2021. február 14., vasárnap

Zsírsütés Ellában

 

Hozzávalók:

  • 1,5 kg zsírszalonna
  • 2 ek zsír
  • 1 kortyocska tej

Elkészítés:

Nekem konyhakész zsírszalonnám volt, tehát kockázva vettük a LIDL-ben.

Az edény aljába tettem 2 ek zsírt. Bekapcsoltam a kuktát kézi beállításra, megolvasztottam a zsírt. Ebbe az olvasztott zsírba tettem a zsírszalonnát. Ez azért kell, hogy még véletlenül se ragadjon le a zsírszalonna, mert akkor megéghet. Addig kevergettem, amíg a szalonna is elkezdte kiengedni a zsírt. Mikor már bőven volt a szalonnán zsír, nem kevergette tovább, tettem a dolgomat a konyhában.




Közben ránéztem, hogy áll és mikor már jól kisült a zsír, fogtam és hozzáadtam a meglevő LIDL-is finom zsírt is. Ez nem kötelező, de én egybe sütöttem, ne legyen több felé majd a zsírom.

Mikor már kész volt a zsírsütés, egy korty tejet löttyintettem bele, ezáltal a tepertő finom omlós lesz. Ezzel sütöttem még addig, amíg szép színe lett a tepertőnek.

Ezután szűrőkanállal kiszedtem a tepertőt, és krumplinyomón kinyomtam a zöme zsírt belőle, és tálba tettem.

A zsírt átszűrtem egy tiszta fazékba és az alján levő apró tepertőt is kinyomtam, ment a tálba a többihez.

Kerestem egy megfelelő méretű kis fazekat és abba öntöttem a zsírt ez lesz a végleges helye.



Megjegyzés: A kuktára nem tesszük rá a fedőt, tehát nem nyomás alatt készül. Kézi beállítást kapcsolunk. Ha kikapcsol, újra indítjuk a kuktát.

2021. január 30., szombat

Cseresznyés piskóta Ellában

 

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 púpos ek liszt
  • ½ cs. sütőpor
  • csipetnyi só
  • magozott cseresznye vagy jól lecsepegtetett, leszárított magozott cseresznyebefőtt
  • vaj és liszt az edény kikenéséhez

Elkészítés:

A tojásokat jól kikeverem robotgéppel. Hozzáadom a cukrot, sót, ezekkel is jól elkeverem. Végül belekeverem a lisztet a sütőporral. 

Közben jól kivajazom és lisztezem Ella edényét.

Mikor szép sima a massza, beleöntöm a kivajazott edénybe. 


Kirakom lisztbe forgatott cseresznyével. 




Behelyezem a házba az edényt, lezárom a kuktát, és sütemény (Cake) programon 25 perc alatt készre sütöm.


Mikor a program lejárt, kikapcsolom a kuktát és megvárom, hogy nyitható legyen.

Kiemelem az edényt a házából, hagyom bő 10 percet hűlni, majd ezután tálcára borítom a kész süteményt. 


Megfordítom, porcukrozom és készen is vagyunk.


Megjegyzés: Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, lényeg, hogy száraz legyen a gyümölcs, tehát a befőttnek se csepegjen a leve.

2021. január 24., vasárnap

Lusta almás lepény Ellában

 


Az ötletet a Bólyi túrós lepény adta. Ha túróval működik, miért ne működhetne almával is?

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg búzadara
  • 1 csipet só
  • 17 dkg porcukor
  • 12 g sütőpor

Almás réteghez:

  • 3 üveg télire eltett reszelt alma, vagy kb. 2 kg friss alma
  • 30 g vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

Nedves hozzávalók:

  • 250 ml tej
  • 100 ml olaj vagy ennek megfelelő olvasztott vaj
  • 2 egész tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük egy tálban.


Ezután lereszeljük a megpucolt almát vagy egy tálba öntjük az üvegben eltett reszelt almát. Fűszerezzük, jól összekeverjük. Amennyiben friss almából készítjük, akkor a rétegezésnél azt kicsit ki kell nyomkodnunk, mert annak sok a leve és el fog ázni nagyon a sütemény. Üvegeset nem kell kinyomkodni, mert azt eltevéskor már elvégeztük.


A folyékony hozzávalókat is jól kikeverjük.


Ezután fogjuk Ella betétedényét, és vagy kibéleljük szép simán sütőpapírral, vagy kizsírozzuk jó vastagon és lisztezzük.


Elkezdjük a rétegezést.




A szárazanyag ¼-ed részét az edény aljába szórjuk, kissé eligazgatjuk. Ezt követi az alma 1/3-ad része, majd újra száraz – alma – száraz - alma és végül a tetejére is a szárazanyagot terítjük.



A folyékony összetevőt óvatosan rákanalazzuk vagy ráöntjük úgy, hogy teljesen betakarja a szárazanyagot.



A betétedényt behelyezzük a házába. Lezárjuk Ellát. Cake – sütemény programot indítunk, amit átállítunk 40 percre. Mikor lejárt, újra indítjuk a sütemény programot, tehát 70 perc szükséges az elkészítéshez.

Mikor elkészültünk, hagyjuk, hogy a kukta magától nyitható legyen. Kinyitjuk, kiemeljük a betétedényt és hagyjuk ebben hűlni a sütemény. 



Mikor már csak langyos, óvatosan kiborítjuk.



Porcukrozzuk és már kész is a lusta almás lepényünk.



Természetesen nem olyan az állaga, mintha sütőben sütnénk, de nagyon finom lett a végeredmény.



Megjegyzés: Legközelebb én csak 2 dl tejjel készítem, szerintem az is elegendő lesz.

Tipp: Ha ropogósabb külsőt szeretnénk a süteménynek, akkor sütőlapra téve betehetjük a sütőbe 200 fokra, kb. 10 perce. Én nem tettem most be.

2021. január 9., szombat

Császárkörtés almabefőtt

 

Dunsztolás előtt

Nagyon romlásnak indult az alma, amit felhoztam a pincéből.

Fogtam, meghámoztam, szeleteltem, üvegekbe raktam.

Hogy ne legyen unalmas az almabefőtt, feldobtam egy kis színnel és ízzel.

  • 3 csepp citromaroma
  • 3 ek. cukor (a legkisebb üvegbe 2-2), és
  • 1 tk császárkörte aroma ment az almára. 

Feltöltöttem vízzel, lezártam az üvegeket és Ellában kézi beállításon 2 percig dunsztolom.

2020. november 21., szombat

Körtebefőtt

 


Borzalmas gyorsan érett a körte, nem győztem enni.

Viktória lányom nem szereti, így nekem kellett fogyasztanom.

Már elteltem a mindennapos körte evéssel, így az utolsó 12 db- ot megpucoltam és ment üvegbe:

  • 2 ek cukor
  • 2 mk vaníliás cukor és
  • víz kíséretében 

Mivel csak egy üvegnyi, így Ella dunsztolja ki, kézi beállításon 2 perc alatt.

Az edény aljába tettem egy kis mikro szálas kendőt. Más is jó természetesen, nekem ez volt éppen kéznél.

Középre beállítottam a megtöltött üveget, felöntöttem annyi vízzel, hogy az üveg harmadáig legyen. Lezártam a kuktád, beállítottam, bekapcsoltam. 

Miután jelez a kukta, hogy elkészült, kikapcsolom és megvárom, hogy a tető magától engedje el a gőzt. 

Nem szabad kinyitni a szelepet, mert a hirtelen nyomáskülönbség miatt, felrobbanhat az üveg a kuktában. 

Ezért is elég a 2 perc dunsztolás majdnem mindenre, mert utána minimum 20 perc, mire a tető nyitható. 

Így ez idő alatt is dunsztolódik a befőtt, vagy bármi más, amit éppen kuktában dunsztolunk ki.

Sajnos idén sem a gyümölcsök sem a zöldségek nincsenek betárolható állapotban.

Ezért vagy el kell gyorsan fogyasztani, vagy üvegbe zárni mindent, vagy akinek van fagyasztó kapacitása, fagyaszthat is.

Zöldséges pásztortarhonya

 


A kuktás recept és ötlet Géber Marcsitól származik, amit rendszeresen készítek, de a mait még kiegészítettem pár hozzávalóval. (Az egésznek a lényege, hogy gyakorlatilag 12 perc alatt kész). Nagyon jól jönnek az ilyen ételek olyankor, amikor más egyéb elfoglaltságunk is van, vagy kevés időnk marad főzni, de mégis szeretnénk valami finomat, laktatót enni.

Közlöm az általam készített verziót.

Hozzávalók:

  • kb. 15 dkg füstölt szalonna apró kockákra vágva.
  • 20 dkg tarhonya
  • 4-5 közepes krumpli
  • 2 közepes répa pucolva, karikázva
  • 1 db kápia paprika felkockázva
  • 1 db. paradicsom felkockázva
  • 1 doboz zöldborsó konzerv 270 g
  • 1 üveg csiperkegomba 170 g
  • 1 csomag füstli virsli felkarikázva
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma, fokhagymanyomón átnyomva
  • bors
  • majoránna
  • kis kömény
  • 2 evőkanál piros paprika
  • víz
  • petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés:

A felkockázott szalonnát beletesszük az Ella edényébe és nyitott kuktafedőnél pirítani kezdjük.

Amikor üveges a szalonna, hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát.

A hagyma fonnyadását követően beletesszük a tarhonyát és picit megfuttatjuk így együtt az egészet.

Ezután jön a pirospaprika és azonnal löttyintünk is hozzá egy kevés vizet, hogy a paprika ne keseredjen.

Ezt követően belepakoljuk az összes többi hozzávalót, fűszereket, feltöltjük annyi vízzel, hogy a kukta tartalmát pont ellepje.

Jól összekeverjük a hozzávalókat, majd elindítunk egy RIZS/RICE programot.

Mikor Ella sípol, kikapcsoljuk, nem hagyjuk melegen tartáson, mert akkor le fog égni az edényben az ételünk. Isteni finom!

Recept és kép: Maczák Sándor és neje Julika

Szárzeller-krémleves

 


Hozzávalók:

  • 3 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 40 dkg szárzeller (1 csomó)
  • 12 dl víz
  • 1 tk só
  • 1 ek házi ételízesítő
  • 1/2 mk őrölt fekete bors
  • 1/4 mk őrölt szerecsendió
  • 20 dkg tejszínes krémsajt

A tálaláshoz:

  • 1 db zsömle

Elkészítés:

Nyitott kuktafedőnél, tetszőleges programon megfuttatjuk a lisztet, majd folytonos kevergetés mellett hozzáöntjük a vizet.

A szárzellert száraira szedjük, a külső hártyát lehúzzuk, ha már nem elég zsenge, megmossuk, majd 1 centis darabokra vágjuk, és a vízbe szórjuk.

Megsózzuk, fűszerezzük az ételízesítő porral, a borssal, szerecsendióval. Lezárjuk a kuktát és elindítunk egy SOUP/LEVES programot.

Amikor a kukta elengedte a gőzt, kinyitjuk. Pár darabot félreteszünk a megfőtt zellerszárból a tálaláshoz, a többit, miután egy kicsit hűlt, és a krémsajtot is hozzáadtuk, botmixerrel pürésítjük. 

Amennyiben nem leves gyöngyöt használunk levesbetétnek, akkor a zsömlét apró kockákra vágjuk, és szárazon, egy tapadásmentes serpenyőben megpirítjuk.

Tálaláskor a levesbe teszünk néhány darabka főtt szárzellert, és megszórjuk a pirított zsemlekockával (mi most leves gyöngyöt használtunk).

 

Recept és kép: Maczák Sándor és neje Julika

Édesburgonyapüré babáknak

  Hozzávalók: édesburgonya tisztított vagy babavíz Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük. A k...