráltam.

Mivel egy Ellába semmiképp nem fért volna nyersen bele ez a mennyiség, így elosztottam mindent két felé.


A paprika tisztán 1,7 kg lett, a paradicsomból kinyert lé pedig 8 dl. Tehát ezt és a többi hozzávalót is megfeleztem.

Így két Ella készítette kézi beállításon 5 percig.

Mikor elkészült, megvártam, hogy a tetőt le tudjam venni, tehát nem eresztettem ki a gőzt.


Üvegekbe mertem és befőzőautomatában 90 fokon 30 percig dunsztoltam. 

Mivel a lecsó forró volt, így cseleztem kicsit, mivel már volt víz az automatában és az hideg volt, nem tehettem bele a forró üvegeket.

Beállítottam a hőfokot, az időt és előmelegítettem a vizet. Mikor már jó meleg volt, akkor raktam bele az üveggel teli lecsókat.

Ebből a mennyiségből 4 db 7,2 dl-es, és egy 0,5 l-es üvegnyi lecsó lett.

Ellában is kidunsztolható: Kézi beállítás 2 perc.

(nem volt kedvem most elmosni a betétedényeket, mind a három forgalomban volt ma)

2019. augusztus 3., szombat

Cékla savanyúság



Hozzávalók:
  • cékla
  • egész kömény
  • babérlevél
  • alaplé
  • 550 ml-es üvegek jelen esetben

Elkészítés:
A céklát megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük. 



Az üvegek aljára teszünk 1 tk-nyi egész köményt, egy kisebb babérlevelet. 

Belerakjuk a céklaszeleteket.
Felöntjük a már előre elkészített alaplével.
Az üvegeket lezárjuk.

A kukta edényébe teszünk egy törlőkendőt/mosogatókendőt. Ez azért kell, hogy mikor forr a kuktában a víz, ne tudjanak kocogni az üvegek.

Amennyiben csak 2 üvegünk telik meg a céklával, mint most nekem is, akkor egy harmadik üveget teszünk be melléjük, hogy ezzel megakadályozzuk az üvegek „mászkálását”.

Felöntjük annyi vízzel a kuktaedényt, hogy az üvegeket majdnem ellepje. Én épp csak a tetőket nem teszem víz alá, bár, ha ellepi teljesen az sem gond.

A vízbe teszek egy kis ecetet. Ez pedig azért jó, hogy ne fehéredjen ki a befőttes üvegünk és a kukta edényünk.


Lezárjuk a kuktát és Kézi beállításon 20 percig főzzük/dunsztoljuk a céklát, vagy kapcsolunk egy leves programot.

Mikor a kukta jelez a program végén, akkor kikapcsoljuk. Megvárjuk, amíg a gőz magától távozik, és már engedi nyitni a tetőt.

Semmiképpen ne engedjük ki hirtelen a gőzt, ugyanis a nyomás hirtelen változása miatt fel fognak robbanni az üvegek, tönkre téve így a savanyúságot, a kuktát és a munkánkat. Várjuk türelmesen meg, hogy nyitható legyen.

Ha nyitható, kiszedjük a kész savanyúságot, felcímkézzük és mehetnek a kamrapolcra.

2019. július 31., szerda

Őszibarackdzsem




Hozzávalók:
  • 1450 g őszibarack tisztítva, mag nélkül
  • 350 g cukor
  • 2 cs Dr. Oetker 3:1 dzsemfix

Elkészítés:
A megmosott, kimagozott őszibarackot feldaraboljuk. Beletesszük az Ella edényébe.



Lezárjuk a kuktát és Kézi beállításom 2 percig főzzük. Még most nem teszünk hozzá semmit.



Mikor lejárt az Ella, kikapcsoljuk. Várunk 5 percet, majd óvatosan egy villa segítségével kiengedjük a gőzt.





Levesszük a tetőt.
Hozzáadjuk a dzsemfixes cukrot, amit időközben egy tálban összekevertünk.



Újra bekapcsoljuk a kézi beállítást. Mikor nincs a kuktán a teteje, akkor az idő nem fogy, tehát azt nekünk kell figyelni. Mikor forr a dzsem, 3 percig főzzük.



Tiszta üvegekbe töltjük a dzsemet. Minden megtöltött üveget azonnal lezárunk és fejre állítunk.
Mikor végeztünk akkor elkezdjük forgatni az üvegeket. 3-4 percig hagyjuk mindig a két forgatás között pihenni. Ez arra jó, hogy a gyümölcsdarabok egyenletesebben oszlanak el az üvegben.
Végül címkézzük és mehetnek a polcra, ott kihűlnek már teljesen.



Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...